Elementen & constitutie

Het effect van de elementen op de voeding

Het effect van de elementen op de beweging

Het effect van de elementen op de emotie

Het effect van de elementen op de algemene gezondheid

Wat is mijn astrologie element ?

VUUR-TEKENS

Ram, Leeuw, Boogschutter

Wanneer je veel planeten in het element vuur hebt staan ben je snel enthousiast en reageer je spontaan en impulsief. Je leeft vanuit jezelf, vanuit je eigen emoties, en daardoor kun je naar buiten een egoïstische en weinig gevoelige indruk wekken, zonder dat je je daar bewust van bent.

Kwaliteiten:

Spontaan
Creatief
Sterke intuïtie
Passie voor
Geweten
Liefde

Valkuilen:

Geblokkeerde gevoelens
Driftig / opvliegend
Gewetenloos
Kwetsend

AARDE-TEKENS

Stier, Maagd, Steenbok

Met de meeste nadruk op het element aarde ben je vooral praktisch en nuchter. Je houdt je ook het liefst bezig met aardse zaken, met tastbare en te be-‘grijpen’ dingen. Voor jou is het ook van levensbelang dat je je nuttig kunt maken, dat anderen je nodig hebben.
Concrete zaken, daar hou jij je mee bezig. Eerst zien, dan geloven. Realistisch en efficiënt, dat is een aardetype. Alle zaken die je niet met je gewone zintuigen waar kunt nemen bestaan eenvoudigweg niet.
Aarde heeft moeite met de fantasiewereld van de vuurtekens, want het bewustzijn is gericht op concreet ervaren, en dat is ook de reden waarom door een aardetype zoveel waarde wordt gehecht aan materiële zaken: mooi, duur, handig, bijzonder.. dat zijn zaken die concreet waargenomen kunnen worden en op grond daarvan kunnen anderen je beoordelen.

Kwaliteiten:

Stabiel
Materie
Sterke logica
Discipline

Valkuilen:

Saai
Beheerst door geld, gierig
Dogmatisch
Lui/gemakzuchtig

LUCHT-TEKENS

Tweelingen, Weegschaal, Waterman

Waar aarde moeite mee heeft, namelijk het grotere geheel overzien en de dingen met elkaar verbinden, dat is nu juist de kracht van het luchttype.

Bij jou ligt de nadruk op het abstracte denken, het werken met ideeën, het theoretiseren enzovoort, en dat doe je het liefst zo objectief mogelijk. Ook deel je je gedachten graag met anderen waardoor je communicatieve eigenschappen meestal ook goed ontwikkeld zijn.
Maar doordat jouw geest zo flexibel is ben je niet altijd even betrouwbaar, want wat je vandaag vindt kan morgen alweer anders zijn.
Een luchttype loopt ook het gevaar de eigen gevoelens te rationaliseren en daardoor het contact met het echte voelen te verliezen. Ze weten vaak ook niet goed raad met het gevoel van een watertype of de emoties.

Kwaliteiten:

Mentaal
Aanpassen aan
Beslissen
Zakelijk

Valkuilen:

Logica niet te volgen
Moeite met nieuwe dingen
Twijfel
Filantropisch

WATER-TEKENS

Kreeft, Schorpioen, Vissen

Als watertype leef je vanuit je gevoel, en doordat je zo gevoelig bent kun je je ook snel gekwetst voelen, ongeacht of iemand dat zo bedoeld heeft of niet. Voor een watertype speelt logica -in tegenstelling tot de luchttypes- nauwelijks een rol. En ook de soms wel erg botte directheid van een vuurtype is je wezensvreemd.
Voor jou gaat het er om welke gevoelens een mens of een situatie bij je oproepen. En op grond van die gevoelens kom jij tot een oordeel.
Watertypes hebben een diepe en gevoelsmatige betrokkenheid met alles wat om hen heen gebeurt. Dat is tevens de reden waarom de stemming van een watertype soms zo snel om kan slaan. Vaak ook voelen ze situaties heel goed aan, maar omdat daar geen logica bij aan te pas is gekomen kan het een probleem zijn dit te verwoorden.

Kwaliteiten:

Onverschrokken
Gevoelig

Valkuilen:

Angst
Harteloos, hard


Chinese voedingsleer

Waar de westerse wereld uitgaat van meten, wegen, tellen, calorieën en bouwstoffen, kent de Chinese Voedingsleer heel andere uitgangspunten.
Fascinerend is dat zij uitgaan van de energetische werking van voeding.

Kenmerkend voor de oude Voedingsleer is dat zij:

1. Een filosofie heeft
2. Een historische achtergrond en ervaring kent
3. Een systematische verklaring geeft
4. Veilig, preventief, curatief en hoogwaardig is voor onze gezondheid
5. Economisch haalbaar is

De Chinese Voedingsleer zijn gebaseerd op oude filosofieën als het Taoïsme.
In het Taoïsme gaat men uit van natuurlijke processen.
Door waarnemen en registreren van deze processen ontstonden concepten van YinYang, QI (Levensenergie), 5 elementenleer.
Mede hierdoor kan de Chinese Voedingsleer een systematische verklaring geven over effecten van voeding.

De Chinese Voedingsleer beschrijft tevens de effecten van voeding nadat het genuttigd is.
Essentieel voor de mens is dat voeding energie geeft, opbouwend werkt.
Men spreekt liever van Levens-middelen dan van voeding.
Levensmiddelen moeten eerlijk, zuiver en veilig zijn.
Meestal ervaren we een diepe dip na het eten en zijn we moe.
Dit is niet vreemd, omdat onze huidige eetwijze te zwaar, complex en teveel is.
Het verteren en verwerken kost meer energie dan dat het oplevert.

Bij de energetische werking van voeding gaat het om wat voeding met ons doet nadat we het gegeten hebben.
Waar gaat de energie naartoe? Naar boven, naar beneden, naar binnen, naar buiten?
Verwarmt het eten ons of koelen we ervan af?
De natuur, de smaak, eigenschappen, seizoenen, spelen hierbij allemaal een rol.
Levensmiddelen ofwel lichaamsvreemde energie komen ons spijsverteringstraject binnen en moeten via het verwerkingstraject metabolisch veranderd worden tot lichaamseigen energie en dan pas kan voeding ons voeden.

Hoe we verteren en verwerken is bij iedereen uniek. De basis is het voeden van ons midden.

Voeding moet ons kracht geven. Om te kunnen groeien, te ontwikkelen, om gezond en vitaal te zijn en te blijven.
De meeste levenskracht in voeding zit wanneer het:

• Vers is
• Eerlijk verbouwd (biologisch/biologisch-dynamisch)
• Lokaal is (eet het eten dat bij ons woongebied hoort)
• Gevarieerd
• Zo min mogelijk bewerkt
• Uit het seizoen


YinYang

Wanneer je over Chinese voedingsleer spreekt dan ontkom je niet aan de filosofie van het YinYang denken.
Het YinYang denken is een methodiek om natuurlijke processen waar te nemen en te beschrijven.
Veel mensen denken dat het hierbij alleen gaat om tegenstellingen, tegenpolen, uitersten.
Het gaat echter om de partnerschap die schijnbare tegenstellingen vertegenwoordigen.
Bijvoorbeeld:

• Dag en nacht
• Warm en koud
• Licht en donker

Het zwarte en het witte kunnen niet zonder elkaar bestaan.
Er is geen nacht als er geen dag is. De nacht gaat over in de dag.
Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Belangrijke essenties bij het YinYang denken zijn:

• Scheppen
• Creëren
• Transformeren
• Transporteren
• Voeden

Hoe vertaalt zich dat naar voeding?
In de Chinese Voedingsleer wordt meer gekeken naar wat voeding met je doet NADAT je het hebt gegeten. In tegenstelling tot de westerse visie: zij onderzoeken wat in voeding zit voordat het wordt gegeten.

Wanneer voeding is gegeten kunt u denken aan bijvoorbeeld de thermische werking van voeding:
Warm,heet,koud, neutraal. Voeding kent eigenschappen van verwarmen en koelen.
Verwarmen is Yang. Koelen is Yin.

Koud (Yin) : tomaten, augurken,ananas,kiwi,yoghurt,rauwkost,mineraalwater,sla,radijs,komkommer,zomerpompoenen
Neutraal : wortelen,bonen,granen, peulvruchten, noten, rundvlees
Warm ( Yang) : lamsvlees, alcohol, wortelen, koolsoorten, pastinaak, ginseng, vis, pluimvee, gedroogde kruiden, specerijen

Wanneer we ons heel koud voelen, traag, bibberig, dan is het een mogelijkheid om warmer te gaan eten.
Wanneer we erg druk zijn, rood hoofd, het altijd warm hebben dan kan koeler eten een mogelijk ondersteunen.

Voeding is geen wet van meden en persen. Het is een spel tussen Yin en Yang. Vooral veel plezier in “hoe voed ik mezelf?”


De 5 elementen leer

Een andere manier om natuurlijke processen waar te nemen en te registreren is volgens de vijf elementenleer.

Water-hout-vuur-aarde-metaal
Deze benamingen staan symbool voor trillingen of resonanties met gebeurtenissen in de natuur.
Allerlei gebeurtenissen hebben hun eigen trillingen en de energie die daaruit voort komt heeft dus een gevolg of resultaat.

Hout Vuur Aarde Metaal Water

Seizoen: Voorjaar Zomer Nazomer Herfst Winter
Klimaat: Wind Hitte Vocht Droogte Kou
Kleur: Groen Rood Geel Wit Zwart
Smaak: Zuur Bitter Zoet Pikant Zout
Orgaan: Lever
Galblaas Hart
Dunne darm Milt
Maag Longen
Dikke darm Nieren
Blaas
Emotie: Woede Vreugde Piekeren Melancholie Angst
Ook de energetische werking van voeding kun je indelen in de 5 elementen.
In de Chinese voedingsleer maakt men onder meer gebruik van de kosmologische cyclus.
In deze cyclus staat het element aarde centraal.

Kosmologische Cyclus
Het spel der vijf elementen
Water is de origine van het leven en voedt het hout
Hout voedt vuur
Vuur (as) voedt de aarde
Aarde verhardt en metaal ontstaat
Metaal (vloeibaar) voedt het water.

Zoals eerder geschreven wordt in de Chinese voedingsleer meer gekeken naar wat voeding met je doet nadat je het hebt gegeten.
Waar stroomt de energie van het betreffende voedingsmiddel naartoe?
Met welk deel van het lichaam resoneert de energie van voeding?
Welk deel van het lichaam wordt extra gevoed?

Aarde staat centraal. De aarde is verbonden met onze maag en milt.

Ook in ons eigen lichaam is Aarde (de maag) in het midden, centraal geplaatst. Vanuit deze centrale vinden energiestromen hun weg.
Het is belangrijk dat ons midden goed gevoed wordt.
Het is belangrijk dat het grootste deel van onze voeding bestaat uit Aarde-producten. Al het andere is aanvullend.
Je kunt voeding gebruiken om je te ondersteunen, om je organen extra aandacht te geven.
Je kunt stoeien met de smaken van de voeding. Ook kun je voeding van het seizoen meer eten.
Kleurrijke voeding is een lust voor het lichaam.

Indeling voeding volgens de vijf elementen leer
Water (nieren, blaas)
Granen Haver, rijst
Groenten Algen, zeewier, kombu, nori, wakame
Peulvruchten Alle boonsoorten
Kruiden/specerijen Agar-agar, miso, sojasaus, zout
Vlees/vis Aal,ansjovis, baars, forel, garnaal, kabeljauw, krab, langoest, zalm, tonijn, schol, mossel, zeekreeft, alle gerookte vissoorten, inktvis, kaviaar, oester, karper
Drinken mineraalwater

Hout (lever,galblaas)
Granen Gort, spelt, tarwe
Groenten Augurk, spruiten, zuurkool, mungboonspruiten, tomaat, veldzuring
Fruit Aalbes, aardbeien, appel (zuur), blauwe bosbes, bramen, kruisbes, morel, sinaasappel, vossebes, ananas, citroen, kiwi, rabarber
Kruiden/specerijen Azijn, peterselie
Vlees Kip/eend
Drinken Brooddrank, champagne, hibiscusthee, malvethee, melissethee, rozenbottelthee,vruchtensap, wit bier, witte wijn, kersensap
Zuivel Yoghurt, dikke zure melk, jonge kaas, kefir, kwark, zure room, Zweedse melk
Vuur (hart, dunne darm)
Granen Boekweit, rogge
Groenten Rode kool, veldsla, andijvie, artisjok, cichorei, groene sla, ijsbergsla, olijf, paardenbloem, pastinaak, radicchio, rode biet
Fruit Grapefruit, kweepeer, vlierbes
Kruiden/specerijen Bijvoet,cacao, jeneverbes, kurkuma, oregano, papaver, rozemarijn, tijm, salie
Vlees Geit, lam, schaap, alle gegrilde vleessoorten
Drinken Bisschopswijn, bittere likeuren, cognac, graankoffie, koffie, rode wijn, bier, duizendbladthee, guinessbier, groene thee, paardenbloemthee, pils, vermout, vrouwenmantelthee, zwarte thee, kamillethee

Aarde (maag, milt)
Granen Amarant, zoete rijst, sago, gierst, mais, brood met gist, gerst
Groenten Pompoen, venkel, alle koolsoorten, aardappel, erwt, raap, wortel, stamboon, stokboon, asperge, aubergine, avocado, bloemkool, broccoli, champignons, chinese kool, courgette, paprika, mangelwortel, schorseneer, selderij, spinazie, augurken (niet in zuur), sojabonen
Fruit Abrikoos, krent, perzik, rozijn, zoete kers, dadel, druif, pruim, vijg, appel (zoet), honingmeloen, papaja, peer, banaan, kaki, mango, watermeloen
Noten/zaden Pijnboompitten, pistache, walnoot, cashewnoot, zonnebloempit, hazelnoten, aardnoten, amandel, kokos, sesam, kastanje
Kruiden/specerijen Kaneel, venkelzaadjes, amasake, karwij, vanille, saffraan, dragon,pijlwortelmeel
Sojaproducten Sojamelk, tofoe, tempeh
Vlees/vis Kalf, rund
Oliën Plantaardige oliën
Drinken Venkelthee, honingwijn, likeur, likeurwijn, druivensap, maishaarthee, moutbier, zoethoutthee, appelsap, groentesap
Zuivel Kokosmelk, boter, ei, kaas, koeienmelk, room
Zoetmiddelen Amasake, esdoornsiroop, rijstsiroop, Stevia, honing, maissiroop, marsepein, moutsiroop, rietsuiker
Metaal (longen, dikke darm)
Granen Haver, rijst
Groenten Look, mierikswortel, ui (lang koken wordt zoet/aarde), sjalot, koolpraap, radijs, rammenas
Kruiden/specerijen Cayennepeper, chili, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper, steranijs, tabasco, (tuin-)kers, basilicum, bieslook, dille, geelwortel, gember, kardemon, knoflook, komijn, koriander, laurier, lavas, majoraan, mosterd
Vlees/vis Gans, kalkoen, haas, fazant, hert, kwartel, patrijs, ree, wild zwijn
Drinken Sjenever, whisky, wodka, yogithee, pepermuntthee, rijstewijn
Zuivel Gefermenteerde kaas, harde kaas, schimmelkaas