Calcium supplementen

Volgens de algemene opvatting is het goed voor je botten om veel calcium in te nemen, vooral voor vrouwen na de overgang .
 
Onze botten bestaan uit verschillende mineralen, maar de calciumstofwisseling is afhankelijk van vele factoren en niet alleen een potje met calcium (alleen suppletie van calcium kan volgens de natuurgeneeskunde zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid!)

De calciumstofwisseling is per leeftijd, geslacht, inname voeding, plek waar je woont (veel of weinig zonlicht), hormonale zwakte (erfelijkheid),  beweging en mogelijk nog meer factoren afhankelijk. (de Wetenschap doet dagelijks steeds meer ontdekkingen)
Bij gezonde kinderen, adolescenten, jongvolwassenen is er sprake van een toename van de botmassa, Bij ouderen, bij vrouwen in de menopauzale en/of hormonale zwakte en/of medicatie nemen de botopbouw en mineraaldichtheid juist af. De calciumbalans is afhankelijk van leeftijd, voeding, lichaamsbeweging en aangeboren of verworven ziekten.
 
Reclame-uitingen over gezonde botten wijzen ons op de noodzaak van ‘voldoende calcium’ die we via de voeding en eventueel via supplementen binnen moeten krijgen. Als een vrouw op oudere leeftijd alleen calcium toegediend krijg  kunnen kalkafzettingen in de spieren, de gewrichten, op de schouders:plaatsvinden (volgens medisch onderzoek).’ Het lijkt er dus op dat een teveel aan calcium ook zo zijn nadelen heeft.
 
Het is een misvatting om alleen op calcium te focussen als we botbreuken willen voorkomen. Botten bestaan voor 35 procent uit een weefwerk van eiwitten ofwel collageenmatrix. Deze zorgt voor flexibiliteit.
Een tijd lang is gedacht dat eiwitten de botten verzwakten. Collageen kan echter alleen gevormd worden wanneer er via de voeding voldoende eiwitten worden aangevoerd, evenals vitamine C, dat de enzymen stimuleert die collageen en bindweefsel vormen. Bij een tekort aan een van die twee bot componenten kan de botmatrix verzwakken, waardoor de capaciteit om calciumzouten vast te houden verstoord kan raken.
 
Zowel te veel als te weinig eiwitten kunnen problemen veroorzaken voor de botten. Uit sommige onderzoeken blijkt dat de botdichtheid bij vegetariërs hoger is dan die van omnivoren, ofwel mensen die alles eten (maar waarschijnlijk veel meer dierlijke eiwitten en wellicht ook minder plantaardig voedsel). Bij een onderzoek bleek de gemiddelde botdichtheid van de 70- tot 79-jarige vegetariërs hoger te zijn dan die van de 50- tot 59-jarige omnivoren1. Daarom nam men aan dat vegetariërs een lager risico van osteoporose hebben dan alleseters.

Te veel suiker
We kunnen die bevindingen echter ook anders interpreteren als we naar de rest van het voedingspatroon kijken. Het kan namelijk ook betekenen dat de ‘omnivoren’ te veel suiker eten en niet genoeg groenten en andere plantaardige voeding. Wellicht is de verhouding tussen calcium en eiwitten cruciaal. Zo bleek bij een Noors onderzoek in 1997 dat het risico van botbreuken hoger was bij vrouwen die veel eiwitten aten en weinig calcium binnenkregen.

Mensen die nonchalant eten, met veel voorverpakte en verwerkte voeding en geraffineerde koolhydraten, en weinig aandacht voor groenten en eiwitten, riskeren wellicht zwakke botten als gevolg van een tekort aan collageenmatrix. Bij hen kunnen calciumsupplementen contraproductief zijn.