Geelwortel / kurkuma / curcuma een geweldig geneeskrachtig kruid

Het wordt in de Aziatische keuken veel gebruikt. Uit de wortelstok wordt een gele kleurstof curcumine gewonnen die in Aziatische landen al honderden jaren voor medische doeleinden wordt ingezet.

Geelwortel / kurkuma of curcuma, allemaal hetzelfde kruid en wordt reeds eeuwenlang ingezet binnen de traditioneel Chinese Geneeskunst en Ayurveda voor zijn ontstekingswerende eigenschappen. In een recente studie (2019) is de effectiviteit en veiligheid van curcuma vergeleken met Diclofenac in de behandeling van knie-artrose. In een gerandomiseerde klinische studie zijn 139 patiënten met knie-artrose onderzocht: de helft kreeg 3x daags 500 mg curcuma, de andere helft 2x daags 50 mg Diclofenac. De algemene conclusie van de studie was dat curcuma vergelijkbare pijnstillende effecten heeft als Diclofenac, echter veel minder bijwerkingen. Zo had de Diclofenac-groep bijvoorbeeld significant meer winderigheid. Tevens heeft curcuma een gewichtsreducerend en maagzweerbeschermend effect. Van de curcumagebruikers had niemand H2-blokkers* nodig, terwijl in de Diclofenac-groep negentien mensen H2-blokkers nodig hadden. Ook de effectiviteit van curcuma in vergelijking met Ibuprofen bij knie-artrose is onderzocht: de werking is vergelijkbaar  Curcuma kan dus worden beschouwd als  een goed alternatief in de behandeling van osteo-artritis en knie-artrose.

Welke eigenschappen heeft curcumine?

* De secretie van gal te vermeerderen;
* De stroom van gal naar de darm te bevorderen;
* De lever te beschermen (hepatoprotectivum) en te ondersteunen in zijn functie;
* Het gehalte aan glutathion in de lever te verhogen;
* De activiteit van glutathion-S-transferase in de lever te stimuleren;
* De detoxificatie van toxische stoffen te bevorderen;
* De bloedplaatjesaggregatie te remmen;
* Antibiotische eigenschappen te bezitten;
* Het cholesterolgehalte te verlagen;
* Antioxidatieve eigenschappen te bezitten;
* Een katabole- en metabole werking te hebben op de vetabsorptie;
* Ontstekingsremmende eigenschappen te hebben;
* Een fungicide werking uit te oefenen tegen onder andere Candida albicans.

Sterk verbeterde opname

Curcuma is van zichzelf slecht opneembaar. Gelukkig zijn er nieuwe gepatenteerde technieken voor handen waardoor de actieve nutriënten van geelwortel /curcuma – de curcuminoïden – beter worden opgenomen. Het schijnt dat je voor 1 gram curcuminen zo’n 4 gram geelwortel per dag moet innemen. Dat is veel hoor en niet lekker! Op pubmed (wetenschappelijke onderzoek) staat dat mensen 2.8 gram geelwortel hebben ingenomen en er geen resultaat was. Conclusie, alleen de curcuminen werken.

Vervolgens zie je dat mensen mogelijkheden zoeken om de opname te verbeteren, bijvoorbeeld door zwarte peper (piperine) toe te voegen aan geelwortel. Op zich prima natuurlijk, alleen dan moeten we ons bewust zijn dat ook andere middelen / medicatie anders opgenomen gaat worden.  Anders kan beter zijn maar ongunstig zijn als het reguliere middelen betreft.

In India zie je dat geelwortel veel bij het eten gebruikt wordt, denk aan stoofpotjes waar altijd voldoende goede vetten gebruikt worden. Daardoor wordt de opname van de curcuminen ook verbeterd.  Het is algemeen bekend dat liposomen de darmwand en bloed-hersenbarrière beter kunnen passeren, dat heeft ook goede resultaten.

Gezien bovenstaande komen vertegenwoordigers van firma’s bij mij om te vertellen dat zij de beste – curcumine- hebben die goed opneembaar is. Denk hierbij aan

Allen hebben een andere techniek.

  • Meriva van Thorne
  • Curcumin C3 van Sabinsa Corporation
  • BCM-95 van DolCas Biotech
  • Longvida van Verdure Sciences
  • Heracumin van Thera Innovations
  • CurcuWin van OmniActives Health Technology

Bron kanker actueel
Artikelen op pubmed