MS en natuurgeneeskunde

De natuurgeneeskunde benadert ziekten en gezondheid – en dus ook MS – op een andere manier dan de reguliere geneeskunde. In dit artikel vindt u een uitleg over de werkwijze van een natuurgeneeskundige en adviezen over therapie, voeding en het voedingssupplement lecithine.

Multipele sclerose (M.S.) is een ziekte van het centraal zenuwstelsel waarbij zich verspreide haardjes (plaques) vormen van weefselachteruitgang in de hersenen en het ruggenmerg. Dit leidt uiteindelijk tot allerlei symptomen en mogelijk tot invaliditeit.

Wat kan de natuurgeneeskunde doen

Als eerste moet u weten dat er een verschil in visie en werkwijze bestaat tussen de reguliere gezondheidszorg en een acupuncturist, homeopaat of andere natuurgeneeskundige. De natuurgeneeskunde gaat ervan uit dat de mens niet alleen uit een lichaam bestaat, maar dat ook sociale, emotionele en mentale factoren een belangrijke rol spelen.
Dan is er de filosofische vraag: ‘wordt een mens ziek als deze zonder jas naar buiten gaat?’ Mijn antwoord is ‘nee’, want als alle belangrijke organen (lever, nieren, longen, immuunsysteem en spijsvertering waaronder de darmen en het hart) goed functioneren, hebben bacteriën en virussen oftewel ziekte minder kans. Voor mij als natuurgeneeskundige is het logisch dat dan ook het zenuwstelsel minder snel achteruit gaat (degenereert).
Verder vraag ik altijd welke ziekten in de familie voorkomen. Ik kijk dan of deze ziekten gerelateerd zijn aan het niet goed functioneren van bijvoorbeeld de lever, nieren of andere organen. Dit geeft aan waar de zwakke schakel (erfelijkheid) in uw genen zou kunnen zitten. Als deze zwakke schakel bekend is, kan hieraan extra aandacht worden besteed.
En het belangrijkste voor iedereen werkzaam in de gezondheidszorg is ‘de patiënt’ te motiveren en adviseren wat deze kan doen om zijn/haar gezondheid te verbeteren. In de natuurgeneeskunde speelt eigen verantwoordelijkheid met betrekking tot lifestyle een belangrijke rol.

Mijn adviezen

1. Zoek een goede arts of therapeut
Zoek in uw buurt een arts/therapeut waar u positieve reacties van hebt gehoord. Laat u adviseren wat uw zwakke schakel zou kunnen zijn. In mijn praktijk geef ik mensen vaak iets mee voor zowel de zwakke schakel (de natuurgeneeskunde noemt dat de oorzaak) als wel voor het gevolg (ziekte of symptomen), in uw geval zou dat de M.S. zijn.

2. Gebruik het voedingssupplement lecithine
Neem elke dag lecithine. Lecithine is rijk aan verschillende fosfolipiden waaronder fosfatidyl choline. Fosfolipiden zijn bouwstenen van celmembranen en houden deze soepel en permeabel, ze houden de bloedvaten in een goede conditie en  kunnen de prikkeloverdracht tussen de cellen bevorderen. Fosfatidyl choline ondersteunt de vetstofwisseling, reguleert de opslag en het transport van vetten en helpt bij de aanmaak van de neurotransmitter acetyl choline.

3. Volg het dieet van Dr. Evers
Dr. Evers heeft een dieet ontwikkeld dat nu door zijn zoon in het multipele sclerose ziekenhuis in Duitsland wordt toegepast. (Klinik Dr. Evers). In deze kliniek bereikt men gunstige resultaten (genezingspercentage rond de 95%). Echter, dit werkt alleen voor patiënten die helemaal in het beginstadium zijn, wanneer het lopen nog maar licht gestoord is. Bij patiënten die al verder zijn voortgeschreden in het ziekteproces en inmiddels al in een rolstoel zijn beland is het percentage van verbetering met het Eversdieet nog slechts 2%. Vaak wordt er een combinatie gemaakt met enzymtherapie.