Het zuur-base advies / dieet

Volgens wetenschappelijk onderzoek ontstaan de meeste chronische welvaartsziekten door ‘verzuring’.
Onderzoekers hebben een onderscheid gemaakt tussen: wat is nou zuur en wat basisch werkende voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen met een hoge zuurrest bevatten relatief veel fosfor, chloor en zwavel. Voedingsmiddelen met een hoge base bevatten relatief veel van de volgende mineralen: natrium, kalium, calcium, en magnesium. De verbindingen die deze mineralen tijdens de stofwisseling in het lichaam aangaan zijn uiteindelijk bepalend voor het zuur-base-evenwicht. Of een voedingsmiddel een zuren- dan wel basenoverschot levert, wordt bepaald door de chemische samenstelling en niet door de smaak. Zo leveren zuursmakende vruchten, zoals citroenen en sinaasappels, na vertering en stofwisseling toch een basenoverschot op. Door enkele weken een zeer basische, zuivere voeding te gebruiken, krijgt het lichaam de gelegenheid zich van belastende stoffen te ontdoen en de spijsvertering, stofwisseling en het energieniveau te herstellen.

Elk voordeel heeft ook een nadeel, bv door supplementen in te nemen om te ontzuren.

 

Zuurvormende voeding is bijvoorbeeld vlees, vleeswaren, vis, kaas, zuivel (melk), chocolade, geraffineerde suiker, koffie, zwarte thee, vetten, mosselen, ei, alcohol, sojaproducten, granen, snacks, koekjes, zout. Basisch vormende voeding kan daarentegen onbeperkt worden gegeten.

Het zuur-base dieet is geen volwaardig dieet. Het is dan ook niet bedoeld als vervangend voedingspatroon. Het is echt bedoeld als tijdelijk dieet.

Indicaties voor het zuur-base dieet

– Vermoeidheid
– Als voorjaar- of najaarskuur
– Spier- en gewrichtsklachten
– Huidklachten
– Darmklachten zoals opgeblazenheid, winderigheid en opgezette buiken
– Verbetering van de algehele vitaliteit

Contra-indicaties

– Onvoldoende motivatie
– Te weinig levenskracht/te weinig energie
– Een pas doorstane zware operatie
– Een ernstige chronische ziekte
– Ondergewicht (BMI ≤ 18)
– Bloedarmoede
– Ernstige orgaanaandoeningen
– Zwangerschap, lactatie en vlak na de bevalling (bij voorkeur niet binnen een half jaar na de bevalling)
– Diabetes mellitus
– Aandoeningen van de schildklier
– Psychische labiele mensen
– Kinderen tot 18 jaar
– Hoogbejaarden
– Anorexia Nervosa/Boulimie (ook in het verleden)

De afbouw

  • Genotmiddelen: bouw eerst het gebruik van genotmiddelen helemaal af.  (suiker, koffie, frisdrank)
  • Zout: wees matig met zout.
  • Eiwitten: geen vlees / vis en/of vervangers. Ook geen peulvruchten of kaas. Evt wel beetje kwark of yoghurt.
  • Koolhydraten: zoveel mogelijk vermijden; een periode geen brood te gebruiken.
  • Vetten: gebruik uitsluitend koudgeperste oliën zoals olijfolie, lijnzaadolie en walnootolie. Lijnzaadolie mag niet verhit worden.
  • Groenten: gebruik zoveel mogelijk gevarieerde groenten. Gebruik gezonde, zachte bereidingsmethoden zoals stoven, smoren, stomen, koken, soep en sap.
    Rauwkost met mate, want mensen met een gevoelige spijsvertering hebben snel last van gisting. Beperk rauwkost tijdens de zuur-basenkuur daarom enigszins.
  • Fruit: gebruik maximaal 2 porties fruit per dag. Gebruik geen vruchtensap.
  • Drinken/vocht : drink 1,5 tot 2 liter schoon water per dag. Verder kun je gebruik maken van kruidenthee, bouillon (zelfgemaakt of uit de natuurvoedingswinkel, zonder glutamaat en andere smaakversterkers).

Meer informatie

Link naar Juf Daniel over zuur – base
Advies om de Gezondheidsscan ondergaan