Natuurgeneeskunde en voeding
Voor de natuurgeneeskunde bestaat er een duidelijke relatie tussen ‘wat je eet’ en ‘je gezondheid’. Volgens de orthomoleculaire geneeskunde zitten er niet meer voldoende vitaminen en mineralen in onze voeding, daarom adviseren zij graag voor bijna alles ‘een supplement’. Een paar uitspraken om dit te verduidelijken:
- ‘Je bent wat je eet’ Deze uitspraak komt van de Duitse filosoof Ludwig Feuerbach (1804-1872)
- ‘Slechts weinigen sterven van honger, maar honderdduizenden sterven van het eten’ (uitspraak van Benjamin Franklin in de 18e eeuw.)
- Van een vierde leeft de mens, van de overige drie vierden leeft de dokter (Egyptische Papyrusrol van 500 jaar voor Christus)
- ‘Wat de een tot voedsel dient, is vergif voor de ander’ uitspraak van Paracelsus 16e eeuw. Hier is de homeopathie uit ontstaan door Hahnemann.
In onze maatschappij is “eerlijke” voeding steeds moeilijker te vinden. Het lijkt zo vanzelfsprekend dat de voedingsmiddelenindustrie zoals Unilever voeding mag bewerken. Bijvoorbeeld melk met extra calcium, tomaten uit kas die niet door de zon gerijpt is, vlees zit vaak vol met medicijnen en zelfs brood is al zo bewerkt dat je je kunt afvragen hoe gezond dat nog is….
Steeds meer en vaker hebben we te maken met gemanipuleerde, geraffineerde en/of bewerkte voeding. Daarbij komt nog bij dat de vruchtbaarheid van de bodem kunstmatig bewerkt wordt. De moderne boer moet wel kunstmest, pesticiden en meer gebruiken om de productiekosten voor te blijven. Dieren groeien veelal in een te kleine behuizing op en de enige manier is om antibiotica en hormonen door het water dan wel voer te doen om ze niet ziek te laten worden. Moderne tarwe zien we steeds meer als ‘ongezond’. Er komen steeds meer schadelijke E nummers en gif in onze voeding. Zo bestaat er al een top 10 lijst wat je echt niet moet eten ter preventie tegen kanker.
Vervolgens zijn er weer velen die een visie hebben over voeding en het moeilijke is dat de ‘deskundigen’ het niet altijd met elkaar eens zijn:
*Voorlichtingsbureau voor de voeding (diëtisten)
*Orthomoleculaire voeding
*Ayurveda en voeding
*Antroposofische voeding volgens Steiner
*voeding gezien vanuit PNI
Een paar tips:
1. Een oud Duits spreekwoord luidt “der Tod sitzt im Darm”. Van de andere kant kunnen we stellen dat gezondheid begint in de darm. Het vermogen van de darmen om voedingsstoffen op te nemen bepaalt hoe sterk ons immuunsysteem is en of ons lichaam in staat is om zijn hormoonhuishouding in balans te houden. Onze gezondheid ligt dus voor een groot deel in onze darmen. Met de juiste voeding nodig je de ‘goede’ bacteriën uit in je darmenstelsel. Goede bacteriën ondersteunen het immuunsysteem, dat zich voor 80% in het spijsverteringskanaal bevindt. Zolang de goede bacteriën hier de overhand hebben, is je lichaam beschermd tegen allerlei kwaadaardige indringers van buiten. Ze beschermen ook tegen allergieën, doordat de goede bacteriën je immuunsysteem helpen om een beter onderscheid te maken tussen ziekteverwekkers en onschadelijke antigenen. Hiermee voorkom je een overreactie van het immuunsysteem, de oorsprong van allergieën. Goede bacteriën helpen ook om bepaalde soorten zetmeel, suikers (koolhydraten) en vezels om te zetten in bruikbare energie en bouwstoffen. Het spijsverteringsstelsel heeft een dynamisch mechanisme om ervoor te zorgen dat de darmflora in balans blijft. Het milieu in je spijsverteringsstelsel blijft toch erg kwetsbaar en kan heel makkelijk worden verstoord, in de eerste plaats door een ongezond voedingspatroon.
2. Neem voeding die zo min mogelijk bewerkt is, vaak is dat te vinden bij kleine bedrijven
3. Probeer suiker of producten met suiker zoveel mogelijk te vermijden
4. Producten van het seizoen, zomers dus meer fruit (in een tropisch klimaat werkt fruit verkoelend) en
’s winters voeding die energetisch je lijf verwarmen.
5. Begin de dag met een goed ontbijt, het beste kun je ’s middag de warme maaltijd nuttigen en het avondeten licht verteerbaar.
6. Hou rekening dat –elk voedingsmiddel– ook een koude of verwarmende energie heeft, zoals melk voor veel mensen slijm geeft bij gevoeligheid daarvoor.
7. Voldoende beweging, fietsen, wandelen -zoek het vooral in dagelijkse dingen-
8. Neem de tijd om te eten en goed kauwen
9. Drink voldoende water of thee en minder koffie, koolzuurhoudende dranken
10. Zorg voor een goede stoelgang
11. Greens zijn natuurlijk en vaak beter dan een multi-vitamine (vaak chemisch)
12. Detoxen / reinigen op zijn tijd is gezond, denk aan zweten, dagje sappen of ontgiften met kruiden
13. Meervoudige onverzadigde vetten is een must voor een goede gezondheid!
14. Als natuurgeneeskundige is het geen discussie, gezondheid begint met een goede spijsvertering’
Bij Wim Haafkes, natuurgeneeskundige, acupuncturist, homeopaat en volgt alles over orthomoleculaire voeding kun je terecht voor al je vragen over voeding en supplementen.
Bij Nathalie Brinkman, alles over afvallen en lid van gewichtsconsulenten