Mogelijk verband tussen ruggenprik, oxytocine en autisme
Recent Amerikaans onderzoek wijst op een mogelijk verband tussen het gebruik van een ruggenprik en het toedienen van oxytocine tijdens de bevalling en een verhoogd risico op een autismespectrumstoornis (ASS) bij kinderen.
Wat houden deze interventies in?
- Ruggenprik (epidurale anesthesie): wordt vaak ingezet als pijnbestrijding tijdens de bevalling.
- Oxytocine (synthetisch): wordt toegediend om de weeën op te wekken of te versterken en zo het geboorteproces te versnellen.
De studie: cijfers en bevindingen
Onderzoekers analyseerden de medische gegevens van ruim 205.000 kinderen die via een vaginale bevalling geboren werden tussen 2008 en 2017. De kinderen werden gevolgd tot 2021, waarbij gekeken werd of zij een autismediagnose kregen. Daarbij werd specifiek gekeken naar het gebruik van:
- Alleen oxytocine
- Alleen een ruggenprik
- Een combinatie van beide
Resultaten:
- Zonder ruggenprik of oxytocine: 1,9% ontwikkelde ASS
- Met oxytocine alleen: risico bleef ongeveer gelijk
- Met ruggenprik: kans steeg naar 2,4%
- Met ruggenprik én oxytocine: kans steeg naar 2,8%
Interpretatie: voorzichtigheid geboden
Volgens de onderzoekers is er sprake van een mogelijke samenhang, maar geen bewezen oorzaak-gevolgrelatie. Vervolgonderzoek is nodig om het verband verder te verkennen.
Kinderpsychiater en hoogleraar Hilgo Bruining (Amsterdam UMC) benadrukt in een reactie aan EOS Wetenschap dat de resultaten serieus genomen moeten worden, maar ook genuanceerd bekeken:
“Het is niet zo dat je kindje enkel door een ruggenprik, oxytocine of de combinatie daarvan autisme kan krijgen. Het kan enkel de kans wat verhogen. Het is wel belangrijk om meer stil te staan bij de effecten van ingrijpen tijdens de bevalling.”
Bronnen:
- Qiu, C. et al. (2023). Association of labor epidural analgesia, oxytocin exposure, and risk of autism spectrum disorders in children. JAMA Network Open, 6(7), e2324630. Link naar studie
- EOS Wetenschap – Verhogen de ruggenprik en oxytocine het risico op autisme?