Acupunctuur en dry needling: twee technieken die nogal eens met elkaar worden verward. Hoewel er bij beide technieken gebruikt wordt gemaakt van hetzelfde type naalden die in de huid worden geplaatst, zijn dat eigenlijk de enige overeenkomsten. [1] Want wat doet een acupuncturist, en hoe gaat iemand bij dry needling te werk?

Acupunctuur is een, inmiddels vrij bekende, holistische behandelmethode. Het is een door de World Health Organization erkende traditionele geneeswijze. De methode komt uit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) en is al duizenden jaren oud. [2] Binnen deze methode worden lichaam en geest als één geheel beschouwd, waarbij geestelijke en lichamelijke ontwikkelingen elkaar voortdurend beïnvloeden. Ziekte wordt hierbij gezien als een geestelijke of lichamelijke uiting van een verstoring, welke is ontstaan door een disbalans in de energiehuidhouding van een persoon. Door middel van het prikken van naaldjes op bepaalde acupunctuurpunten op het lichaam, wordt deze disbalans opgeheven.

Een acupuncturist is volgens Leonie Howes van PinGlow Acupuncture (www.naturalmedicineweek.com) op verschillende manieren herkennen. Allereerst kan alleen een geaccrediteerde TCG-arts, die een Bachelor of Health Science heeft afgerond, acupunctuur toepassen: er is een certificatie nodig. Ten tweede zal een acupuncturist diagnostische middelen gebruikt, om zo een eventuele aandoening te identificeren, die een TCG-diagnose mogelijk maakt. Daarnaast werkt een acupuncturist met acupunctuurpunten en meridianen. In en op het menselijke lichaam bestaat er een netwerk van 722 acupunctuurpunten, die door 14 energiebanen (meridianen) met elkaar en allerlei organen in verbinding staan. [3] Ook kan acupunctuur worden gebruik om vele symptomen en ziekten te behandelen, en beperkt het zich niet tot spier- en skeletaandoeningen.

Dry needling is een behandeling die door een fysiotherapeut, osteopaat of een vergelijkbare behandelaar kan worden gegeven. De methode komt uit Canada, en wordt binnen de reguliere fysiotherapie al jaren toegepast. [4] Er wordt gebruikt gemaakt van één ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald, die kortdurend de spier prikkelt. In vergelijking met acupunctuur, wordt de naald bij dry needling dieper in de huid geplaatst. De techniek werkt op specifieke ‘triggerpunten’ in de spieren: er is dus geen energie in behandeling. Een triggerpunt is hierbij een ‘knoop’ in een spier. Dit kan zich uiten in pijn of stijfheid in een spier, tintelingen, verminderde kracht, bewegingsbeperkingen en pijnontwijkend gedrag. Door het triggerpunt gericht aan te prikken met een naaldje, ontspant het punt in de spier(en).

Al met al kunnen we concluderen dat er wezenlijke verschillen zijn tussen acupunctuur en dry needling. Bij dry needling prikt een fysiotherapeut kortdurend een triggerpunt in een spier aan, om fysieke klachten in de spieren en gewrichten te verlichten. Een acupuncturist kan, door middel van het plaatsen van meerdere naalden op specifieke acupunctuurpunten, een verscheidenheid aan symptomen en ziekten behandelen.

Bronnen:

1 https://naturalmedicineweek.com.au/is-acupuncture-the-same-as-dry-needling/
2 https://www.acupunctuur.nl/pages/acupunctuur-toegelicht
3 https://www.acupunctuur-lieveld.nl/wetenschap/bestaan-acupunctuurpunten-en-meridianen
4 https://www.dryneedling.nl/pages/informatie-voor-patienten.php

Deze website gebruikt cookies om u een betere website aan te bieden. Door het gebruiken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies.