Mindfulness Enschede / Hengelo voor hooggevoelige mensen

Volwassenen en kinderen krijgen te maken met steeds meer prikkels. Denk aan muziek die overal te horen is, druk verkeer, grote klassen en drukke agenda’s. Volwassenen en kinderen die erg gevoelig zijn, kunnen hierdoor snel last krijgen van overprikkeling. Ze kunnen daar moe van worden, concentratieproblemen krijgen, zichzelf terugtrekken of juist erg druk worden.

Positieve eigenschap

Gevoeligheid is echter niet alleen lastig, het is juist een heel positieve eigenschap! Als volwassenen en kinderen zichzelf goed tegen teveel prikkels kunnen beschermen en weten hoe ze tot rust kunnen komen, dan zijn juist deze kinderen in staat om volop te genieten van het leven, hechte relaties aan te gaan en veel interesse te tonen in het welzijn van anderen. Maar het is wel belangrijk dat volwassenen en kinderen goed met deze gevoeligheid om kunnen gaan.

Mindfulness voor hsp’ers

Steeds vaker komen gevoelige volwassenen en kinderen die zijn vastgelopen in hun dagelijkse leven, voor behandeling of begeleiding bij Centrum Vitaal. We hebben een training Mindfulness ontwikkeld, speciaal voor deze groep mensen. Naast de mindfulness oefeningen komen er onderwerpen aan bod als:

Wat is gevoeligheid?
Wat is ‘aarden’ en hoe doe je dat?
Wat is afschermen en hoe doe je dat?
Wat zijn je kwaliteiten?
Hoe kun je kwaliteiten goed gebruiken?
Hoe zeg je wat je voelt en wat je nodig hebt?

Mindfulnessoefeningen

Tijdens de training maken we tijd voor de mindfulness oefeningen. Door het doen en ervaren van deze oefeningen, ontwikkel je het vermogen om ‘in aandacht’ te zijn. Daardoor kun je ook tot inzichten komen die je verder helpen in het leven. Deze oefeningen kun je thuis ook doen. We raden je aan om hiervoor een vaste plek te nemen, waar je met aandacht en rust je oefeningen kunt doen, zodat je niet gestoord wordt. Je kunt de oefeningen op verschillende tijden van de dag uitvoeren. Neem de tijd en wees geduldig met jezelf. Het is niet voor niets een training van acht weken; een vaardigheid die alleen geleerd kan worden door het regelmatig beoefenen. Realiseer jezelf dat je fietsen ook niet in één dag hebt geleerd.

Door mindfulness toe te passen in je dagelijkse leven:

  • Ervaar je meer rust en ontspanning
  • Word je je bewust van oude denk- en gedragspatronen
  • Maak je keuzes die voor jou goed zijn
  • Ontstaat er een positiever beeld van jezelf en je omgeving;
  • Nemen fysieke, mentale en emotionele klachten af
  • Kun je (nog) meer genieten van je leven

Hoe is ‘mindfulness’ ontstaan?

De mindfulnesstraining is aan het eind van de jaren 70 ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn. In zijn werk in het Medical Centre of Massachussets kreeg hij steeds vaker te maken met mensen die klachten of aandoeningen hadden waar de medische wereld niet zo heel veel meer aan kon doen. Dit waren mensen met chronische pijnklachten, hartaandoeningen, vermoeidheidsklachten na kanker of mensen met stressklachten.

Hij ontwikkelde een training, de ‘Mindfulness Based Stress Reduction’ (MBSR), om juist deze mensen door middel van het aanleren van aandachtig te leven, te leren hun pijn en lijden te verminderen. Hierbij maakte hij gebruik van zowel zijn westerse kennis over stress en de gevolgen hiervan, als ook zijn kennis uit het Oosten waar meditaties en yoga gebruikt worden om in balans te blijven in het dagelijkse leven. De letterlijke vertaling van mindfulness stress reductie is dan ook ‘afname van stress door aandacht’.

Bewustzijn

Maar misschien kun je mindfulness het beste uitleggen in woorden als bewustzijn, alertheid, opmerkzaamheid en oplettendheid. Tijdens de training word je geleerd om doelbewust aandacht te schenken aan die dingen waar we gewoonlijk aan voorbijgaan. Op deze wijze leer je om je eigen krachten te ontwikkelen en anders om te gaan met jezelf en met klachten als stress en pijn, maar ook met problemen als gebrek aan zelfvertrouwen, faalangst en depressies. Mindfulness leidt tot verbetering van de kwaliteit van het leven.

Wat doet het met je?

Mindfulness geeft je de kans om te leren fundamenteel anders in het leven te staan. Je kunt met mindfulness hardnekkige patronen doorbreken en je relatie met pijn en angst veranderen. Je kunt een nieuwsgierige vriendelijkheid ontwikkelen, zowel voor jezelf als voor je omgeving. Je hebt de kans om je bewust te worden van de wijze waarop jij jezelf ‘afhankelijk’ maakt van je gedachten en je gevoelens en daardoor stress in stand houdt of somberheid versterkt. Kortom: mindfulness geeft je de kans om je bewust te worden en in vrijheid je keuzes te maken. Maar hoe? Door doelbewust met je aandacht in het nu te zijn, aanwezig bij alles wat er is, zonder oordeel.

Dit klinkt eenvoudig, maar is dat ook zo? De enige manier om dit te leren is doen. Iedere dag je oefeningen doen is noodzakelijk om te komen tot zijn.

Jon Kabat-Zinn zegt hierover: ‘je hoeft het niet leuk te vinden, als je het maar doet’. Dit klinkt misschien weinig aantrekkelijk en toch zou ik je willen vragen om zijn advies op te volgen. Doe het een aantal weken achter elkaar en maak dan de balans op.

De trainer

De trainingen worden gegeven door Nathalie Brinkman. Zij is aangesloten bij de Vereniging Mindfullness Based Trainers waardoor een vergoeding eventueel mogelijk is. Dit is afhankelijk van jouw ziektekostenverzekering. Ook zijn steeds meer werkgevers bereid de training te vergoeden.

Kosten, klik hier

Nieuwsgierig?

Als je geïnteresseerd bent in de basiscursus Mindfulness voor hooggevoelige mensen, maak dan een afspraak voor een vrijblijvend en gratis intakegesprek. Tijdens dit gesprek maken we kennis met elkaar, krijg je uitleg over de training, kun je vragen stellen over de training en laten we je zien waar de training gegeven wordt.

Ja, ik ben geïnteresseerd en plan een telefonische afspraak (10 minuten)
(hier zijn geen verplichtingen aan verbonden)

Agenda

In onze agenda zie je wanneer de training gegeven wordt. Heb je hier toch nog vragen over, stel deze dan hieronder in het groene kader of neem contact met ons op. 
Bekijk hier de agenda