Vasten goed voor je gezondheid

Door de tijd die je eet te beperken tot een periode van acht tot tien uur per dag kun je chronische gezondheidsproblemen zoals diabetes en hartaandoeningen onder controle krijgen.

Tijdgebonden eten is een vorm van periodiek (intermitterend) vasten die werkt met onze eigen biologische klok en die kan helpen bij het reguleren van chronische ziekten.

De mate van activiteit van onze genen, hormonen en stofwisseling stijgt en daalt in 24-uursritmes en door de tijden die we eten te beperken, blijven we afgestemd op deze ritmes, zeggen onderzoekers van het Salk Institute for Biological Studies.

De hele dag door snacken en ‘grazen’ verbreekt de synchronie van het lichaam en maakt ons vatbaarder voor ziekten, zegt Satchidananda Panda, een van de auteurs van het artikel.

Periodiek vasten kan ook helpen de kwaliteit van onze slaap en onze algehele gezondheid te verbeteren en het kan het risico op obesitas, diabetes en hartaandoeningen verminderen. Vasten kan bijdragen aan het onder controle houden van deze chronische ziekten en aan vermindering van het risico op het ontstaan ervan.

Bron: PLoS Pathog, 2021; 17: e1009719

Deze website gebruikt cookies om u een betere website aan te bieden. Door het gebruiken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies.