Lever- en galblaaszuivering

Lever- en galblaaszuivering dmv Lever- en galreinigingskuren zijn enorm in populariteit gestegen. Dat heeft alles te maken met de heruitgave in maart 2011 van de bestseller van Andreas Moritz (1954-2012):  hij gelooft dat de meeste volwassenen in de geïndustrialiseerde wereld en met name diegenen die aan een chronische ziekte lijden, zoals hart- en vaatziekten, artritis, MS, kanker of diabetes, last hebben van honderden, zo niet duizenden galstenen die de galkanalen van de lever blokkeren.
Het gekke is dat leverstenen heel vaak weinig of geen aanwijsbare symptomen veroorzaakt. Of anders gezegd: de symptomen zijn er wel maar wij leggen het verband niet tussen de klachten en deze oorzaak. Wat wel opgevallen is: bijna alle patiënten die leverstenen hebben, klagen erover dat ze het altijd koud hebben. Maar dat kan natuurlijk ook andere oorzaken hebben.

Overzicht van de symptomen:

 • Gewichtstoename, met name toename van de buikomvang. Een pafferig, opgeblazen uiterlijk. Maar ook magere, tengere mensen kunnen leverstenen hebben.
 • Een vol bekneld gevoel in de bovenbuik, soms met pijnklachten die maar zelden het karakter van galkolieken aannemen.
 • Moeheid
 • Vocht vasthouden: aan benen en armen en soms ook in het gelaat (rond de ogen). Dit kan zowel veroorzaakt worden door een slechtere nierfunctie als door lymfestuwing.
 • Het ontstaan van allergische klachten (of recidiveren na een ‘opgeschoonde situatie’).
 • Falende afweer (vaker infectieziekten)
 • Te snel optreden van blauwe plekken (stollingsstoornis)
 • Depressiviteit
 • Hoge bloeddruk
 • Verhoogd cholesterol
 • Spijsverteringsklachten: indigestie, slecht- of onverteerde ontlasting, ontlasting blijft drijven.
 • Ontkleurde ontlasting (stopverf kleurig) en/of roodbruine urine. Dit is een klassiek symptoom dat op afsluiting van de afvoerende galgangen kan wijzen. Het treedt echter maar zelden op.

Oorzaken van leverstenen en werking lever:

 • Verantwoordelijk voor de distributie, verwerking en het onderhoud van onze hele brandstoffen voorraad (o.a. opslag van glycogeen).
 • Daarnaast produceert de lever hormonen en essentiële eiwitten die beïnvloeden hoe het lichaam functioneert, groeit en geneest.
 • De lever breekt afgedankte cellen af en
 • De lever gebruikt enzymen om giftige en schadelijke substanties uit het bloed te filteren en af te voeren via de galstroom.

Kortom, de lever reguleert onze stofwisseling en is in feite één grote schoonmaakfabriek. In het rijke westen houden we er een levensstijl op na waardoor de lever het veel zwaarder te verduren krijgt dan vroeger. Vandaar dat een Lever- en galblaaszuivering geen overbodige luxe is.

We belasten onze lever met:

 • Overmatig gebruik van stimulantia en genotmiddelen: alcohol, drugs, roken.
 • Overmatig gebruik van reguliere geneesmiddelen en vaccinaties.
 • We drinken absoluut te weinig water. Veel mensen denken: ik drink genoeg thee, koffie en frisdrank en beseffen onvoldoende dat je 6-8 glazen water per dag moet drinken.
 • Overmatig eten; we krijgen veel te veel ‘voedsel’ binnen met een te lage voedingswaarde en te weinig voedsel met een hoge voedingswaarde.
 • Te weinig lichaamsbeweging
 • Te veel stress.
 • We spugen veel te weinig onze gal. Anders gezegd we onderdrukken onze boosheid veel te vaak.

Meer Tips en antwoorden op veel gestelde vragen

U kunt gedurende de kuur een theelepel vers geraspte gemberwortel in 1200ml water en laat 20 minuten koken op een laag pitje tot het is ingekookt tot ongeveer een liter. Doe de ‘gemberthee’ in een thermoskan en drink die gespreid over de dag zo warm mogelijk op.

Zorg dat je altijd magnesiumsulfaat in huis hebt

Zorg ervoor dat je altijd 100 gram magnesiumsulfaat in huis hebt. Het gebeurt maar zelden, maar het kan altijd gebeuren dat een wat grotere gal- of leversteen klem komt te zitten in de afvoerende gal-gangen zodat je een echte galsteenkoliek gaat ontwikkelen. Nou dat is geen pretje, dan kun je zo’n enorme kampende pijn aanval krijgen dat je niet meer weet waar je het zoeken moet. (neem dan ibuprofen of buscopan)

Hoe kan het dat reguliere artsen deze stenen niet kunnen aantonen?

Blijkbaar zijn de leverstenen op röntgenfoto’s en op een ECHO niet zichtbaar, het verschil tussen vloeibare gal en geklonterde gal is op reguliere wijze niet aan te tonen. De meeste stenen zijn nog niet zo oud. Pas als de stenen er tientallen jaren zitten kunnen ze uiteindelijk ook verkalkt raken waardoor zij wel zichtbaar zijn op röntgenfoto’s. Zo gaat Andreas Moritz er vanuit dat het aantal patiënten met galstenen in de galblaas vermoedelijk ook veel hoger is dan nu ontdekt wordt.

Welke kruiden helpen het functioneren van de lever ?

Taraxacum officinale (gewone paardenbloem)
Berberis vulgaris (Zuurbes)
Silybum marianum (Mariadistel)
Curcumma (geelwortel)
Trias kuur van Heel

Wat te doen om ervoor te zorgen dat lever stenen niet terugkomen

1. Zorg ervoor dat je echt voldoende water drinkt.
2. Ga weer meer vet eten, maar dan wel gezond vet wel te verstaan.
3. Maak van je hart geen moordkuil. Probeer om boosheid zo min mogelijk te onderdrukken. Wat heb je wel niet allemaal op je lever? Is een prachtig spreekwoord dat heel krachtig duidelijk maakt dat wij te vaak onze woede voor ons houden.

Praktisch, hoe gaat nu zo’n ‘zuiveringskuur’ in zijn werk?

 1. Neem 5 tot 7 dagen geen vlees, koffie, suiker of andere genotsmiddelen
 2. Drink 1 liter troebele appelsap.
 3. Omstreeks 18.00 uur moet een glas magnesiumsulfaat opgelost in water worden ingenomen en nogmaals om 20.00 uur. Om 22.00 uur wordt een mix van een halve kop olijfolie en 3/4 kop grapefruitsap gedronken. Dan moet men gaan slapen. ’s Morgens weer magnesiumsulfaat om 6.00 uur en om 8.00 uur. Al dat magnesiumsulfaat veroorzaakt diarree en er zitten dan groene bolletjes in de ontlasting, dat zijn volgens Moritz de ‘lever’ stenen.

Om de gal tot een uitknijp-beweging te verleiden volstaat alleen een kop (olijf)olie drinken ook. Wil je echter groene bolletjes zien dan moet er grapefruitsap of een andere zure drank bij gedronken worden.

Zou het niet zo kunnen zijn dat door zo’n ‘leverspoeling’ ook de echte galstenen meekomen?

Ja, dat is mogelijk, regelmatig worden kleine galsteentjes uitgescheiden via de ontlasting, meestal onopgemerkt. Het hele ritueel volgen is hiervoor zeker niet nodig want alleen een vet of olierijke maaltijd nuttigen werkt ook om de gal tot een uitknijp beweging te stimuleren. Het magnesiumsulfaat kan wel een toegevoegd effect hebben, omdat het samentrekking van de galblaas stimuleert en de spieren ontspant die de lozing van galvloeistof in de dunne darm regelen. Het probleem bij veel galsteen patiënten is echter dat de galblaas niet tot een uitknijp beweging in staat is.

Bestaan leverstenen eigenlijk wel?

Volgens aanhangers van ‘de leverspoeling’ heeft ca. 90% van de bevolking (een voorstadium) van stenen in de lever. Dat het een voorstadium betreft zou dan ook meteen verklaren waarom de uitgescheiden groene bolletjes zacht zijn.