Fytotherapie

Fytotherapie, ook wel kruidengeneeskunde genoemd is het behandelen van gezondheidsklachten met plantaardige middelen. Deze vorm van geneeskunde is hoogst waarschijnlijk de oudste vorm. De definitie van de Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie luidt: “Geneesmiddelen die als actieve ingrediënten uitsluitend planten, delen van planten of plantenmaterialen of combinaties daarvan bevatten.

Veel fytotherapeutische kennis is gebaseerd op eeuwenlang behouden en doorgegeven gebruiken. Vanuit deze kennis zijn veel enkelvoudige geneesmiddelen ontwikkeld, bijvoorbeeld digoxine (hartmiddelen), valerine (rustgevend) of reserpine (antipsychotisch). Binnen de farmacie wordt onder andere wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de medicinale werkzaamheid van kruiden en kruidenextracten. Diverse farmaceutische bedrijven onderzoeken kruidengeneesmiddelen uit niet-Westerse culturen om nieuwe geneesmiddelen te kunnen ontdekken.

Vroeger, dat wil zeggen 50 – 100 – 200 – 1000 jaren terug, gingen mensen de bossen in om kruiden te zoeken voor hun gezondheid. Kruiden zijn er voor verbetering van de functies van de lever, nieren, hormoonstelsel, hart, spijsvertering, longen, huid en veel meer. Omdat de gehele plant wordt gebruikt, kennen de kruiden bij normaal gebruik geen bijwerkingen.

Tegenwoordig hoeven we niet meer de bossen in en kruiden te plukken, maar kunnen we de kruiden in capsule of vloeibare vorm kopen. Dat is het voordeel van onze moderne tijd!

Fit door kruiden