Burn out

Steeds meer mensen krijgen te maken met een BURN-OUT. Centrum Vitaal heeft daarom een unieke training ontwikkelt die zich zowel op het fysieke, mentale, emotionele als spirituele aspect richt.

Burn-out is een ‘somatoforme’ stoornis waarbij soms sprake kan zijn van een gemaskeerde depressieve stoornis. Een somatoforme stoornis is een psychische aandoening waarbij een persoon lichamelijke klachten heeft waarvoor geen somatische oorzaak gevonden is. Met andere woorden een depressie met fysieke klachten. Er kunnen ook fysieke oorzaken zijn.

Symptomen
‘Ik heb zo’n zwaar lijf’
‘Ik heb pap in mijn benen’
‘Ik kan me niet meer concentreren en kan soms niet meer uit mijn woorden komen’
‘Ik ben zo moe in mijn hoofd’
‘Mijn spieren zijn zo moe en verzuurd’
‘Ik ben misselijk van de moeheid’.
‘Ik ben volledig opgebrand en uitgeput’
‘Ik kan mijn ene been niet meer voor mijn andere zetten’
‘Mijn hoofd zit vol watten’
‘Ik heb geen energie en voel me leeg’
‘Ik kan zelfs geen kopje meer optillen’.
‘Ik ben zo moe dat ik zittend onder de douche ga’.
‘Mijn batterij is helemaal leeg en ik krijg hem niet meer opgeladen’

Oorzaken burn-out
Oorzaken kunnen velerlei zijn zoals; stress om geld, stress ivm carrière, extreme sportprestaties, de wens om een ‘perfect’ lichaam te hebben. Bij ontevredenheid over het lichaam kan een blik in de spiegel al stress veroorzaken. Ontevredenheid, het gevoel nooit genoeg te hebben kan ziekmakend zijn.

Ontevreden mensen zoeken vaker een beloning. Denk hierbij aan cafeïne, alcohol, snoep, snacks en energiedrankjes. Ook werk, belastende beweging (bijvoorbeeld kickboxen, marathonlopen of spinning), tv kijken, games, sociale media, porno, drugs en medicijnengebruik kunnen verslavend worden of zijn. In overmaat beroven deze ‘beloningen’ de mens van zijn energie.

Bij vage vermoeidheidsklachten is een paracetamol snel genomen. Een paracetamol kan als een ‘onschuldig’ medicijn worden gezien, maar is echter een dopamine-antagonist en kan zo de huishouding van dit ‘gelukshormoon’ in de war brengen. Zo zijn er meer onschuldig lijkende medicijnen makkelijker voor het grijpen via de drogist. Ze zijn belastend voor diverse organen waaronder de lever.

Vrouwen zien de anticonceptiepil als perfecte uitvinding voor hun hormoonsturing. De pil kent echter ook een negatieve kant, namelijk de hormoonhuishouding in de war brengen.

Tijdens de opvoeding kan belonen al met de paplepel worden ingegoten. Kinderen worden steeds vaker verwent met ‘veel lekkers en cadeautjes’. Denk aan de ‘kindersurprise’: chocola met een cadeautje erin.

Een burn-out kan het limbisch systeem (groep structuren in de hersenen die betrokken zijn bij emotie, motivatie, genot en het emotioneel geheugen), het emotionele brein, de hypothalamus en de hypofyse aan-tasten.

Het gevoelsleven, slaap, denken, seksualiteit, lichaamstemperatuur en het honger- en dorstgevoel kunnen verstoord raken. Er kunnen meer mentale en emotionele klachten worden ervaren.

Een zwakke bijnierwerking en/of schildklierwerking door langdurige stress kan o.a. vermoeidheid, hyperglycemie (te hoog bloedsuikerspiegel), slechte mitochondriale functies, neerslachtigheid, depressie, verminderde concentratie en een verminderd geheugen geven.

Neurotransmitters (signaalstoffen) verlagen bij een burn-out. Juist hormonen als serotonine en dopamine die bekend staan als de ‘stemming- en gelukshormonen’ verlagen. Alle reden om ervoor te zorgen dat met de juiste behandeling de juiste neurotransmitters aankomen op de juiste plaats in het lichaam.

Wanneer er sprake is van een magnesiumtekort kan dit kramp en spierpijn veroorzaken. Slecht slapen kan ook een teken zijn van een magnesiumtekort. Een tekort aan magnesium zorgt er onder andere voor dat er minder energie wordt gevormd.

Vitamine D heeft magnesium nodig om opgenomen en omgezet te kunnen worden en magnesium is vaak als co-factor nodig in diverse cellen. Een magnesiumtekort heeft een negatief effect op het centrale zenuw-stelsel. Er zijn vele ziektebeelden en klachten die een relatie kunnen hebben met magnesiumtekort. Denk aan angst, geheugenverlies, paniekstoornissen, chronische pijn, depressie, hoofdpijn, migraine, hartaanval, ADHD en zelfmoordneigingen.

Natuurlijke magnesiumbronnen zijn o.a.: biologische volle granen, biologische groenten (vooral bladgroenten) en fruit (pruimen en grapefruit), biologische zaden en noten (pompoen, zonnebloempit en sesampasta/tahin), biologische peulvruchten.
Hoe behandel je burn- out

Verander gedrag en denkpatronen is belangrijk. Leer NEE zeggen, time-management en werkplanners kunnen hierbij helpen. Bekijk het bewegingspatroon. ‘Bankhangers’ mogen in beweging komen. Excessieve sporters mogen minder heftig bewegen en het meer zoeken in een rustiger vorm van bewegen zoals zwemmen, lopen, fietsen, Tai Chi en Qi Gong.

Zet tegenover elke nare gedachte een positieve. Het woordje ‘moeten’ mag altijd vervangen worden voor mogen. Wees meester over uw gedachten en weet dat het altijd mogelijk is om de baas te zijn over eigen gedachten (4). Een kwestie van de geest trainen. Mooie en fijne gedachten leveren een interne prettige film op welke mentaal energie zal geven.

Fysiek ‘bijkomen’ is heel belangrijk. Toch leert de praktijk dat je van rust nemen en veel slapen onvoldoende herstelt. De echte sleutels voor herstel zijn: gedoseerd actief zijn, conditie opbouwen, oude valkuilen op tijd herkennen, anders omgaan met de dagelijkse uitdagingen, anders leren denken, bewuster worden van jouw “negatieve” gedachten, oude gedachtepatronen doorbreken, manieren vinden om emoties te uiten en te reguleren, aangeven van grenzen zowel privé als op werkgebied.

Onderdelen die aan bod komen tijden de training zijn:

  • voeding
  • beweging
  • ontspanning
  • ontgiften
  • weerstand opbouwen
  • mindfulness (anders leren denken, bewuster worden van jouw “negatieve” gedachten)
  • talenten/kwaliteiten (waar ben ik goed in)
  • gezondheidsscan

Aanmelden