Mindfulness balans in je leven

Wat is het verschil in therapieën

Wat is het verschil?

Ik krijg vaak de vraag wat nu eigenlijk het verschil is tussen de volgende vormen van geneeskunde:

1. Natuurgeneeskunde en reguliere geneeskunde
2. Complexe homeopathie en klassieke homeopathie (en hoe dit zich verhoudt tot kruidengeneeskunde)
3. Acupunctuur bij de fysiotherapie versus klassieke acupunctuur
4. Natuurgeneeskunde en Mesologie
5. Orthomoleculaire geneeskunde

1. Natuurgeneeskunde vs. reguliere geneeskunde

De reguliere geneeskunde kijkt naar duidelijke, meetbare afwijkingen van wat als ‘normaal’ wordt gezien. Denk aan bloedonderzoek, urine- en ontlastingsonderzoek, röntgenfoto’s of MRI-scans. Wereldwijd zijn er normen vastgesteld waaruit blijkt wanneer iets afwijkt.

Natuurgeneeskunde kijkt meer naar verstoringen in het lichaam die nog niet als ‘afwijking’ worden gezien, maar wel al klachten veroorzaken. Denk aan een lever of immuunsysteem dat nog nét binnen de reguliere grenzen valt, maar eigenlijk niet optimaal functioneert.

Natuurgeneeskunde is gebaseerd op een aantal belangrijke principes:
– Voeding** als basis. Je bent wat je eet, en veel mensen maken zonder het te weten voedingsfouten.
– Oorzaakgericht behandelen.** Vaak functioneren bepaalde organen niet goed, wat zichtbaar wordt met een gezondheidsscan.
– De mens als geheel behandelen.** Stress, angst of negatieve ervaringen spelen vaak een onbewuste rol bij lichamelijke klachten.
– Preventie is essentieel.** Het gaat niet om perfect gezond leven, maar om bewustzijn van je keuzes.
– Geen schade toebrengen.** Natuurgeneeskunde werkt met natuurlijke middelen zoals kruiden, homeopathie, bioresonantie, acupunctuur of drukpuntmassage. Als je deze op de juiste manier toepast, kun je vrijwel geen schade veroorzaken — behalve als je langdurig en zonder begeleiding (teveel) vitaminen en mineralen inneemt.

2. Complex vs. klassieke homeopathie (en kruidengeneeskunde)

Complex homeopathie combineert meerdere homeopathische middelen tegelijk, meestal in lagere potenties.
Klassieke homeopathie werkt met één middel per keer, vaak in hogere potenties, die ook effect kunnen hebben op mentale en emotionele processen. Ook Bach-Bloesems werken op deze manier.

Kruidengeneeskunde gebruikt geconcentreerde stoffen uit planten en werkt direct op het fysieke lichaam. Deze stoffen worden niet verdund, zoals in homeopathie. De moderne farmacie is hieruit ontstaan, maar is gaan werken met geïsoleerde stoffen. Bijvoorbeeld: uit de plant valeriaan wordt één werkzame stof gehaald, die uiteindelijk verwerkt wordt in medicijnen zoals oxazepam.

3. Acupunctuur bij fysiotherapie vs. klassieke acupunctuur

De ‘acupunctuur’ bij fysiotherapie is meestal *dry needling*. Hierbij worden naalden in gespannen spieren geplaatst om pijnklachten te verlichten. Het is een lokale behandeling.

Klassieke acupunctuur is onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Een opgeleide therapeut bekijkt de tong en voelt de pols, en bepaalt op basis van het totaalbeeld welke meridiaanpunten behandeld worden. Hierbij is minder vaak meer: elk punt heeft een specifieke werking, en te veel naalden kunnen juist energieverlies veroorzaken.

4. Natuurgeneeskunde vs. mesologie

Natuurgeneeskunde is geen behandelvorm op zich, maar een visie op gezondheid. Tegenwoordig wordt het ook wel ‘complementaire geneeskunde’ genoemd, omdat het naast reguliere behandelingen toegepast kan worden.

Mesologie lijkt op natuurgeneeskunde, maar combineert reguliere medische kennis met inzichten uit de complementaire geneeskunde. Veel Mesologen gebruiken bioresonantie als onderdeel van hun diagnosemethode.

5. Orthomoleculaire geneeskunde

Orthomoleculaire geneeskunde richt zich op het gebruik van vitaminen en mineralen om gezondheid te ondersteunen of klachten te verminderen. Voor mij als natuurgeneeskundige ligt deze vorm het dichtst bij de reguliere benadering.

Er wordt vaak gedacht: “Je plast een overschot aan vitaminen toch wel weer uit.” Maar in de natuurgeneeskunde denken we anders: alles wat je lichaam moet verwerken, kost energie. En als je zwakke plekken in je lichaam hebt, kun je die met te veel (of niet passende) supplementen juist verder belasten.

Gezonde groet / het gaat in het leven om de balans
Wim Haafkes

Mindfulness balans in je leven

Deze website gebruikt cookies om u een betere website aan te bieden. Door het gebruiken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies.