Gluten

Melk en brood is niet weg te denken uit ons dagelijkse menu. Maar steeds meer mensen in Nederland blijken toch een echte allergie te hebben voor de eiwitten uit tarwe. Laboratoriumonderzoek kan u informatie verschaffen.

Glutenallergie

*De gluten in brood en pasta kan diaree veroorzaken, of een opgezette buik.

*Glutenallergie of coeliaci is een ziekte die veroorzaakt wordt door het eten van gluten. Gluten zijn eiwitten die aanwezig zijn in graan, zoals tarwe. Glutenbevattende granen zijn tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut en ook haver.

*Deze eiwitten beschadigen de darm en het immuunsysteem en voorkomen dat voedsel en vitaminen worden opgenomen.

*Coeliaci is een voor een deel een erfelijke aandoening en meestal hebben kleine kinderen met deze aandoening diaree, zij blijven achter in de groei. Steeds vaker zien wij dat deze ziekte ontstaat op latere leeftijd, soms na een operatie, stress, infecties of een bevalling.

*Borstvoeding beschermt kinderen in beperkte mate tegen deze aandoening, hoe langer het kind borstmelk heeft ontvangen des te later ontstaat de glutenallergie.
Hieronder een aantal klachten:
Opgezette buik
Diaree
Gewichtsverlies
kinderen groeien niet goed
Stinkende ontlasting
Bloedarmoede
Gedragsveranderingen
Spierkrampen
Moeheid
Gewrichtspijn
Epileptische aanvallen
Zweertjes in de mond
Verkleuring van de tanden

Mensen met coeliaci hebben vaker auto-immuunziekten als:

Dermatitis
Schildklieraandoeningen
Type 1 diabetes
Leverziekten
Collageen aandoeningen
Reumatoïde artritis

Mensen met Dermatitis hebben een jeukende huid vooral van de ellebogen, knieën en billen. Vaal hebben zij geen darmklachten.
In sommige landen, zoals Italië wordt er gescreend op coeliaci, kinderen worden op hun 6de jaar onderzocht, 1 op de 200 mensen heeft een glutenovergevoeligheid. Er is altijd gedacht dat glutenovergevoeligheid in Nederland niet zo vaak voorkwam. Maar in de laatste jaren blijkt dat het waarschijnlijk ook in de buurt van 1 : 200 ligt en niet 1 : 2.500 zolas lang gedacht. Veel mensen hebben niet veel last. Wanneer er coeliaci in de familie voorkomt is er meer kans dat andere leden het ook hebben, het is dus van belang bij de anamnese daar naar te vragen.

De enige oplossing is een glutenvrij dieet.

Bronnen van zetmeel die u kunt gebruiken ipv tarwe:

Aardappelen
Aardperen
Arrowroot
Boekweit
Bonen
Gierst
Kikkererwten
Linzen
Maïs
Pompoen
Quinoa
Rijst
Soja
Tapioca
Wortelen
Zoete aardappelen

Maaltijden met koolhydraten.

1. U kunt zelf meel maken van deze voedingsmiddelen. U kunt de bonen en de granen malen in een elektrisch koffiemolentje en ipv tarwe gebruiken: Groentekoekjes, pannenkoeken of brood bakken van deze granen.
2. Salades maken met groenen + kikkererwten, linzen, aardappelen, rijst en noten.
3. Sushi´s maken of gevulde druivenbladeren, door rijst met groenten en vis of kip op te rollen in zeerwier (Japans) of druivenbladeren (te koop in Turkse winkels).
4. Soepen maken: rijst, pompoen, linzen, mungbonen etc.
5. Deze producten gebruiken voor sauzen: arrowroot, rijstmeel ect..

U kunt maaltijden bereiden zonder geconcentreerde koolhydraten:

1. Yoghurt met lijnzaad voor ontbijt.
2. Groenten omelet voor de lunch.
3. Groenten met vis of soja producten; roerbakken, salades.
Melk kan diaree veroorzaken of soms alleen een opgezette buik en winderigheid.
Meestal is dat geen echte melkeiwitallergie, men merkt namelijk al dat een kleine baby diaree krijgt en buikpijn als hij geen melk kan verdragen. Volwassen krijgen een opgezette buik door dat zij melk niet verdragen.

Wat is een lactose? Het is een suiker dat in de melk aanwezig is. De dunne darm bevat enzymen voor alle verschillende suikers. Lactose is daar een van. Wanneer dit enzym, lactase niet aanwezig is wordt de lactose niet afgebroken. Dit veroorzaakt meestal geen schade aan de darm, wel veroorzaakt het verschijnselen zoals diaree, een opgezette buik, krampen, winderigheid en soms misselijkheid. Vaak ontstaan deze klachten een half uur na het gebruik van een melkproduct.
De meeste mensen zijn niet geboren met dit enzym gebrek, maar ontwikkelen lactose intolerantie gedurende hun leven. Mensen van Aziatische afkomst zijn voor 90% lactose deficiënt.
In Nederland komt dit minder vaak voor.

Advies:

Er zijn verschillende mogelijkheden:

1. Geen melk gebruiken. Soms kan yoghurt wel verdragen worden omdat het enzymen bevat die helpen met de afbraak van lactose. Kleine kinderen kunnen beter helemaal geen melk gebruiken. Men moet dan wel voldoende calcium gebruiken. Vooral groenen groenten bevatten calcium en magnesium in zeer gunstige verhoudingen: 1 pond spinazie bevat 625 mg calcium en 300 mg magnesium. Kinderen hebben minimaal 500 mg calcium nodig, volwassenen 1000mg. Het beste is een calcium/magnesium tablet, in de verhouding 200 : 100 mg.
2. Lactase toevoegen aan melkproducten. Dit enzym is in tablet vorm verkrijgbaar. Lactose vrije melk is soms te verkrijgen.
3. Sommige mensen kunnen wel yoghurt verdragen daar de bacteriën voor een deel de melksuikers hebben afgebroken. Weieiwit -poeder dat lactose vrij is gemaakt. Het bevat meest nog slechts een zeer kleine hoeveelheid lactose. Het is gunstig voor mensen met een lactose intolerantie om kleine hoeveelheden naar binnen te krijgen. Wanneer het poeder niet verdragen kan worden kan met lactase toevoegen.