Max Gerson

Max Gerson, een Duitse arts (1881-1959) ontwikkelde een therapie op basis van vers fruit en rauw voedsel, zoals het voedingspatroon van onze verre voorouders geweest moet zijn. Op dat moment leed hij zelf aan ernstige migraine en daarvan wilde hij genezen. Hij genas inderdaad volledig van deze aandoening. Dit sterkte hem in de overtuiging dat ook andere (ernstige) ziektes te genezen zouden moeten zijn door een natuurlijke voeding. Hij kreeg in de jaren twintig zelfs internationale bekendheid door zijn voedingstherapie bij tuberculose, waarbij uitzonderlijk veel patiënten zijn genezen. (Gerson-Sauerbruch-methode). Gerson is later naar Amerika gegaan, waar hij eerst met open armen werd ontvangen en later werd belasterd, zoals men dat ook in deze tijd vaak weer ziet gebeuren.

Gerson was van mening dat bij chronische ziekten de uitscheiding van keukenzout is verstoord, waarbij veel kalium wordt verloren uit de lichaamscellen, terwijl te veel natrium wordt opgenomen en vastgehouden. Hierdoor ontstaat bijvoorbeeld oedeem, want de huidige voeding bevat te veel zout en te weinig kalium. Als men zich op een natuurlijke manier voedt, dus de planten nuttigt die op een natuurlijke manier zijn verbouwd, onbewerkt en niet gekookt, zonder gifstoffen en kunstmest, dan krijgt het lichaam precies de juiste verhouding van kalium en natrium binnen. En natuurlijk meer vitale stoffen zoals vitaminen en mineralen. Door alle bewerkingen van tegenwoordig wordt het evenwicht dusdanig verstoord, dat het voedsel ziekmakend is geworden, de hoeveelheid kalium te laag en het natriumgehalte te hoog. Door het verstoorde evenwicht en de giftige stoffen die zich ophopen, gaan cellen oxyderen en ontsporen tot ziektes zoals kanker en vele andere chronische ziekten.

Zoals in de natuurgeneeskunde ook gebruikelijk is speelt de lever een cruciale rol in het genezingsproces en het ontgiften van de cellen. Men richt zich dus in de eerste plaats op ontgifting. Men bereikt dit door het drinken van vrij grote hoeveelheden vers geperst sap van groenten en fruit. Om de galwegen te stimuleren gebruikt men koffieklisma’s en om de dag neemt men twee eetlepels wonderolie, die men laat volgen door een kop zwarte koffie. Hierdoor krijgt men een uitscheiding van giftstoffen uit het lichaam.

In de tweede plaats richt men zich dan op de voeding die de mineralenbalans weer moet gaan herstellen. Hierbij zijn dus verse sappen, fruit en rauwe groenten van belang. Het is duidelijk dat zout verboden is. Ook dierlijke eiwitten zijn niet toegestaan omdat die ook zouten vasthouden.

Verder ondersteunt men als derde peiler van de therapie de lever in zijn stofwisselingsproces. Men dient een lever- en een schildklierextract toe, een lugoloplossing en drie verschillende kaliumzouten (kaliumacetaat, kaliumglyconaat en kaliumfosfaat), alvleesklierenzymen en rauw leversap. Verder geeft men nog wat orthomoleculaire stoffen, zoals 50 mg nicotinezuur, 400 IE vitamine E, 50.000 IE vitamine A en twee maal daags 500 mg. vitamine C. Alle geconserveerde, voorbewerkte en geraffineerde voedingsmiddelen zijn in deze therapie verboden. Ook mag men verder geen koffie (behalve de therapeutische in het begin), thee, nicotine, alcohol, kruiden, chemische medicijnen en vetten. In het begin van de therapie zijn ook kaas, melk, eieren, vlees en room verboden. Er zijn diverse ziektes waarbij men deze therapie kan toepassen, zoals kanker, diabetes, reumatoïde artritis, astmatische bronchitis, allergieën, hartklachten, multiple sclerose, hoge bloeddruk en vele andere ziekten.

De kern van de therapie is dus een jodium- en kaliumrijke voeding zonder zout. Men voedt zich met veel vers geperste sappen en planten uit de biologische landbouw. Daarnaast neemt men koffieklisma’s, die op deze manier beter op de lever en de gal werken dan het drinken van koffie. Max Gerson gebruikte ook ricinusolie als afvoermiddel. Ricinusolie is dus de zogenaamde wonderolie en in het engels noemt men het castor oil. Het doel van dit alles is het bereiken van ontlasting en daarna regeneratie van de lever, de natrium-kalium balans te herstellen evenals de schildklierfunctie. De therapie van Gerson is dus niet alleen een vegetarisch dieet. Max Gerson genas ook vegetarische kankerpatiënten. Het gaat dus ook niet alleen om sapvasten, maar men krijgt een volwaardige voeding. Het vraagt wel om de volledige inzet van patiënten gedurende een lange periode ( 1 tot 2 jaar).

Bij de therapie van Max Gerson moet men ook bedenken dat hij in het algemeen patiënten te behandelen kreeg die door de gangbare geneeskunde waren opgegeven. Veel mensen beschouwden zijn therapie als laatste reddingsmogelijkheid. In zijn kliniek werd iedere patiënt individueel behandeld en het is dus niet zo dat het alleen een kwestie zou zijn van enkel het drinken van vers geperste sappen.