Centrum Vitaal moet dicht
Brief van mijn beroepsvereniging / meten met 2 maten

Beste acupuncturist / natuurgeneeskundige, u heeft veel vragen, logisch, want hoe onbegrijpelijk is het dat we dicht moeten. Onze beroepsgroep ‘complementaire zorg’ wordt weer niet erkend als zinvol en essentieel. (Want waarom moeten wij dicht en de fysio / tandarts / psycholoog niet?)
Iemand bij het RIVM zegt bij telefonische vragen dat een BIG geregistreerd arts of therapeut wel zou mogen werken met de therapieën die hij beheerst, of dat nu dry needling of acupunctuur heet. Bij VWS zegt een ander: ja, dat is raar, het ene wel en het ander niet, maar ik durf er niets over te zeggen. Als BIG geregistreerde acupuncturisten inderdaad wel aan het werk mogen, zouden we gelijkstelling voor vakbroeders kunnen afdwingen, zoals deze juridische zaak hebben we al eens gewonnen! De vraag is of we dat nu moeten willen, want de meeste Nederlanders denken dat het beleid van de overheid goed is.

De dood hoort bij het leven

U moet als lezer begrijpen dat ik op jonge leeftijd al heb moeten ervaren dat ‘de dood bij het leven hoort’. Mijn opa is overleden toen ik nog geen 10 jaar was, idem voor vele ooms en tantes. Mijn vader (oudste van 13 kinderen) is overleden toen ik 17 was. Mijn oudste zus is 55 jaar geworden, ik was toen net 42 jaar.

Deskundig

Ik wil niet beweren dat ik deskundig ben, maar als natuurgeneeskundige informeer ik mensen over gezondheid. Voor mij betekent ‘alternatieve of complementaire geneeskunde’; mensen informeren over mogelijkheden ‘alternatieven’. Soms zijn dat reguliere oplossingen en dan weer acupunctuur of dat wat zou kunnen werken – want we zijn immers allemaal anders- .
Nu over corona; in mei heb ik onderstaande bericht over corona geplaatst. Daarin beweer ik dat er jaarlijks – in 2019 bijna 152000- overlijden. Op dit moment heb ik de cijfers bekeken en zitten we op 162000. Dat zijn 10000 meer overleden mensen dan vorig jaar.  Is het dan zo hard of ben ik dan gevoelloos als ik zeg: ‘dood hoort bij het leven’.

Oplossingen
Is ‘vaccineren’ echt de oplossing. Ik hoop echt dat het werkt en dat er daardoor ‘groepsimmuniteit’ wordt bereikt. Maar weet u, ondanks dat bijna alle ouderen een griep spuit krijgen, overlijden in Nederland jaarlijks veel ouderen!
De mensen met risico om corona niet te overleven zijn vooral mensen met overgewicht, vaak mensen met diabetes en ook mensen met longaandoeningen. Laten we deze groep mensen extra helpen, bijvoorbeeld om af te vallen (Kijk eens naar het programma ‘hoe wordt ik 100’.) Of hoe kunnen we mensen met longaandoening beter beschermen?

En waarom vraag ik me af, worden er niet meer mensen de afgelopen maanden opgeleid om de verpleging of IC te helpen. Of waarom kunnen we verpleegtehuizen niet anders inrichten om daar de oudere mensen – de grootste doelgroep- met zuurstof en medicatie te helpen?

Extra noot: ik ben niet voor heer Haga, ook niet voor zijn kleur politiek, maar wel fijn dat eens iemand een tegen geluid laat horen.
Idem voor Marianne Zwagerman.

https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/70895ned/table?fromstatweb
Wim Haafkes

Geef een reactie

Deze website gebruikt cookies om u een betere website aan te bieden. Door het gebruiken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies.