Mindful eten & afvallen

MINDFUL ETEN & AFVALLEN

Veel mensen hebben een ongezonde levensstijl ontwikkeld, waarbij het goede voornemen vaak wordt ingehaald door de dagelijkse sleur. Mindful eten & afvallen is een -individuele of klassikale – training voor mensen die last hebben van hun gewicht en/of die een problematische relatie hebben met eten, of bewustere keuzes willen maken in relatie tot eten, voeding en beweging.

Waarom deze mindfulnesstraining over eten en afvallen?
– Mindfulness oefeningen helpen je om meer bewust met eten om te gaan.
– Mindfulness helpt om anders met stress en onaangename emoties om te gaan waardoor de behoefte om vanuit stress te eten vermindert.
– Aandacht voor ‘de zwakke schakel’ van je lijf en ‘energetische voedingsleer’.

Welke onderwerpen worden behandeld?
Welke stappen kan je maken om een betere gezondheid te ervaren?  Thema’s die tijdens deze training aan bod komen:

 • Hoe je lichaam op celniveau werkt en waarom het goed is om dit te begrijpen.
 • Welke belangrijke rol je stofwisseling maar ook je hormonen spelen bij gezondheid.
 • Hoe hormonen uit balans raken.
 • Welke voeding je echt wilt vermijden en waarom.
 • Gunstige invloed van yoga, lichaamsbeweging en meditatie.
 • Waarom ontgiften of detoxen zo ontzettend belangrijk is.
 • Natuurlijke schoonheid komt van binnen, hoe dan?
 • Welke methode je kan gebruiken om je doelen ook echt te bereiken.
 • Hoe je de beste en lekkerste super green smoothies maakt.
 • Hoe je met natuurvoeding, superfoods en kruiden bepaalde resultaten kan bereiken.
 • Verminderen van stress, hoe dan…?

Hoe is ‘mindfulness’ ontstaan?
De mindfulnesstraining is aan het eind van de jaren 70 ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn. In zijn werk in het Medical Centre of Massachussets kreeg hij steeds vaker te maken met mensen die klachten of aandoeningen hadden waar de medische wereld niet zo heel veel meer aan kon doen. Dit waren mensen met chronische pijnklachten, hartaandoeningen, vermoeidheidsklachten na kanker of mensen met stressklachten.

Hij ontwikkelde een training, de ‘Mindfulness Based Stress Reduction’ (MBSR), om juist deze mensen door middel van het aanleren van aandachtig te leven, te leren hun pijn en lijden te verminderen. Hierbij maakte hij gebruik van zowel zijn westerse kennis over stress en de gevolgen hiervan, als ook zijn kennis uit het Oosten waar meditaties en yoga gebruikt worden om in balans te blijven in het dagelijkse leven. De letterlijke vertaling van mindfulness stress reductie is dan ook ‘afname van stress door aandacht’.

Bewustzijn
Maar misschien kun je mindfulness het beste uitleggen in woorden als bewustzijn, alertheid, opmerkzaamheid en oplettendheid. Tijdens de training word je geleerd om doelbewust aandacht te schenken aan die dingen waar we gewoonlijk aan voorbijgaan. Op deze wijze leer je om je eigen krachten te ontwikkelen en anders om te gaan met jezelf en met klachten als stress en pijn, maar ook met problemen als gebrek aan zelfvertrouwen, faalangst en depressies. Mindfulness leidt tot verbetering van de kwaliteit van het leven.

Wat doet het met je?
Mindfulness geeft je de kans om te leren fundamenteel anders in het leven te staan. Je kunt met mindfulness hardnekkige patronen doorbreken en je relatie met pijn en angst veranderen. Je kunt een nieuwsgierige vriendelijkheid ontwikkelen, zowel voor jezelf als voor je omgeving. Je hebt de kans om je bewust te worden van de wijze waarop jij jezelf ‘afhankelijk’ maakt van je gedachten en je gevoelens en daardoor stress in stand houdt of somberheid versterkt. Kortom: mindfulness geeft je de kans om je bewust te worden en in vrijheid je keuzes te maken. Maar hoe? Door doelbewust met je aandacht in het nu te zijn, aanwezig bij alles wat er is, zonder oordeel.

Dit klinkt eenvoudig, maar is dat ook zo? De enige manier om dit te leren is doen. Iedere dag je oefeningen doen is noodzakelijk om te komen tot zijn.

Jon Kabat-Zinn zegt hierover: ‘je hoeft het niet leuk te vinden, als je het maar doet’. Dit klinkt misschien weinig aantrekkelijk en toch zou ik je willen vragen om zijn advies op te volgen. Doe het een aantal weken achter elkaar en maak dan de balans op.

De trainers
De trainingen worden gegeven door Wim Haafkes en Nathalie Brinkman. Zij zijn aangesloten bij de Vereniging Mindfullness Based Trainers waardoor een vergoeding eventueel mogelijk is. Dit is afhankelijk van jouw ziektekostenverzekering. Ook zijn steeds meer werkgevers bereid de training te vergoeden.

Kosten
De training kost € 350,00.

Nieuwsgierig? 
Als je geïnteresseerd bent in de cursus Mindful eten & afvallen, maak dan een afspraak voor een vrijblijvend en gratis intakegesprek. Tijdens dit gesprek maken we kennis met elkaar, krijg je uitleg over de training, kun je vragen stellen over de training en laten we je zien waar de training gegeven wordt.
Ja, ik ben geïnteresseerd!

Agenda
In onze agenda zie je wanneer de training gegeven wordt. Heb je hier toch nog vragen over, stel deze dan hieronder in het groene kader of neem contact met ons op. 
Bekijk hier de agenda

Meer lezen over de training Mindfulness voor hooggevoelige personen.
Meer lezen over de basistraining Mindfulness.

 

Meld je nu aan voor de training Mindful eten & afvallen!