Wat kunnen de nadelen zijn volgens de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken tegen ‘vaccineren’ 

1. Toename kankergevallen door uitroeien infectieziektes met koorts

Uit veel epidemiologisch onderzoek blijkt dat koorts preventief werkt tegen kanker. Wetenschappers weten nu steeds beter hoe dit komt. Men vermoedt dat het toenemend gebruik van koortsverlagers en middelen om koorts te voorkomen, zoals vaccinatie tegen kinderziekten, een reden is van de wereldwijde stijging van kanker.

Lees hier het artikel: Toename kankergevallen door uitroeien infectieziektes met koorts

2. Hygiënehypothese

Kinderziekten, die de laatste decennia minder voorkomen, zorgen voor de aanmaak van afweercellen die beschermen tegen diverse ziekten van het immuunsysteem die de laatste decennia explosief zijn gestegen. In dit artikel een beschrijving van dit fenomeen. De NVKP komt met een uitgebreid artikel over dit onderwerp met de stand van zaken uit de wetenschap inclusief recente baanbrekende ontdekkingen over dit onderwerp.

3. Wetenschap over autisme / ADHD en het verband met vaccinaties

Er zijn een groot aantal wetenschappelijke artikelen geschreven over de gevonden afwijkingen in het immuunsysteem bij autisten in relatie tot hun darmproblemen op jonge leeftijd. Is er een verband met vaccinaties? In dit artikel de stand van zaken met linkjes naar de samenvatting van genoemde publicaties in pubmed (bibliotheek van peer reviewed onderzoeken)

Wetenschap over autisme / ADHD en het verband met vaccinaties

4. Cell over een onderzoek naar verband hygiëne hypothese de groei van auto immuunziektes en de rol van vaccinaties

In 2004 is een artikel gepubliceerd in Cell, met betrekking tot de relatie tussen een verminderde hoeveelheid T-geheugencellen en de stijging van auto-immuunziekten. De onderzoekers hebben ontdekt dat een daling van de infectiedruk, bijvoorbeeld door vaccinaties tegen kinderziekten, zorgt voor een daling van T-geheugencellen en de stijging daardoor van auto-immuunziekten. Onderzoekers hebben dit mechanisme blootgelegd bij proefdieren.