Ozon therapie

Wat is het?

Bij ozontherapie wordt gebruik gemaakt van een mengsel van zuivere zuurstof (O2) waarvan een deel is omgezet in ozon (O3). Bij Centrum Vitaal passen we ozon toe tijdens de darmspoeling. Via een dun slangetje wordt ozon toegediend via de darmen.

Wanneer toepassen?

Ozontherapie wordt toegepast bij chronische moeheid, doorbloedingsstoornissen, verlaagde afweer, chronische infecties (virus, schimmels, bacteriën), kanker, preoperatief, levercirrose, allergie, astma en reuma.

Hoe werkt het?

Net als zuurstof geeft ozon extra energie aan het lichaam, maar ook de desinfecterende werking is belangrijk. Virussen, bacteriën, schimmels en zelfs kankercellen zijn niet bestand tegen de oxiderende kracht van ozon. Menselijke cellen zijn gewend aan de oxidatieve kracht van zuurstof en kunnen de ozon goed verwerken. Aangezien er veel bloed door de lever stroomt, krijgt dit orgaan bij behandeling ook de meeste ozon, hetgeen de ontgiftende functie van de lever enorm verbetert. Daarom wordt ozontherapie ook geadviseerd voorafgaand aan een narcose. Na een aantal ozonbehandelingen verbetert ook het zuurstof opnemend vermogen van de rode bloedcellen; dit effect kan meerdere weken aanhouden. Men voelt zich dan een stuk energieker, daarom wordt ozon vooral in Duitsland en ook in België veel gebruikt door sporters. Ozontherapie werkt verlagend op cholesterol en urinezuur en verhindert klontering van het bloed en wordt derhalve ook vaak gebruikt bij hart en vaatziekten en gewrichtsklachten. Tevens werkt ozon stimulerend op het immuunsysteem, na de behandeling is er een stijging in het bloed meetbaar van interleukines en antioxidanten. Wetenschappelijk onderzoek naar de ozontherapie is gedaan in Duitsland door Viebahn en Kieft, in Italië door Bocci en in Cuba (o.a. Retinitis Pigmentosa).