We voeden ons om te leven, om goed te kunnen functioneren. Voor ons lichaam en geest is gezonde voeding zo belangrijk. Onze botten, spieren, organen hebben voeding nodig. De kwaliteit van die voeding, de hoeveelheid levenskracht die het bevat, is van invloed op hoe wij ons manifesteren.  Allen lijkt het erop dat de kwaliteit van onze voeding in de loop der jaren achteruit is gegaan. Helaas zie ik steeds vaker (bij de uitslag/meting GezondheidsScan) belastingen van bacteriën, gifstoffen, hormonen, parasieten. (Zie bijlagen onder dit artikel)

Dit jaar ben ik 60 geworden en ben ik trots om te zeggen dat ik de Mount Everest base camp heb beklommen. Zonder echte problemen, maar nu in mijn dagelijks leven speelt mijn knie artrose weer op. En als iemand zou moeten weten wat je daaraan kan doen, dan ben ik dat Want in de 4 weken dat ik door de bergen ben getrokken heb ik zeer gezond gegeten, veel beweging gehad……andere leefstijl. Ik heb geen last gehad van de artrose in mijn knie. Na een paar weken thuis, andere leefstijl, speelt mijn knie artrose weer op. Dit was voor mij nog weer eens een bewijs hoe belangrijk voeding en gezonde leefstijl is.

Ik werk vanaf 1986 als natuurgeneeskundige, acupuncturist en homeopaat. In mijn werk let ik altijd op een goed werkende spijsvertering, volgens mij is dit de basis voor een gezond leven. Daarom is gezonde voeding zo belangrijk. En het gebeurt nogal eens dat er iets mis is met ons voedingspatroon. Want wat voor de ene persoon goed is, is voor de ander belastend en kan op den duur tot ziekte leiden. De een heeft dagelijks vlees nodig, terwijl een ander zich het beste voelt op een maaltijd met vis en wat lichter verteerbare voedingsmiddelen. Rauwkost is gezond, maar niet iedereen kan dit verdragen. Dit heeft te maken met onze aanleg en verschillende constituties.

Onze gedachten en emoties hebben ook invloed op onze spijsvertering. Ken je de gezegden: wat ligt er op je maag, gal spugen, ik heb er mijn buik vol van…….. Gedachten en emoties zijn ook voeding voor ons lichaam en geest en moeten dan ook ‘verteerd worden’.
Negatieve gedachten en emoties leveren daarnaast veel stress op. Stress heeft een grote invloed op onze spijsvertering. Stress activeert ons sympathische zenuwstelsel. Terwijl de spijsvertering functioneert vanuit het parasympatische zenuwstelsel. Denk je eens in als er sprake is van chronische stress, het sympathische zenuwstelsel maakt overuren. De spijsvertering komt daardoor in de verdrukking en kan niet optimaal functioneren.

Klachten van het maag-darmkanaal kunnen verwijzen naar emotionele blokkades op een diepere laag in jezelf, ten gevolge je voedingspatroon in de meest brede zin van het woord. Waarom kun je iets niet verteren? Wat irriteert je dermate dat je huid geïrriteerd raakt? Wat is de boodschap van je galstenen, verstopping, diarree, winderigheid, slikproblemen? Welke voedingsmiddelen neem je dagelijks tot je die jouw mentaal/emotionele leefwereld in stand houden en daarmee ook je fysieke klachten? Want alles heeft invloed op wie je bent, hoe je je voelt, hoe je lichaam functioneert, hoe je immuunsysteem wel of niet in samenwerking met jou zijn werk kan doen zoals het bedoeld was.

Van de onderliggende emotie die dat veroorzaakt zijn we ons zelfs al te vaak niet bewust. Daarom heeft stress altijd invloed op ons functioneren. Langdurige stress put mensen uit, kan tot emotionele en psychische problemen leiden. Bij ons bij Centrum Vitaal hebben we al vaker gezien dat het volgen van een training Mindfulness tot positief effect heeft geleid en dat mensen in staat waren om reguliere medicatie te verminderen en/of af te bouwen.

Ook negatieve gedachten kunnen tot stress leiden. Hoe vermoeiend is het om alsmaar in je denken te zitten, malende gedachten over een gebeurtenis die je niet kunt loslaten of over een moeilijke beslissing die je moet nemen. We zijn voortdurend onderhevig aan allerlei prikkels die van buitenaf, van binnenuit en die we via onze voeding binnen krijgen.
Alles nemen wij op ‘verteren we’ fysiek en emotioneel , om daar vervolgens zowel emotioneel als lichamelijk op reageren. Het maagdarmstelsel is sterk verbonden met de verwerkingen vanuit het onderbewustzijn en met het durven erkennen van de eigen persoonlijkheid, met haar beperkingen en onzuiverheden.

Ons spijsverteringsproces is heel belangrijk. Dat begint met goed kauwen om de spijsverteringssappen op gang te helpen, enzymwerking en zo veel processen spelen daarbij een rol, denk hierbij aan opname, omzetting, verwerking en uitscheiding van zowel het materiële als het geestelijke voedsel. Tegenwoordig is de trend om een multi vitamine in te nemen, vitamine C of B zodat we voldoende voedingsstoffen binnen krijgen.

Met de Wellanalyse gezondheidsscan kunnen we het functioneren van de spijsvertering in kaart brengen en monitoren. maar altijd beginnen we met een intake en vragen we naar je fysiek & emotionele situatie. De Vitaliteitsscan of Gezondheidsscan is voor mij een goed vertrekpunt, we hebben dan een ‘0-meting- om later te kunnen vergelijken of de adviezen en situatie verbeterd of niet.

Dank voor het lezen
Wim Haafkes

 

Deze website gebruikt cookies om u een betere website aan te bieden. Door het gebruiken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies.