Darmen

Darmklachten kunnen erg ongemakkelijk zijn. Het geeft vaak een gevoel van schaamte, onrust en angst wanneer er geen toilet in de buurt is. Veel mensen proberen ook vaak op het werk of op visite de ontlasting op te houden. Maag- en darmklachten kunnen te maken hebben met verkeerde voeding, medicatiegebruik, infecties van virussen, bacteriën en parasieten, een onregelmatig leven, stress en vaak is het een combinatie van factoren. Dit alles kan veel gevolgen hebben op de lange termijn, vooral als we ons beseffen dat ongeveer 70% van het immuunsysteem gerelateerd is aan de darmen.

Vroege symptomen die aan verteringsprobleem doen denken zijn:

 • Winderigheid en opgeblazen buik die ontstaat een na het eten.
 • ‘Rommel en geborrel’ in de buik.
 • Een vol gevoel in de maag en darmen alsof het eten ‘blijft hangen’ en niet verder gaat.
  Stinkende ontlasting met veel gassen en onverteerde etensresten. (Een rottende eierenlucht duidt op slechte vertering van de eiwitten. Veel gasvorming op gisting door slechte koolhydraten vertering en een plakkerige ontlasting duidt op een slechte vetvertering.)
 • Massieve ‘explosieve’ stoelgang.
 • Schuimende ontlasting met veel slijmproppen.
 • Onduidelijke en vage buikklachten (krampen, steken, zwaar zompig gevoel, een bolle uitpuilende buik).
 • Pijn rondom de navel en zich steeds meer uitstralend naar de hele bovenbuik.
  Slecht kunnen verdragen van koffie, alcohol, gebakken vet, histamine rijke producten zoals ananas, zuurkool, noten, bepaalde vissoorten, kaassoorten, slecht kunnen verdragen van granen (mogelijk granen intolerantie/ allergie).

Aan de basis van onbegrepen darmklachten kunnen verschillende ziektes ten grondslag liggen zoals: chronische vermoeidheid, maag-lever-darmklachten, maagklachten, prikkelbare darm syndroom, spastische darm, enzymproblemen, voedsel allergie, voedingsintolerantie, voedselovergevoeligheid.

Ongeveer 20% van de mensen heeft darmklachten in de vorm van diarree, harde ontlasting, obstipatie (verstopping), buikpijn, krampen, winderigheid, misselijkheid, vermoeidheid, een opgeblazen gevoel en zelfs een opgezette buik. Dit zijn de meest gehoorde klachten wanneer iemand darmklachten heeft. Een veelgehoorde diagnose die wordt gesteld is PDS ofwel het Prikkelbare Darm Syndroom. In dat geval zijn er frequent darmklachten aanwezig, zonder dat daarvoor een medische reden direct aantoonbaar is. PDS klachten worden ook wel ‘functionele’ buikklachten of ‘functionele’ maag- & darmklachten genoemd.

Wat kan Centrum Vitaal voor je betekenen:
Aan de hand van de GezondheidsScan kunnen we zien wat er aan de hand is en krijg je persoonlijk advies op maat wat je eraan kan doen. Denk aan een voedingsadvies op maat met voorstel voor homeopathie en supplementen als dat nodig zou zijn.