Hoe word ik 100?
In het programma Hoe word ik 100?, gebaseerd op Cortvriendts gelijknamige bestseller, proberen de deelnemers gedurende vijf maanden van hun aandoeningen en medicatie af te komen. De tv-serie werd gemaakt met de methode en analyses van Cortvriendt, die een leidende medische rol vervult en de deelnemers van de gerichte adviezen voorziet.
“De deelnemers krijgen geen dieet voorgeschoteld waarin je ongezond honger moet lijden en waarmee je tijdelijk wat kunt afvallen”, zegt Cortvriendt. “De deelnemers mochten eten zoveel ze wilden, maar wel anders. Vooral zo min mogelijk industrieel bewerkte voeding, maar juist veel volvette verse producten met beperking van suiker en andere koolhydraten zoals pasta, brood en rijst.”
Het resultaat na de vijf maanden noemt Cortvriendt ronduit spectaculair: “Onmiddellijk vlogen de overtollige kilo’s eraf. Binnen een aantal dagen tot weken verdween de diabetes, de verhoogde bloeddruk daalde, het cholesterol normaliseerde en gewrichtspijnen namen af of verdwenen zelfs geheel. Een van de deelnemers begon met negen verschillende medicijnen en na vijf maanden was er nog slechts één van over. Nu, een aantal maanden na het programma, verbetert de gezondheid van de voorheen zieke deelnemers nog steeds en het verloren overgewicht is niet meer teruggekomen.”
Reden voor het succes noemt Cortvriendt onder andere de gegeven adviezen en de motivatie van de deelnemers zelf. “De verbeteringen tijdens het programma overtroffen onze eigen verwachtingen. Binnen een week konden diabeten die al jarenlang hoge doseringen insuline spoten daarmee stoppen. Andere veranderingen, zoals het voldoende verbeteren van de lichamelijke conditie, namen wel wat meer tijd in beslag. Het resultaat laat zien dat we zelf enorme verbeteringen in onze gezondheid kunnen bewerkstelligen, juist als we ernstig ziek zijn.”
Eerder dit jaar betoogde Cortvriendt dat vele welvaartsziekten zoals diabetes type 2 worden veroorzaakt door een chronische voedselvergiftiging en ook als zodanig moet worden behandeld. “In plaats van dat artsen onmiddellijk naar hun receptenboek grijpen voor bijvoorbeeld bloeddruk- en cholesterolverlagende medicijnen zouden ze moeten aanraden de verkeerde voeding te veranderen. Het programma laat op een indrukwekkende manier zien hoe krachtig die andere voeding werkt.”
Volgens Cortvriendt zijn de veranderingen in levensstijl niet moeilijk en kunnen deze zelf door iedereen worden doorgevoerd. “Er wordt echter heel veel onzin beweerd dat totaal niet op enige wetenschap is gebaseerd. In Het actieboek en Het kookboek uit de Hoe word ik 100?-serie staan alle adviezen en recepten die in de tv serie zijn gebruikt en zijn volledig gebaseerd op een grondige analyse van wetenschappelijke publicaties.”