Lukt het niet om af te vallen?

Dat kan komen door de pesticiden op de groenten en fruit die je eet.

Het pesticide chloorpyrifos vertraagt ​​ons vermogen om calorieën te verbranden en verstoort de gezonde werking van ons bruine vet, dat wordt beschouwd als belangrijke regelaar van ons gewicht.

Van alle 34 gangbare pesticiden en herbiciden die onderzoekers van de McMaster Universiteit in Canada testten, had chloorpyrifos, dat over de hele wereld veel wordt gebruikt, de grootste impact op bruin vet. ‘Bruin vet is de stofwisselingsoven in ons lichaam die calorieën verbrandt, in tegenstelling tot normaal vet, dat wordt gebruikt om ze op te slaan … en we weten dat bruin vet wordt geactiveerd bij koud weer en als we eten’, legt Gregory Steinberg, een van de onderzoekers, uit.

Pesticiden hoeven ons energieverbruik met slechts 40 calorieën per dag te vertragen om een ​​jaarlijkse gewichtstoename van 2,26 kg te veroorzaken, wat uiteindelijk kan leiden tot obesitas.

Hoewel chloorpyrifos verboden is in Canada, waar de universiteit is gevestigd, importeert het land nog steeds groenten en fruit die met chloorpyrifos zijn besproeid. De onderzoekers adviseren om alle geïmporteerde producten grondig te wassen, voordat ze worden gegeten.

Daarom de Gezondheidsscan, daarmee sporen we ook pesticiden, zware metalen, vitamine tekorten en/of zwakke erfelijke belasting op.

Bron: Nat Commun 2021; 12: 5163