Psychosociale therapie voor kinderen

EEN KIND MAG WEER KIND ZIJN…

 

Onder kinderen en jongeren nemen burn-outklachten en depressies steeds meer toe. De maatschappij is gericht op presteren, de informatiestroom gaat heel snel. Tegenwoordig zie je zelfs bij kinderen al vormen van stress. Er is weinig tijd om tot rust te komen. Kinderen hebben niet altijd meer tijd om kind te zijn. Niet alleen de maatschappij kan voor stress en andere klachten zorgen. Ook gebeurtenissen kunnen het leven van je kind beïnvloed hebben. Een echtscheiding, overlijden, ziekte, gepest worden…

Nathalie Brinkman in gesprek

Psychosociale therapie voor je kind
Onze psychosociaal therapeut is Nathalie Brinkman. Zij begeleidt binnen Centrum Vitaal volwassen, kinderen en jongeren met psychosociale, emotionele en mentale problemen. Ze gebruikt daarbij een combinatie van verschillende methodes.

Wanneer is het verstandig een psychosociaal therapeut voor je kind in te schakelen?
Er kunnen verschillende, en soms meerdere redenen zijn waarom de hulp van een psychosociaal therapeut van belang is voor je kind. Soms zie je dat je kind met iets zit en vind je het zelf lastig om hierachter te komen of wil je kind dit niet met jou als ouder delen. Zit je als ouders bijvoorbeeld in een echtscheidingssituatie? Of word je kind gepest? Onzekerheid en faalangst kunnen je kind teruggetrokken maken. Als je dit merkt is het echt tijd om hulp in te schakelen, zodat je kind weer gelukkig wordt. Maar soms merk je minder aan je kind. Hij of zij kan zich vrolijk en sociaal gedragen. Toch moet je sommige zaken niet onderschatten. Heeft je kind een of meerdere van de volgende klachten, wees er dan op bedacht dat een psychosociale

komt goed!

therapie handvatten kan bieden aan je kind om hiermee om te gaan:

 • stress
 • last van de echtscheiding
 • hooggevoeligheid
 • gepest worden
 • onzekerheid
 • faalangst

Wat gebeurt er tijdens de therapie?
Om duidelijk te krijgen welke therapie voor jouw kind geschikt is, beginnen we met een intakegesprek. Tijdens dit gesprek kijken we naar de problemen die jouw kind heeft, waar hij of zij last van heeft. We proberen te ontdekken waar de blokkades en belemmeringen zitten. We gaan ook kijken wat je kind nodig heeft om weer lekker in zijn vel te zitten en gelukkig te zijn. Om weer kind te zijn. 
Na het intakegesprek maken we samen een plan van aanpak. Dat kan een bepaalde therapie zijn of een combinatie van verschillende methodes.
Dit zijn de methodes en therapieën die we, eventueel gecombineerd, kunnen inzetten:

  • Psychosociale therapie – ook voor volwassenen 
   Ervaringen in het verleden hebben ervoor gezorgd dat je kind nu op een bepaalde manier denkt en doet. Als dat negatieve ervaringen zijn, kan je kind een negatieve manier van denken en doen hebben ontwikkeld. Het kan last hebben van die negatieve ervaringen. Door de veilige relatie tussen de therapeut en je kind, kan het op verhaal komen, nieuwe ervaringen opdoen en nieuwe patronen aanleren. De psychosociaal therapeut helpt hem of haar ook om grip te krijgen op gevoelens, deze vollediger te ervaren en gedachten weer helder te krijgen. Zo wordt het gedrag van je kind weer effectiever en positiever.
  • Mindfulness – anders leren omgaan met stress
   Veel problemen en klachten ontstaan door stress. Stress is de belangrijkste reden waarom mensen uit balans raken. Met mindfulness leert je kind om anders met stress om te gaan, door met bewuste aandacht in het hier en nu te zijn. Het stelt zichzelf vragen als ‘Hoe gaat het nu met mij?’, ‘Wat heb ik nu nodig?’, ‘Welke keuze maak ik nu?’. Door mindfulness toe te passen, ervaart je kind meer rust en ontspanning en wordt het bewust van oude denk- en gedragspatronen.
  • Systeemopstelling   welke oude patronen zorgen voor een belemmering?
   Systemisch werken gaat er vanuit dat iedereen wordt beïnvloed door de systemen waarvan hij of zij deel uitmaakt. Je eigen familie is zo’n systeem, maar ook een vereniging, een team of sociale omgeving. Wat er in zo’n systeem allemaal gebeurt en de plaats die jouw kind daarin inneemt, bepalen (vaak onbewust) wat je kind doet en waarom. Werken met een opstelling is een effectieve methode om zaken te weten te komen over de eigen plek in een familie of andere sociale omgeving.
  • Hartcoherentie  – mate van stress
   Als je bang bent, gespannen of gefrustreerd dan ontstaat er chaos in je hartritme en je autonome zenuwstelsel. Wanneer je je vertrouwd of gewaardeerd voelt, of als je geniet van leuke dingen, dan heeft je hartritme een veel glooiender, coherent patroon. Hartcoherentie kun je trainen. Door bewust anders te gaan ademhalen, denken en voelen, kun je je hartritme beïnvloeden. Hartcoherentie brengt innerlijke rust, maar het is geen ontspanningstechniek. Oefenen met hartcoherentie kan een waardevol onderdeel uitmaken van de therapie, vooral als er angst- of stressklachten zijn.

Wat kost de behandeling?
Het consult kost € 45,00 voor 30 minuten en € 85,00 voor 60 minuten.

Nathalie is aangesloten bij de NFG, waardoor consulten geheel of gedeeltelijk vergoed kunnen worden vanuit de aanvullende verzekering (het gaat dus niet ten koste van je eigen risico).

Overweeg je om een psychosociaal therapeut in te schakelen voor jouw kind? Neem contact op met Nathalie Brinkman. Bel 074-29 14 143 of stuur een bericht.