Oorsuizen, veel aan te doen!

Oorsuizen, veel aan te doen!

Oorsuizen, ofwel tinnitus is een vervelende kwaal. Als ik bij collega’s in de  praktijk luister wat zij kunnen doen aan tinnitus komen ze vaak met 1 factor die ze behandelen en als ik betrokkenen met Oorsuizen vraag lijkt het wel alsof er weinig aan gedaan kan worden. Toch ben ik het daar niet mee eens. Daarom dit artikel in het kort mijn visie als natuurgeneeskundige / acupuncturist / homeopaat:

  • Tinnitus is volgens de conventionele geneeskunde een vorm van gehoorschade, waarbij je geluid (een soort fluittoon) waarneemt zonder dat er een externe geluidsbron aanwezig is. Tinnitus kan verschillende oorzaken hebben, variërend van een te hoge bloeddruk tot infectieziekten. Ook kan het een bijwerking zijn van medicijnen. Vaak is lawaai de veroorzaker van tinnitus.
  • Volgens de Chinese Geneeskunde is tinnitus te verklaren uit een teveel aan yang in combinatie met een tekort aan yin kwaliteit in het lijf. Meestal komt dit door jarenlang verkeerde gewoonten als teveel koffie of pillen die je lijf teveel oppeppen, erfelijke / constitutionele zwakte en/ of bijwerkingen van medicijnen.
  • Psychologisch en/of energetisch zie ik vaak in de praktijk dat mensen die lijden aan tinnitus ‘te lang de signalen of lawaai uit hun omgeving genegeerd hebben en/of zich er niet tegen konden verweren’.  Gevolg lijkt wel dat deze doelgroep niet meer constructief kan omgaan met stress en/of lawaai / ruzie / foute energie uit de omgeving en daarin blijven hangen, zonder nog te kunnen kijken ‘hoe WEL uit deze situatie te kunnen komen’. Daarbij komt dat veel mensen met tinnitus ook evenwichtsstoornissen ontwikkelen. Volgens regulier denken wordt het evenwichtsorgaan overbelast en/of kan er een virus op zitten. Energetisch zou je kunnen zeggen dat deze doelgroep niet meer luistert naar haar intuïtie. Logisch gevolg is dan dat je meer naar binnen gekeerd raakt en dat is juist goed om weer meer contact te krijgen met je stemmetje.
  • Aantal vragen die deze doelgroep zich kan stellen: hoe ga jij om met stress? Luister je wel naar je intuïtie of ga je door omdat een autoriteit als de dokter zegt dat het zo moet?  Vind jij van jezelf dat je evenwichtig bent of te standvastig? Durf jij te veranderen?

Al weer vele jaren behandel ik mensen in Centrum Vitaal met tinnitus. De  ene keer veel succes, maar ook mensen die snel afhaken omdat ze snel resultaat verwachten. Ik leg dan altijd uit dat verstoringen als oorsuizen ook niet in 1 dag zijn gekomen, het is een proces wat tijd vraagt om te herstellen. -En hoe langer het zit, hoe meer tijd voor genezing, van de andere kant als je niets doet wordt is het logisch dat het proces alleen toeneemt.-
Hoe doen we dat, een combinatie van:

  •  Atlasbehandeling; deze doelgroep heeft bijna altijd teveel spanning opgebouwd met name in de nek en bovenrug.
  • Acupunctuur; yang verminderen en yin opbouwen (dat is per persoon anders, ga naar een acupuncturist die is aangesloten bij bijvoorbeeld NVA beroepsvereniging voor arts en therapeuten).
  • Leefstijl veranderen; denk hierbij aan gezonde voeding en verkeerde gewoonten aanpassen. -In de praktijk zie ik dat lifestyle aanpassen als het meest lastige wordt ervaren-.
  • Leer weer luisteren naar je intuïtie, ik adviseer mensen een consult bij Nathalie Brinkman of het volgen van Mindfulnesstraining. Bij ons in Centrum Vitaal gaat Mindfulness vooral over beter contact krijgen met je intuïtie en mensen krijgen vragen; wat zou je willen veranderen in je leven en welke oplossing zie jij wat je zelf kan doen?