Het aanbod in de complemenaire gezondheidszorg, zo ook bij Centrum Vitaal is groot. Meestal gebruiken we een combinatie wat het beste voor de klant werkt. Denk hierbij aan acupunctuur / lichttherapie maar ook ‘cupping’.  In dit bericht meer over cupping.

Bij cupping ofwel ‘koppen zetten’

wordt een vacuüm boven de huid gecreëerd door er verhitte glazen of metalen bollen op te zetten. De lucht in deze bol koelt dan af waardoor er een onderdruk ontstaat. Er kan ook gewerkt worden met een pompje om de onderdruk in de glazen of metalen bol te creëren. Er wordt ook wel gesproken over transformationele cupping. Bij een natte variant, wet cupping, worden er met een naald prikjes of met een scalpel sneetjes gemaakt in de huid, zodat er bloed naar buiten vloeit. Na de behandeling zijn er vaak grote ronde paarse of rode plekken zichtbaar op de plek waar de kopjes hebben gestaan. Deze trekken vanzelf weer weg.

Hoe werkt cupping?

Cupping vindt zijn oorsprong in de Chinese geneeskunde. Er lopen een aantal belangrijke meridianen door ons lichaam, energiebanen waardoor levensenergie, ofwel onze ‘Qi’ stroomt. Net als acupunctuur kan cupping deze meridianen beïnvloeden.

Cupping stimuleert de doorbloeding en masseert spieren en bindweefsel los. Het is een methode om de afvalstoffen beter af te voeren. Als de cup vacuüm trekt op de huid, volgt er een speurtocht naar verklevingen van bindweefsel en opgehoopte afvalstoffen, vaak tijdens het hele leven verzameld. Met cupping worden de verklevingen die onder de huid zitten, losgetrokken en het zuurstofrijke bloed kan daardoor beter doorstromen. De spierknopen worden vervolgens beter doorbloed en beter gevoed en kunnen ‘losschieten’.

Het lichaam zal dieper doorbloed worden en de huid zal stralen en strakker worden. De algehele doorstroming is beter en je voelt je beter in je vel.
Sommige mensen willen alleen cupping van de billen en de benen en anderen over hun gehele lichaam. Dit laatste verdient de voorkeur, omdat afvalstoffen en ophopingen overal kunnen zitten.

Waarbij wordt cupping toegepast?

Transformationele cupping werkt op alle niveaus, zowel fysiek, energetisch als emotioneel. Het werkt ook op emotionele pijn. Traumatische ervaringen worden namelijk vaak nog lang nadat het trauma is geëindigd, opgeslagen in het lichaam. Dit is niet altijd meer dienend en nodig. Door een combinatie van manuele massage en transformationele cupping kun je datgene wat opgeslagen is, opheffen zodat de hele energie anders wordt.
Cupping kan ook cellulitis verminderen of verwijderen en helpen bij ontgifting. Ook kan het hoofdpijn en pijn in nek, rug en schouders verminderen en de werking van de organen verbeteren.

Deze website gebruikt cookies om u een betere website aan te bieden. Door het gebruiken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies.