Vitaminetekorten bij zwangeren door modern voedingspatroon

In mijn praktijk zie ik vaker dat meer mensen niet goed alle vitaminen opnemen

Een onderzoek naar de gezondheid van aanstaande moeders wijst uit dat 90% van de zwangere vrouwen niet de belangrijkste vitamines binnenkrijgt. Het gaat om voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezonde zwangerschap en voor het welzijn van het ongeboren kind. De situatie blijkt te verslechteren naarmate vrouwen meer overgaan op plantaardig voedsel.
Gebrek aan cruciale voedingstoffen

Samen met een wereldwijd team van deskundigen onderzochten de wetenschappers van de Universiteit van Southampton 1.739 vrouwen tussen de 18 en 38 jaar die zwanger wilden worden. De vrouwen kwamen uit Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland en Singapore: landen met een hoog inkomen. Toch hadden de meesten een tekort aan essentiële voedingsstoffen die cruciaal zijn voor de ontwikkeling van de foetus in de baarmoeder. Daarbij ging het vooral om vitamine B12, B6 en D, foliumzuur en riboflavine. Deze stoffen zijn allemaal volop aanwezig in vlees en zuivelproducten.
Plantaardig dieet

Hoofdonderzoeker en hoogleraar epidemiologie Keith Godfrey denkt dat onze drang om minder afhankelijk te worden van zuivel en vlees er waarschijnlijk toe leidt dat aanstaande moeders nog minder essentiële voedingsstoffen zullen binnenkrijgen. Dit heeft mogelijk blijvende gevolgen voor ongeboren kinderen. ‘Ons onderzoek toont aan dat bijna elke vrouw die zwanger probeert te worden een tekort aan één of meer vitamines heeft, en dit zal alleen maar toenemen naarmate de wereld zich richting een plantaardig dieet beweegt’, zegt hij. Godfrey benadrukt dat dit niet alleen onderontwikkelde landen betreft, maar ook landen met een hoog inkomen.

Het gehalte foliumzuur, riboflavine, vitamine B12 en D bleek rond de conceptie bij negen van de tien vrouwen nauwelijks voldoende of te laag te zijn. Velen ontwikkelden tijdens de late zwangerschap een tekort aan vitamine B6. De inname van vrij verkrijgbare supplementen voor en tijdens de zwangerschap leidde tot een aanzienlijke vermindering van tekorten.
Advies over voeding en supplementen

Naarmate we steeds meer overgaan op een meer plantaardig voedingspatroon, zal dat leiden tot ‘een verminderde inname van vitamine B12 en andere micro nutriënten die essentieel zijn voor de ontwikkeling van het kind’, zegt co-auteur en universitair hoofddocent Shiao-Yng Chan van de Nationale Universiteit van Singapore. ‘[Daardoor] zullen de vitaminetekorten blijven toenemen, tenzij vrouwen worden ondersteund met specifiek advies over voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen, of meer supplementen gaan innemen.’

De studie, gepubliceerd in PLOS Medicine, was de eerste die aantoonde dat vrij verkrijgbare supplementen vitaminetekorten tijdens de preconceptie-, zwangerschap- en lactatieperiode kunnen verminderen.

Bronnen

1 https://www.southampton.ac.uk/news/2023/12/pregnant-women-missing-vital-nutrients-needed-for-them-and-their-babies.page
2 https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1004260
DOI: doi.org/10.1371/journal.pmed.1004260

Deze website gebruikt cookies om u een betere website aan te bieden. Door het gebruiken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies.