Schildklierproblemen is een lastige problematiek om te genezen.

Burnout? ME? Chronisch moe? Ziekte van Lyme? Slecht slapen? En mensen met schildklierproblematiek zijn allemaal VERMOEID!
In medische kringen bestaat er een controverse over de mate van het -niet- functioneren van de schildklier als patiënten normale bloedonderzoeken hebben, maar wel de klinische tekenen en symptomen van hypothyroïdie (onvoldoende werking van de schildklier) vertonen. Deze aandoeningen worden beschreven als biochemisch normaal, maar klinisch hypothyroïde. Een dergelijk vorm van subklinische hypothyroïdie komt vrij vaak voor, vooral bij oudere vrouwen. Wij hebben goede ervaring met de Oberon diagnose om toch aanwijzingen te krijgen hoe dit te behandelen. Vaak ligt er een bijnieruitputting aan ten grondslag, soms stress, maar vaak ook een slechte spijsvertering waardoor bepaalde voedingsstoffen – bouwstoffen voor een goed werkende schildklier- onvoldoende door het lijf aangemaakt kunnen worden. Een voedingsadvies is dan essentieel.

Hoe werkt de schildklier?

Het complexe proces van de schildklierwerking begint bij de hypothalamus en wordt gecontroleerd door de hypofyse. Dit zijn allebei ‘meesterklieren’, die niet alleen de schildklier control maar ook de bijnier, de eierstokken en de testis. Bovendien integreert de hypothalamus-hypofysebijnier-as (HPA) het centrale zenuwsysteem en het endocriene systeem, De schildklier is de grootste endocriene klier van het lichaam, De klier scheidt schildklierhormonen uit die het lichaam nodig heeft vaar de groei en de stofwisseling. (T4 (L-tetraiodathyronine) Daarnaast scheidt de schildklier ook een kleine hoeveelheid T3 (triiadothyronine) uit, maar het grootste deel daarvan wordt door T4 geproduceerd zodra het de schildklier verlaten heeft, T3 heeft een veel krachtigere werking dan T4, De schildklier heeft jodium nodig om deze twee hormonen te produceren.  Vervolgens zijn nog twee stappen vereist voordat het ‘inactieve’ T4 opgeslagen kan worden, Circa 70 procent van de schildklierhormonen wordt in het bloed getransporteerd door het schildklierbindingshormoon (TG) Tijdens deze processen kan er veel misgaan.

Veel voorkomende symptomen heeft vooral te maken of de schildklier te snel (gevoelig voor stress, meer kans op hartproblemen, ADHD) of te langzaam (vermoeidheid en vaak gewichtsproblemen) werkt.

De vergiftigde schildklier

We weten van tenminste twee zeer giftige stoffen dot ze de normale functie van de schildklier kunnen verstoren te weten fluoride en kwik. Dit wordt door de gangbare geneeskunde keer op keer over het hoofd gezien. Met de GezondheidsScan is dit wel te zien! Maar ook welke alternatieve middelen zouden kunnen helpen.

Alternatieve oplossingen en behandelingen. Volg een gezond, op natuurlijke voedingsmiddelen gebaseerd, dieet dat rijk is aan voedingsstoffen. Eet voedingsmiddelen die veel jodium bevatten, zoals zeewier; zeevis, eieren en kefir. Kelp en zeegroenten hebben een hoogjodiumgehalte.  Vermijd rauwe kool, rapen, koolrabi,pinda’s en mosterd (deze voedingsmiddelen remmende opname van jodium) . Eet voedingsmiddelen die veel B vitamines en seleen bevatten zoals boekweit, orgaanvlees, peulvruchten, linzen, sojaolie, levertraan, noten, avocado’s en eieren . Overweeg voedingssupplementen met de voornaamste vitamines plus calcium, magnesium, seleen en zink. Vitamine A (niet caroteen) in combinatie met eiwitten is essentieel voor de omzetting van T4 naar T3, net als magnesium, seleen en zink. Wie geen of nauwelijks schildklierfunctie heeft, kan geen vitamine B12 absorberen. Als een dergelijke deficiëntie ernstige vormen aanneemt kan dit geestesziekten, neuralogische afwijkingen, neuralgie, neuritis en bursitis tot gevolg hebben. . Denk dan aan Armour Thyraid, een natuurlijk schildklierhormoon gewonnen uit varkens als u geen synthetische medicijn wenst.