De Chinese geneeskunde

De Chinese geneeskunde heeft een ander verklaringsmodel als we het over de lever of galblaas hebben, dan als we naar de (huis)arts gaan. Volgens de Chinese geneeskundig hebben we het over een verstoorde of geblokkeerde lever ‘energie’. Dit kan tot verwarring leiden als patiënten naar hun huisarts gaat om de westerse leverfunctie te controleren met (bloed)onderzoek. Meestal is er met de fysieke lever nog niets aan de hand. Ik zal proberen de verschillen tussen de westerse en Chinese leverfunctie te verduidelijken.

  • Zorgt voor vrij stromen energie; zeg maar dat de energie stroomt, wakker worden / bio-ritme van de dag oppakken. Stagnatie daarentegen leidt tot depressie, slapeloosheid, boosheid en / of frustratie. (Lees hieronder verder over de uiting van emoties.)
  • De Lever bewaart het Bloed (xue; bloed wordt gegenereerd uit de essentiële voedingsstoffen van drinken en voedsel, vervoerd en getransformeerd door de milt en de maag. Na de generatie wordt een gedeelte van het bloed in omloop gebracht om de voeding aan het gehele lichaam over te brengen en een ander gedeelte wordt in de lever opgeslagen. Zo is de lever het belangrijkste orgaan voor de opslag van bloed. Gaat dit proces van opslag niet optimaal dan kunnen klachten ontstaan als:
    1. duizeligheid, wazig zicht, nachtblindheid, gevoelloosheid in de ledematen, verminderde menstruatie of stoppen van de menstruatie.
    2. de lever (energie) slaat onnodig bloed niet op, waardoor bloedingen kunnen ontstaan, zoals bloed-braken, bloed-hoesten, neusbloeding, heftig bloeden gedurende menstruatie, lichte baarmoederbloeding tussendoor.
  • De lever stuurt qi en bloed (xue) door het hele lichaam. Als dit niet goed functioneert, dan leidt dit tot spierkrampen, gevoelloosheid in de ledematen, wazig zicht of menstruele problemen.
  • De Lever beheerst de pezen en is zichtbaar in de nagels; snel blessures bij sporten, gewrichtsproblemen, knie klachten of afbrokkelen van nagels en haren.
  • De Levermeridiaan mondt uit in de ogen.Vandaar klachten als nachtblindheid, droge of rode en geïrriteerde ogen.
  • Het gekoppelde orgaan is de galblaas.

Emotie en lever

Lever qi stagnatie is een term die we in de Chinese geneeskunde regelmatig gebruiken. Dit wil zeggen dat de energie van de lever niet goed stroomt.  Er is sprake van disbalans of stagnatie, of je vindt geen wegen om je echte kern tot expressie te brengen. Dit zijn de drie interne oorzaken van ziekte, gezien vanuit de Chinese geneeskunde. Naast interne, zijn er ook externe oorzaken zoals bacteriën, klimaat, ongeluk en/of teveel drinken en ongezonde leefwijzen.

Als je bijvoorbeeld veel medicatie gebruikt, of veel alcohol drinkt of andere dingen tot je neemt die je lever belasten, dan kan dat tot een kort lontje leiden. De lever en galblaas behoren tot het hout element. De emoties die bij een verstoord hout element horen, zijn boosheid, frustratie, irritatie (en als dat allemaal onderdrukt wordt, depressie). In dit geval wordt het orgaan belast door externe omstandigheden, waardoor de emoties beïnvloed worden. Je kan minder hebben, wordt sneller boos, je kan zelfs helemaal uit je dak gaan met schelden en tekeer gaan en de volgende dag schaam je je.

In het Nederlands gebruiken we wellicht daarom ook spreekwoorden als: ‘wat heb je op je lever’ of ‘spuug je gal eens’ En als je dan eens een glaasje teveel op hebt, komt dat er allemaal uit!