Hoge bloeddruk, eet meer groente en fruit

Plantaardige voeding – fruit, groenten, peulvruchten zoals erwten en bonen, noten en zaden – verlaagt op natuurlijke wijze de bloeddruk, zelfs al eet je ook vlees en zuivel.

Een van de specifiek op het hart gerichte diëten, DASH genaamd, had de grootste invloed op de bloeddruk; het zorgde voor een bloeddrukdaling van 8,74/6,05 mmHg, vergeleken met een standaard voeding. Deze daling zou zich vertalen in een afname van 14 procent in beroertes en een afname van 9 procent in hartaanvallen.

Dit betekent niet dat je vegetariër of veganist moet worden, zeggen onderzoekers van de University of Warwick. Je kan nog steeds vlees en zuivelproducten eten, maar het is belangrijk om een groter deel van je bord te vullen met plantaardig voedsel.

De onderzoekers keken naar de impact op de bloeddruk van zeven verschillende plantaardige diëten, waaronder DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), mediterrane, vegetarische, veganistische, Scandinavische, vezelrijke en fruit- en groenterijke eetpatronen.

Een ongezond voedingspatroon van bewerkte voedingsmiddelen en dranken is verantwoordelijk voor meer doden dan roken, alcoholmisbruik, drugsgebruik en onveilige seks samen, zeggen de onderzoekers. Een voornamelijk plantaardig dieet kan tot 4,9 miljoen levens per jaar redden.

Bron: J Hypertens, 2020;