India, het land van de Ayurveda

De jaarwisseling 2017/18 hebben wij (Wim en Nathalie) ons verder mogen verdiepen in Gezonde Leefstijl. En wel op een bijzondere manier: in India, het land van de Ayurveda, kruiden, meditatie en yoga.

We zijn op diverse plekken geweest en hebben nieuwe ervaring en inspiratie opgedaan. Wim heeft mee kunnen lopen met Ayurvedische artsen en therapeuten en zich verder verdiept in deze werkwijze. Nathalie heeft zich verder kunnen verdiepen in meditatie, ontspanningsmassage en gezonde voeding. Uiteraard willen we deze manier van gezonde leefstijl verder integreren in ons Centrum.

Wat is Ayurveda:

Ayurveda komt oorspronkelijk uit India, maar heeft zich gedurende de eeuwen verspreid over Egypte, Griekenland, Rome, Tibet, China, Rusland en Japan. Ayurveda is vermoedelijk de oudste holistische geneeskunst van de wereld. Volgens schattingen is Ayurveda zo’n 5000 jaar oud.
In de westerse cultuur zoals de onze in Nederland kunnen wij veel voordeel hebben van de Ayurvedische geneeskunde. Deze sympathieke geneeskunde is gestoeld op de menselijke maat en gericht op het in balans brengen van lichaam, geest en ziel.

Enkele kenmerken en voordelen van Ayurveda op een rij:

  • Gebruik van natuurlijke middelen / kruiden
  • Verbetert de kwaliteit van het leven
  • Methode waarbij het lichaam wordt ontdaan van afvalstoffen (ontslakken) waardoor de weerstand aanzienlijk wordt verhoogd
  • Het leert je om terug te gaan naar de bron, je eigen bron. Van daaruit richt je je leven in, maak je keuzes over opleiding, beroep, vrienden en partner.
  • Keuze van voeding wordt gestuurd vanuit je eigen voorkeur en aanleg, vanuit je eigen constitutie/aanleg.
  • Ontdekken van je eigen spiritualiteit en beleven. Spiritualiteit is een land zonder paden. Iedere weg is goed, zolang het maar jouw eigen weg is.

We hebben 5 dagen in Zuid India ons lijf gereinigd door middel van:  ‘Pancha karma’  Dit is een reinigingskuur die bestaat uit vijf reinigingsactiviteiten. Het doel van deze kuur is het volledig schoonmaken van alle lichaams – en energie kanalen, waardoor de stofwisseling beter gaat functioneren. Door interne reiniging wordt veelal de oorzaak van een ziekte verwijderd en de drie bio-energieën vata, pitta en kapha gebalanceerd. De reinigingskuur normaliseert de fysieke constitutie en kalmeert de drie bio-energieën vata, pitta en kapha. Het wordt toegepast tezamen met voedingsadviezen en adviezen voor een gezonde levensstijl.