Eczeem

Eczeem

Eczeem is een verzamelnaam voor een groot aantal verschillende huidaandoeningen. Er zijn een aantal soorten eczeem: Constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem: eczeem als gevolg van aangeboren aanleg. Bij baby’s en kinderen, maar ook op volwassen leeftijd. Dit eczeem heeft (bij oudere kinderen en volwassenen) een voorkeurslokalisatie in de elleboogsplooien en knieholtes. Constitutioneel of atopisch eczeem is een vorm van eczeem die op elke leeftijd kan voorkomen.
Het maakt deel uit van het atopisch syndroom waartoe ook astma, rinitis en conjunctivitis worden gerekend. Bij een hoog percentage van patiënten met constitutioneel eczeem ontstaat de aandoening in het eerste levensjaar. Op latere leeftijd kan de aandoening tot uitdrukking komen door contact met allergenen in het beroep of uit de omgeving en/of stress. Contacteczeem treedt op door contact met stoffen die een allergische reactie bewerkstelligen in de huid.

Verschijnselen: rode, erg jeukende, vochtige uitslag van de huid met blaasjes, papels, puistjes, kloofjes, schilfers en korstjes. Bij voorkeur bevindt deze uitslag zich in het gezicht en tussen de hoofdharen, waarbij het “narcosekapgebied”, het gebied rondom de mond en neus, meestal in mindere mate is aangedaan. Het eczeem kan zich echter ook uitbreiden naar andere lichaamsdelen.
Deze aandoening, ook wel bekend als dauwworm, komt bij ongeveer 10-15% van de zuigelingen en peuters voor. De jeuk die het eczeem veroorzaakt zorgt voor veelvuldig huilen bij kinderen. Bij de meeste kinderen verdwijnt het eczeem rond de leeftijd van 3 tot 4 jaar.

Advies    (wij hebben goede ervaring met de volgende producten, maar het is altijd beter om dit onder begeleiding te doen):

  • Aloe
  • Brandnetel / urtica
  • Bardana
  • Greens
  • Omega’s
  • Het lijf moet altijd ontgift worden, voeding is zeer belangrijk. Volgens de Chinese Geneeskunde moet je echt alle producten die hitte veroorzaken (en dus huidklachten) uit de voeding halen. Denk aan suiker, cola en/of alle dranken met suiker of kunstmatige suikers, koffie, vlees….