Wat helpt bij diabetes

Er zijn vijf eenvoudige veranderingen in de levensstijl die het risico van diabetes sterk doen dalen of zelfs uitsluiten. Uit onderzoek is gebleken dat er vijf grote risicofactoren zijn voor diabetes type 2, ook wel de ‘levensstijlziekte’ genoemd. Elke risicofactor kan op zichzelf diabetes veroorzaken. Wie ze dus elimineert, of verbetert, kan het risico van diabetes terugbrengen tot nul.

De vijf veranderingen zijn:

  • Meervoudig onverzadigde vetten;
  • Geen pasta, brood dus minder zetmeel- en suikerrijke voeding;
  • Niet roken/stoppen met roken;
  • Niet meer dan twee glazen alcohol per dag drinken;
  • Het lichaamsgewicht omlaag brengen tot een BMI (Body Mass Index) van 25 of lager, of een taille-omvang van maximaal 88 cm voor vrouwen en 92 cm voor mannen.

Onderzoekers aan de Harvard School of Public Health stelden vast dat in negen van de tien gevallen een of meer van deze vijf levensstijlfactoren verantwoordelijk waren voor het ontstaan van diabetes. Dat ontdekten ze bij een onderzoek waarin ze 4883 mannen en vrouwen van 65 jaar en ouder tien jaar lang volgden. Gedurende de onderzoeksperiode kregen meer dan 300 deelnemers diabetes. Het onderzoeksteam denkt dat door elk van de levensstijlfactoren te verbeteren het risico van diabetes met 35 procent afneemt.

Lees ook, hoe wordt ik 100