Galblaas verwijderd?…zelfs na vijf jaar zullen buikklachten niet altijd vanzelf verdwijnen.

Radboudumc-onderzoekers ontdekten dat een derde van de patiënten nog steeds met pijn klachten vijf jaar na de verwijdering van de galblaas. Zonder operatie hielden sommige patiënten klachten; vaak zijn ze echter te wijten aan andere oorzaken, zoals maagklachten of het prikkelbare darmsyndroom. Dat betekent dat er behoefte is aan betere selectiecriteria. Jaarlijks komen er zo’n 100.000 patiënten opdagen bij de huisarts met buikklachten, en bij ongeveer 30.000 worden galblaas  het probleem volgens artsen. De standaardbehandeling is een kijkoperatie waarbij de galblaas wordt verwijderd. Sinds de jaren negentig worden er meer van deze operaties uitgevoerd ondanks een gebrek aan internationale richtlijnen. Het is een van de meest uitgevoerde ingrepen in Nederland. Toch voldoet deze operatie in veel gevallen niet aan de verwachtingen van de patiënt wat betreft pijnbestrijding. In 2019 startte het Radboudumc een onderzoek in twee groepen: de ene groep onderging de standaardoperatie, de andere volgde een terughoudend beleid met alternatieve behandelingen en informatie. Vijf jaar later werden de patiënten opnieuw bekeken.

Op basis van deze onderzoeksresultaten combineerde het Radboudumc 2021 een beslisregel die aangeeft welke patiënten baat hebben bij een galblaasverwijdering. Aanvallen van intense galblaaspijn zijn bijvoorbeeld goed geschikt, terwijl klachten over maagzuur, pijn in bovenbuik, misselijk.. meer behoudend moeten zijn om de galblaas te verwijderen.  Bij Centrum Vitaal hebben we goede ervaring met mensen met galblaasklachten, bv Resium is een goed middel.

Bronnen:

  1. Galblaasverwijdering niet altijd nodig bij galstenen en buikpijn – Een derde van de patiënten heeft vijf jaar na de ingreep nog buikklachten – Radboudumc
Deze website gebruikt cookies om u een betere website aan te bieden. Door het gebruiken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies.