Stress – hartcoherentie
Onze hartslag, hersengolven en ademhaling hebben allemaal een bepaald ritme. Bij hoge hart coherentie gaan deze ritmes resoneren, daarbij gaan twee of meer trillingen van (bijna) gelijke snelheid elkaar treffen waardoor een vibratie ontstaat. In dat geval communiceren ons brein, hart, zenuwstelsel en hormoonsysteem optimaal, het lichaam verbruikt efficiënt zijn energie. Je voelt je prettig en kunt helder denken.
Het autonome zenuwstelsel is verantwoordelijk voor de juiste balans van bovengenoemde lichaamsfuncties. Dit autonome zenuwstelsel bestaat uit twee delen die elkaar in evenwicht behoren te houden: het activerende deel en het rustgevende deel. Het activerende deel heet het sympathische zenuwstelsel, het rustgevende deel heet het para-sympathische zenuwstelsel. Ze worden ook weleens het ‘gaspedaal’ en het ‘rempedaal’ van ons lichaam genoemd.
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat veel ‘moderne’ ziektes worden veroorzaakt door de verstoring van de balans van het autonome zenuwstelsel. De invloed van het sympathische zenuwstelsel ten kosten van het para-sympathische zenuwstelsel is daarbij te groot. Er is een relatie tussen een hoge activiteit van het sympathische zenuwstelsel en angst, depressie, aandachtsstoornissen, chronische spierspanning, slaapproblemen en hoge bloeddruk. Ook een verhoogde hartslag, verlaagd handtemperatuur, een verhoogde huidgeleiding en verhoogde bèta-activiteit in de hersenen zijn aanwijzingen van een verhoogde activiteit van het sympathische zenuwstelsel.
Een coherent hartritme verlaagt je bloeddruk, versterkt je immuunsysteem, vermindert stress, doet je energie toenemen en verhoogt je productiviteit. Hoe vaker en hoe langer je in een staat van hoge hart coherentie verkeert, hoe meer je lichaam en geest in balans zijn.
Het is bewezen dat het hartritme (het ritme tussen twee hartslagen) je emotionele toestand beter weerspiegelt dan enig ander orgaan. Als je bang bent, gespannen of gefrustreerd dan ontstaat er chaos in je hartritme en je autonome zenuwstelsel. Wanneer je je vertrouwd of gewaardeerd voelt, of als je geniet van leuke dingen, dan heeft je hartritme een coherent patroon.
Hart coherentie kun je trainen. Door bewust anders te gaan ademhalen, denken en voelen, kun je je hartritme beïnvloeden. Hart coherentie brengt innerlijke rust, maar het is geen ontspanningstechniek. Je kunt coherentie bereiken in alle situaties in je leven, ook tijdens zware lichamelijke inspanning, vreugde of verdriet.
Oefenen met hart coherentie kan een waardevol onderdeel uitmaken van de therapie, vooral als je angst- of stressklachten hebt.