Cholesterolverlagers

Statines (cholesterolsyntheseremmers) zijn gemaakt om het cholesterol te verlagen en zo het risico op hartziekte te verlagen. In werkelijkheid blijken ze gevaarlijk, doordat ze ziekteprocessen van hart en vaten juist versnellen, zo blijkt uit een belastend nieuw onderzoek.

De middelen maken namelijk de bloedvaten harder, vormen de belangrijkste oorzaak van type 2-diabetes bij gezonde mensen en ze versnellen de belangrijkste ziekteprocessen bij mensen die reeds diabetes hebben. Dat zeggen onderzoekers van het Phoenix Veterans Affairs’ Healthcare System in Arizona. Om kort te gaan bevorderen de middelen de ontwikkeling van hartziekte en het voortijdig overlijden daaraan.

De onderzoekers hielden de gezondheid bij van 197 patiënten met type 2-diabetes, evenals hun statinegebruik. De verharding, of verkalking, van de kransslagaderen verliep veel sneller bij de patiënten die regelmatig een statine gebruikten dan bij degenen die deze middelen maar af en toe hadden gebruikt. Patiënten die in eerste instantie geen statines gebruikten, kregen nadat ze op regelmatige basis zo’n middel gingen gebruiken al snel verharding van de kransslagaderen.

De onderzoekers vrezen dat hun recente ontdekkingen slechts het topje zijn van de ijsberg van alle bijwerkingen van statines. In hun database staan driehonderd verschillende bijwerkingen van deze middelen, waaronder verzwakking van de hartspier en een met 48 procent verhoogd risico op type 2-diabetes bij vrouwen na de overgang.

Bron: Diabetes Care, 2012; 35; 2390-2392; PMID: 22875226