Q10 tegen aderverkalking

Aderverkalking wordt mede veroorzaakt door chronische ontsteking van de vaatwand door vaatschade. Co-enzym Q10 kan mogelijk een rol spelen in het bestrijden van de ontsteking en vaatschade voorkomen. 

Aderverkalking, of atherosclerose, ontstaat door een ontsteking in de bloedvatwand. Deze ontsteking zorgt voor het aantrekken van afweercellen en cholesterol. Op den duur zal er een vernauwing van het bloedvat ontstaan waardoor organen onvoldoende van zuurstof en voedingsstoffen kunnen worden voorzien met alle gevolgen van dien. De ontstekingsreactie in het bloedvat zorgt voor een grote toename aan vrije radicalen en een plaatselijke verstoring van de energievoorziening die op zichzelf ook bijdragen aan ontsteking en vaatschade. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken, kunnen antioxidanten ingezet worden om de gevormde vrije radicalen onschadelijk te maken. Co-enzym Q10 is zo’n antioxidant.

Preventie en behandeling

Klinische studies lieten eerder al zien dat gebruik van 150-300 mg Q10 per dag aderverkalking kan remmen. Recent onderzoek toont aan hoe Q10 dat doet. Co-enzym Q10 remt de overproductie van vrije radicalen en stimuleert de productie van lichaamseigen antioxidanten. Ook stimuleert het de energiefabriekjes in de cellen, de mitochondriën, tot de productie van meer energie. Verder wordt de ontstekingsreactie geremd én heeft Q10 van zichzelf ook een cholesterolverlagend effect. Het vermindert het ongunstige LDL-cholesterol en verhoogt juist het gunstige HDL-cholesterol. Het co-enzym pakt daarmee op alle vlakken problemen aan die een rol spelen bij het ontstaan van aderverkalking.

Co-enzym Q10 kennen de meeste mensen als supplement dat gebruikt wordt om bijwerkingen van statines te verminderen of voorkomen. De werking is echter breder en recent onderzoek laat zien dat gebruik aderverkalking kan remmen of zelfs voorkomen. Over het algemeen wordt Q10 goed verdragen. Mensen die bloedverdunners gebruiken, moeten voor gebruik een arts raadplegen, omdat het supplement effect kan hebben op de bloedstolling.

Bron: Front Pharmacol. 2020; 11: 1034