Mineraaldisbalans en zware metalen; Mineralen zijn voedingsstoffen die in het lichaam aanwezig zijn en ze zijn net zo essentieel als onze behoefte aan zuurstof voor de instandhouding van het leven. Mineralen komen ook voor in organische en anorganische combinaties in voedsel. In het lichaam is slechts 5% van het menselijk lichaamsgewicht minerale stof, maar dit is dus wel essentieel voor alle mentale en fysieke processen en voor het totale welzijn. Ze zijn de belangrijkste factoren bij het in stand houden van alle fysiologische processen en vormen de componenten van tanden, botten, weefsels, bloed, spieren en zenuwcellen.

Mineralen fungeren in het menselijk lichaam als katalysator voor veel biologische reacties (enzymatische reacties) en zijn nodig voor neurotransmissie (het overbrengen van berichten via het zenuwstelsel), de spijsvertering en het metabolisme (de opname van voedingsstoffen uit onze voeding). Vitaminen kunnen bijvoorbeeld niet goed worden opgenomen zonder de juiste balans van mineralen. Zo is calcium nodig voor de opname van vitamine C, zink voor vitamine A, magnesium voor B-complex vitamines, selenium voor vitamineE.

Mineralen zijn verder erg belangrijk om te voorkomen dat het bloed en de weefselvloeistoffen te zuur of te alkalisch worden. Ze zorgen ervoor dat andere voedingsstoffen in de bloedbaan terechtkomen en helpen bij het transport van voedingsstoffen naar de cellen. Daarnaast trekken ze ook chemicaliën in en uit de cellen en ondersteunen ze de mitochondriale capaciteit. Een kleine verandering van belangrijke mineralen in de bloedconcentratie kan het leven dus al snel in gevaar brengen.

Vaak worden mineralen afzonderlijk belicht, maar het is belangrijk om op te merken dat hun acties in het lichaam met elkaar samenhangen; geen enkel mineraal kan functioneren zonder de andere, omdat ze synergetisch verwant zijn. Ook zijn sommige mineralen elkaars antagonist, een stof die zich bindt aan een receptor zonder een biologische respons op te roepen, en daarmee de werking van een agonist dempt of bij verzadiging van de receptor zelfs verhindert. Zoals een agonist een respons ondersteunt, zo blokkeert een antagonist diezelfde respons.

Mineralen
Een aantal mineralen zijn noodzakelijk voor het lichaam, dit worden essentiële mineralen genoemd. Essentiële mineralen worden soms onderverdeeld in belangrijke mineralen (macromineralen) en spoormineralen, oftewel spoorelementen (micromineralen). Deze twee groepen mineralen zijn even belangrijk, maar spoorelementen zijn in kleinere hoeveelheden nodig dan macromineralen. De hoeveelheden die het lichaam nodig heeft, zijn géén indicatie van hun belang.

Spoorelementen en mineraalstoffen zijn noodzakelijke bouwstoffen en spelen een belangrijke rol in de zuur-basehuishouding, weefselgroei en -regeneratie, mentale en lichamelijke kracht, energiehuishouding, metabolisme en in het endocriene en immuunsysteem.  Een verstoorde balans tussen deze reactie-elementen speelt een belangrijke rol in het ontstaan van hedendaagse chronische klachten. Een uitgebalanceerd dieet bevat meestal alle essentiële mineralen. Naast een gezond en gebalanceerd dieet is het natuurlijk wel van belang dat de voedingsstoffen en mineralen kunnen worden opgenomen.

Zware metalen
Naast mineralen en spoorelementen kennen we natuurlijk min of meer toxische metalen zoals kwik, arsenicum, lood, aluminium en cadmium. Deze metalen zijn toxisch of vormen verbindingen die toxisch zijn. Daarnaast verdringen deze metalen de nuttige mineralen of spoorelementen:

-Kwik blokkeert bijvoorbeeld selenium, zink, silicium, ijzer en jodium.
Kwik komt onder andere voor in vis, amalgaanvullingen, pesticiden en vaccinaties.

-Arsenicum blokkeert magnesium, zink, selenium.
Het komt voor in rijst, tabak, pesticiden, metaalverwerking en drinkwater.

-Aluminium blokkeert magnesium, ijzer, silicium, selenium, mangaan en zink.
Aluminium komt voor in vaccinaties, talkpoeder, cement, asfalt en sigaretten.

-Lood blokkeert calcium, magnesium, mangaan, ijzer, chroom, koper, silicium en zink.
In onder andere cosmetica, verf en oude waterleidingen komt lood voor.

-Cadmium blokkeert magnesium, calcium, mangaan, selenium, zink, silicium.
Het komt voor in onder andere batterijen, tabak, elektronica en kunstmest.

Een disbalans in mineralen in het lichaam kent zeer veel en diverse klachten als gevolg zoals:
allergieën, reumatische klachten, chronische vermoeidheid, gedragsproblemen, psychische gezondheidsproblemen, infectiegevoeligheid, auto-immuunreacties, endocriene verstoringen, alle chronische aandoeningen, neurotransmitter verschuivingen, therapieresistentie en verteringsstoringen.

Deze website gebruikt cookies om u een betere website aan te bieden. Door het gebruiken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies.