Fibromyalgie is een aandoening (website reumastichting) waarbij je last hebt van chronische pijn in je spieren en bindweefsel.

Vaak gaat deze pijn samen met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. Je klachten wisselen vaak, dit betekent dat je de ene dag meer klachten hebt, dan de andere dag. Fibromyalgie is daardoor erg moeilijk vast te stellen door een reguliere arts.

Met de gezondheidsscan ‘Wellanalyse’ bij Centrum Vitaal zie je wel degelijk een aantal verstoringen in het lijf. Daar waar een reguliere arts kijkt naar ‘welke ziekte’ kijken wij bij Centrum Vitaal met de gezondheidsscan naar ‘verstoringen van organen en/of stofwisseling’. Bijna altijd verloopt de vertering niet optimaal, maar we zien vaak ook dat ontgiften van het lijf, immuniteit en/of hormonale processen een negatieve factor zijn.

Onderzoek van reumatoloog Prof Griep; vroeger zocht men de oorzaak voor fibromyalgie in de spieren zelf, maar die benadering leverde weinig anders op dan de conclusie dat patiënten met ernstige spierpijnen hun spieren te weinig gebruiken. In de loop der jaren was wel duidelijk geworden dat de ziekte iets te maken heeft met (chronische) stress. Alles wijst erop dat fibromyalgie een ‘tussen de oren’ ziekte is. Voor mensen die in geesten geloven is daarmee de kous af. Fibromyalgie is ‘psychisch’, hetgeen al snel de bijklank heeft van ‘aanstellerij’.

Onderzoeker Griep en zijn collega’s bij Medische Farmacologie gingen echter door op de vraag hoe stress dan precies tot pijn en chronische vermoeidheid kan leiden. Het onderzoek concentreerde zich op de wisselwerking tussen hersenen en bepaalde hormoonklieren. De drie belangrijkste punten van dit systeem zijn de hypothalamus, de hypofyse en de bijnierschors. Deze ‘hypothalamus-hypofyse-bijnier-as’ (naar de Engelse benamingen ook HPA-as genoemd) is nauw betrokken bij de reactie van hersenen en lichaam op (chronische) stress. Elk onderdeel van deze ‘as’ kan de functies van de andere onderdelen beïnvloeden.
Cortisol bijvoorbeeld heeft, afhankelijk van de concentratie van dit hormoon, diverse werkingen in de hersenen wat kan leiden tot veranderingen in de hypothalamus. De HPA-as heeft in het algemeen een ‘dempend’ effect op de acute stressrespons en helpt het lichaam om zich op stress voor te bereiden, maar het systeem kan bij chronische stress ontregeld raken.

Uit Grieps onderzoek blijkt duidelijk dat bij patiënten met fibromyalgie en andere pijn- en vermoeidheidssyndromen objectieve veranderingen aantoonbaar zijn in de HPA-as. Zo vond hij veranderingen in een bepaald type ‘ontvanger’ (receptor) van het cortisol-signaal in de hersenen, de glucocorticoïd-receptor. Dit zou volgens de onderzoeker verklaren waarom, zoals hij ook aantoonde, bij fibromyalgie-patiënten de reactie op cortisol vertraagd en verminderd was. Ook op diverse andere niveaus vond Griep verstoringen in de HPA-as die kenmerkend zijn voor patiënten met fibromyalgie. Bij deze patiënten werden duidelijke afwijkingen gevonden in de reacties van hypofyse en bijnier op bepaalde hormonale prikkels.

De gevonden afwijkingen zijn op een aantal punten het tegenovergestelde van het beeld dat wordt gezien bij depressies. Wie dus beweert dat een ziekte als fibromyalgie eigenlijk hetzelfde is als een depressie, krijgt ongelijk van de hersenonderzoekers. Een deel van de klachten bij fibromyalgie zou volgens Griep verklaard kunnen worden door een verlaagd cortisolgehalte en een verminderde reactie van de hersenen op dit hormoon.
Grieps uiteindelijke conclusie is dat fibromyalgie een complex ziektebeeld is met een netwerk van oorzaken. Sommige patiënten hebben op grond van erfelijkheid een minder stabiele HPA-as, bijvoorbeeld door erfelijke variatie in diverse receptoren. Bij anderen ontstaat dezelfde gevoeligheid door invloeden van buitenaf, variërend van de opvoeding tot dieet- en leefgewoonten. Belangrijk om vicieuze cirkels te doorbreken en een effectieve behandeling zou zich volgens Griep moeten richten op verschillende aspecten tegelijk.

Wat heeft Centrum Vitaal te bieden

– Met de gezondheidsscan – WellAnalyse- kunnen we monitoren welke organen en stofwisseling niet optimaal functioneert. Na bijvoorbeeld 1 maand kunnen we ook monitoren of de adviezen effect hebben of niet!
– Psychosociale gesprekken / Mindfulness hebben effect op ieders gezondheid.
– We begeleiden mensen met voeding en leefstijl
– Vergoeding in de aanvullende verzekering mogelijk

Wat kun je zelf doen?

– Luisteren naar je lichaam, respecteer jouw eigen grens en leg de lat lager, blijf meer bij jezelf en denk niet voor een ander.
– Zoek ontspanning, waar krijg je energie van?
– Elke dag even lichaamsbeweging, fietsen, wandelen of sporten als het kan.
– Zorg voor goede gezondheid, betere opname van voedingsstoffen, eventueel supplement met vitaminen en mineralen.
– Matig of beter geen suikers, koffie en frisdranken, witmeelproducten en teveel verzurende voedingsmiddelen (vlees, kip, vis, peulvruchten, kaas, pinda’s..)
– Drink dagelijks voldoende water of kruidenthee als brandnetel. (Basisch water kan ook, maar wel monitoren of de nieren dat op langere termijn aankunnen)
– Periode of dag in de week sapvasten. (Beter om dit onder begeleiding te doen in combinatie met darmspoelingen)

Kennislink
Met dank aan Prof Griep