- Ervaar je meer rust en ontspanning
- Word je je bewust van oude denk- en gedragspatronen
- Maak je keuzes die voor jou goed zijn
- Ontstaat er een positiever beeld van jezelf en je omgeving;
- Nemen fysieke, mentale en emotionele klachten af
- Kun je (nog) meer genieten van je leven
MINDFULNESS ENSCHEDE / HENGELO
BASISTRAINING INDIVIDUEEL OF IN EEN GROEP
Wanneer is de Mindfulness basistraining iets voor jou? Stel jezelf de volgende vragen:
– Heb je veel last van stress en zou je daar graag anders mee om willen gaan?
– Loop je steeds tegen dezelfde dingen aan in je leven en wil je dat nu wel eens anders?
– Ben je op zoek naar meer rust en ontspanning?
– Wil je leren om oude patronen los te laten en beter je grenzen aan te geven?
Kun je ‘ja’ antwoorden op deze vragen, dan is een mindfulnesstraining absoluut voor jou bedoeld!
Mindfulness houdt in dat je aandacht geeft op een speciale manier:
- Doelbewust
- Op het moment zelf
- En niet oordelend
Hoe ziet de Mindfulness basistraining eruit?
De basiscursus Mindfulness duurt acht weken. Elke week behandelen we een ander thema zodat je stapsgewijs leert om in aandacht bij het nu te zijn. De mindfulnesstraining maakt gebruik van meditatieoefeningen. Denk aan de bodyscan, zitmeditatie, loopmeditatie, ademmeditatie, etc. Het doel van meditatie is niet alleen om te ontspannen, maar ook om helder, wakker en alert van geest te blijven. Oplettendheid en alertheid leert je om minder routinematig te werken en in het leven te staan. Je kunt situaties helderder inschatten en betere beslissingen nemen. Bovendien leer je beter naar je lichaam en geest te luisteren zodat je steeds makkelijker zult leren om stress te herkennen. Wanneer je bewuster wordt van stress kun je makkelijker stress voorkomen en verminderen.
Mindfulness oefeningen
Tijdens de training maken we tijd voor de mindfulness oefeningen. Door het doen en ervaren van deze oefeningen, ontwikkel je het vermogen om ‘in aandacht’ te zijn. Daardoor kun je ook tot inzichten komen die je verder helpen in het leven. Deze oefeningen kun je thuis ook doen. We raden je aan om hiervoor een vaste plek te nemen, waar je met aandacht en rust je oefeningen kunt doen, zodat je niet gestoord wordt. Je kunt de oefeningen op verschillende tijden van de dag uitvoeren. Neem de tijd en wees geduldig met jezelf. Het is niet voor niets een training van acht weken; een vaardigheid die alleen geleerd kan worden door het regelmatig beoefenen. Realiseer jezelf dat je fietsen ook niet in één dag hebt geleerd.
Door mindfulness toe te passen in je dagelijkse leven
Hoe is ‘Mindfulness’ ontstaan?
De mindfulnesstraining is aan het eind van de jaren 70 ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn. In zijn werk in het Medical Centre of Massachussets kreeg hij steeds vaker te maken met mensen die klachten of aandoeningen hadden waar de medische wereld niet zo heel veel meer aan kon doen. Dit waren mensen met chronische pijnklachten, hartaandoeningen, vermoeidheidsklachten na kanker of mensen met stressklachten.
Hij ontwikkelde een training, de ‘Mindfulness Based Stress Reduction’ (MBSR), om juist deze mensen door middel van het aanleren van aandachtig te leven, te leren hun pijn en lijden te verminderen. Hierbij maakte hij gebruik van zowel zijn westerse kennis over stress en de gevolgen hiervan, als ook zijn kennis uit het Oosten waar meditaties en yoga gebruikt worden om in balans te blijven in het dagelijkse leven. De letterlijke vertaling van mindfulness stress reductie is dan ook ‘afname van stress door aandacht’.
Bewustzijn
Maar misschien kun je mindfulness het beste uitleggen in woorden als bewustzijn, alertheid, opmerkzaamheid en oplettendheid. Tijdens de training word je geleerd om doelbewust aandacht te schenken aan die dingen waar we gewoonlijk aan voorbijgaan. Op deze wijze leer je om je eigen krachten te ontwikkelen en anders om te gaan met jezelf en met klachten als stress en pijn, maar ook met problemen als gebrek aan zelfvertrouwen, faalangst en depressies. Mindfulness leidt tot verbetering van de kwaliteit van het leven.
Wat doet het met je?
Mindfulness geeft je de kans om te leren fundamenteel anders in het leven te staan. Je kunt met mindfulness hardnekkige patronen doorbreken en je relatie met pijn en angst veranderen. Je kunt een nieuwsgierige vriendelijkheid ontwikkelen, zowel voor jezelf als voor je omgeving. Je hebt de kans om je bewust te worden van de wijze waarop jij jezelf ‘afhankelijk’ maakt van je gedachten en je gevoelens en daardoor stress in stand houdt of somberheid versterkt. Kortom: mindfulness geeft je de kans om je bewust te worden en in vrijheid je keuzes te maken. Maar hoe? Door doelbewust met je aandacht in het nu te zijn, aanwezig bij alles wat er is, zonder oordeel.
Dit klinkt eenvoudig, maar is dat ook zo? De enige manier om dit te leren is doen. Iedere dag je oefeningen doen is noodzakelijk om te komen tot zijn.
Jon Kabat-Zinn zegt hierover: ‘je hoeft het niet leuk te vinden, als je het maar doet’. Dit klinkt misschien weinig aantrekkelijk en toch zou ik je willen vragen om zijn advies op te volgen. Doe het gewoon acht weken lang en maak dan de balans op.
De trainer
De trainingen worden gegeven door Nathalie Brinkman. Zij is aangesloten bij de Vereniging Mindfullness Based Trainers waardoor een vergoeding eventueel mogelijk is. Dit is afhankelijk van jouw ziektekostenverzekering. Ook zijn steeds meer werkgevers bereid de training te vergoeden.
Kosten
De training van acht weken kost € 425,00
Individueel € 625,00
Nieuwsgierig?
Als je geïnteresseerd bent in de basiscursus Mindfulness, maak dan een afspraak voor een vrijblijvend en gratis intakegesprek. Tijdens dit gesprek maken we kennis met elkaar, krijg je uitleg over de training, kun je vragen stellen over de training en laten we je zien waar de training gegeven wordt.
Ja, ik ben geïnteresseerd en plan een telefonische afspraak (10 minuten)
(hier zijn geen verplichtingen aan verbonden)
Agenda
In onze agenda zie je wanneer de training gegeven wordt. Heb je hier toch nog vragen over, stel deze dan hieronder in het groene kader of neem contact met ons op.
Meer lezen over de training Mindfulness voor hooggevoelige personen.