Zuur base advies

Het zuur-base advies / dieet

Het zuur-basendieet kan worden toegepast als reinigende kuur. Door enkele weken een zeer basische, zuivere voeding te gebruiken, krijgt het lichaam de gelegenheid zich van belastende stoffen te ontdoen en de spijsvertering, stofwisseling en het energieniveau te herstellen.

Het zuur-basendieet is een effectieve reinigingskuur. Omdat er bij dit dieet normale hoeveelheden voedsel worden genuttigd, blijft de bloedsuikerspiegel veel stabieler dan bij de “ouderwetse” reinigingskuren zoals de verschillende (half)vastenkuren. Een ander groot voordeel hiervan is dat dit dieet goed te combineren is met de dagelijkse werkzaamheden. Dat maakt dit dieet een geschikte reinigende (seizoens-) kuur die door vrijwel iedereen kan worden toegepast. Het dieet is verder zeer geschikt om te ontwennen van schadelijke voedingsgewoonten en verslavende substanties. Het “reset” als het ware lichaam en geest.

Het zuur-basendieet bestaat uit een afbouwperiode, een kuurperiode waarin het daadwerkelijke dieet gevolgd wordt, en een opbouwperiode. In de afbouwperiode wordt het gebruik van genotmiddelen, belastende voedingsmiddelen en verzurende stoffen afgebouwd. Gedurende de kuurperiode wordt er een streng basisch dieet gevolgd. In de opbouwperiode worden er weer langzaam voedingsmiddelen geïntroduceerd, totdat er weer sprake is van een volwaardige voeding. De totale kuur kan tussen de drie tot acht weken beslaan.

Het zuur-basendieet is geen volwaardig dieet. Het is dan ook niet bedoeld als vervangend voedingspatroon. Het is echt bedoeld als tijdelijk dieet. Het dieet zelf (dus de kuurperiode) mag 6 weken gevolgd worden. Daarna ontstaat er een risico op tekorten aan voedingsstoffen.

Indicaties voor het zuur-base dieet
– Vermoeidheid
– Als voorjaar- of najaarskuur
– Spier- en gewrichtsklachten
– Huidklachten
– Darmklachten zoals opgeblazenheid, winderigheid en opgezette buiken
– Verbetering van de algehele vitaliteit

Contra-indicaties
– Onvoldoende motivatie
– Te weinig levenskracht/te weinig energie
– Een pas doorstane zware operatie
– Een ernstige chronische ziekte
– Ondergewicht (BMI ≤ 18)
– Bloedarmoede
– Ernstige orgaanaandoeningen
– Zwangerschap, lactatie en vlak na de bevalling (bij voorkeur niet binnen een half jaar na de bevalling)
– Diabetes mellitus
– Aandoeningen van de schildklier
– Psychische labiele mensen
– Kinderen tot 18 jaar
– Hoogbejaarden
– Anorexia Nervosa/Boulimie (ook in het verleden)

De afbouw
De afbouw is het eerste onderdeel van de reinigingskuur. Tijdens de afbouw begint het ontgiftingsproces. Een goede afbouw is van groot belang voor een goed ontgiftingsproces. Sla deze fase dus niet over! Wanneer er niet goed wordt afgebouwd, kan er veel stress in het lichaam ontstaan tijdens de reinigingskuur, doordat de uitscheidingsorganen te sterk belast worden. Zo kan er een averechts effect ontstaan. Ga dus niet van de ene op de ander dag over op het zuur-basendieet, maar bouw het gebruik van de verschillende hieronder aangegeven stoffen eerst langzaam af.

Genotmiddelen: bouw eerst het gebruik van genotmiddelen helemaal af. Bouw het gebruik van suiker, koffie, zwarte thee en frisdrank in een aantal dagen af. Abrupt stoppen met suiker en cafeïne kan een aantal nare bijverschijnselen geven, zoals hoofdpijn en duizeligheid. Afkickverschijnselen van suiker kan de eerste dagen worden opgevangen door een ongezoete gedroogde dadel of wat ongezoet gedroogd fruit te eten.

Een reinigingsweek is een uitstekende gelegenheid om te stoppen met roken! Als dit niet je streven is, probeer dan in ieder geval zeer sterk te minderen.

Zout: wees matig met zout.

Eiwitten: bouw het gebruik van vlees, vis, ei en sojaproducten af. Wees matig met andere peulvruchten en kaas. Gebruik wel een portie kwark of yoghurt. Bij koemelkovergevoeligheid kun je geiten- of schapenyoghurt gebruiken. Bij lactose-intolerantie kun je de zuivel uiteraard weglaten.

Koolhydraten: gebruik uitsluitend  niet geraffineerde koolhydraten, zoals zilvervliesrijst, roggebrood, gierst, bulger. Het is vaak beter om een periode geen brood te gebruiken, of alleen speltbrood, een cracker / rijstwafel.

Vetten: gebruik uitsluitend koudgeperste oliën zoals olijfolie, lijnzaadolie en walnootolie. Lijnzaadolie mag niet verhit worden.

Groenten: gebruik zoveel mogelijk gevarieerde groenten. Gebruik gezonde, zachte bereidingsmethoden zoals stoven, smoren, stomen, koken, soep en sap. Gebruik geen of slechts weinig rauwkost. Rauwkost is natuurlijk heel gezond, maar vergt veel spijsverteringswarmte. Rauwkost leidt in een gevoelige spijsvertering al gauw tot gisting. Beperk rauwkost tijdens de zuur-basenkuur daarom enigszins.

Fruit: gebruik maximaal 2 porties fruit per dag, en niet meer. Gebruik geen vruchtensap.
Dranken: drink 1,5 tot 2 liter schoon water per dag. Verder kun je gebruik maken van kruidenthee, bouillon (zelfgemaakt of uit de natuurvoedingswinkel, zonder glutamaat en andere smaakversterkers) en groentesap.

Het reinigen van de darmen
Een schone darm is een voorwaarde voor een effectieve reiniging. Door de darm goed schoon te houden ondervind je bovendien zo min mogelijk bijwerkingen ten gevolge van de reiniging.

Darmspoeling
Galblaas zuivering Moritz
Gezondheidsscan