Darmspoeling

Darmspoeling is ideaal om snel afvalstoffen kwijt te raken. Bij een darmspoeling wordt gefilterd lauw water voor de reiniging van de gehele dikke darm langzaam ingebracht. De behandeling wordt ook wel een ‘colon hydrotherapie’ of een ‘hoge darmspoeling’ genoemd. De behandeling zorgt er daarnaast voor dat de aangekoekte darmwand wordt gereinigd.

Vaak wordt gedacht dat een darmspoeling hetzelfde is als een klysma. Het grote verschil tussen een klysma en een darmspoeling is dat het water bij een klysma niet in de gehele dikke darm komt, en dus wel bij een darmspoeling zoals we deze bij ons doen.

Bij Centrum Vitaal in Hengelo hebben we veel ervaring met maag en darmproblemen. In de darmen vindt een groot deel van de spijsvertering plaats. De spijsvertering is het hele proces waarin voedsel wordt verwerkt tot ‘hapklare’ brokjes voor de lichaamscellen. Zo wordt het hele lichaam voorzien van energie en voedingsstoffen. Maar de darmen doen meer! Een belangrijke functie van de darmen is namelijk het uitscheiden van afvalstoffen, in de vorm van ontlasting. Een goede stoelgang is een basisvoorwaarde voor een goede gezondheid. En ten slotte zijn de darmen een belangrijk deel van het immuunsysteem!

Onze leefstijl, ongezonde voeding, stress, medicijngebruik dragen niet altijd bij dat de spijsvertering goed gaat. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat er een directe relatie is tussen de conditie van je darmen en van de hersenen, emoties en neurotransmitters. Een goede darmfunctie is essentieel voor een goede gezondheid!

Voor welke klachten helpt een darmspoeling?

 • Huidproblemen zoals acne, eczeem, psoriasis
 • Darm- en maagproblemen zoals gasvorming, buikpijn, obstipatie, schimmels en parasieten
 • Hoge bloeddruk
 • Slechte adem, beslagen tong en onaangename lichaamsgeuren
 • Overgewicht, ideaal bij een afvaltraject
 • Pijnlijke spieren en gewrichten
 • Hoofdpijn, migraine
 • Allergie, hooikoorts
 • Voorhoofd- en bijholteontsteking
 • Astma, bronchitis
 • Slaapproblemen
 • Slechte opname van gezonde voedingsstoffen

Wanneer kun je het beter niet doen / contra indicaties:

 • Zwangerschap (eerste en laatste drie maanden)
 • Anorexia
 • Ontstoken darmen of diverticulitis
 • Ziekte van Crohn (acute fase)

Veel gestelde vragen

Is de behandeling pijnlijk?
Nee, echt niet! Bij het inbrengen van gezuiverd water kan een gevoel van aandrang ontstaan en dit geeft soms een lichte kramp. Het duidt erop dat de darm goed reageert. Zodra de darm de afvalstoffen los gaat laten, geeft de spoeling juist een opluchtend gevoel.

Zijn de slangen en inbrenghuls schoon?
Wij werken met wegwerp materiaal. Elke slang en canule zit verpakt in een apart, steriel plastic zakje.

Hoeveel spoelingen zijn er nodig?
Wij adviseren om vier spoelingen te doen binnen een maand voor het beste resultaat. Bij ernstige klachten soms meerdere keren per week een spoeling te doen.

Zijn er bijwerkingen na de spoeling?
Bij een gezond mens zijn er geen bijwerkingen. Meestal voelen mensen zich juist ‘fitter’. In enkele gevallen kan men wat vermoeidheid zijn. Voldoende drinken is om de ontgifting te ondersteunen is belangrijk.

Raak je de goede darmflora kwijt?
Het grootste gedeelte van de darmflora is gehecht aan de darmwand en zal niet snel loslaten. Er zullen wel wat goede bacteriën weggespoeld worden.  Het kan soms verstandig zijn om na de behandeling een kuurtje van probiotica thuis te gebruiken.

Galblaasreiniging, beperkte voeding of vasten
Wij begeleiden mensen die de galblaasreiniging volgens Dr Moritz willen ondergaan of het eetpatroon willen aanpassen, dan wel een vastenkuur volgen Op de dag van de spoeling kan u een lichte maaltijd gebruiken. Bent u gewend om te vasten dan is het goed om de derde dag en de laatste dag van de kuur een darmspoeling te doen.

Heb ik keuze door wie..
Ja hoor, bij ons kan zowel Nathalie, Nicole, Wim de darmspoeling doen / begeleiden. Je kan je keuze aangeven bij de planning.

Wordt een darmspoeling door de verzekering vergoed?
Wij zijn aangesloten bij de erkende beroepsverenigingen. Als u aanvullend verzekerd bent, wordt vaak een deel van de behandeling vergoedt onder ‘natuurgeneeskunde’.

Intakeformulier a.u.b. 1e keer meenemen
Hoe gaat het in de praktijk
Informatie galblaasreiniging van Dr Moritz
Video’s en geschiedenis
Probiotica

Wat klanten zeggen over onze darmspoeling bij Centrum Vitaal

Henriette;  pff wat zag ik tegen zo’n darmspoeling op en het stelt echt niets voor. Ik ben nu 4 keer geweest en de tijd vliegt voorbij en voordat je het weet is het alweer voorbij. Ik ben 3 keer bij Nathalie geweest en 1 keer bij Wim. Leuke gesprekken en voel me veel beter.

Gerda;  ik had veel last van mijn darmen en gewrichten. Ik ben nu 1 jaar verder en ben 15 kg afgevallen door darmspoelingen en door een andere leefwijze te volgen gaat het uitstekend met mij. Ik gebruik bijna geen reguliere medicatie meer en voel mij veel fitter en mijn gewrichten zijn ook veel beter geworden, ook mede dankzij de adviezen naar aanleiding van de Gezondheidsscan.

Annet 64 jaar;  mijn klachten waren voordat ik behandeld werd: maag- en darmklachten, vermoeidheid en hele pijnlijke gewrichten. We kwamen met Wim Haafkes in contact nadat hij bij onze vrouwenvereniging een lezing heeft gehouden, over gezondheid. Daarbij vertelde hij over de werkwijze van Centrum Vitaal en de verschillen van werkwijze en behandeling. Wat mij daarin aansprak was dat de natuurgeneeskunde uitgaat van een zwakke plek die je hele gezondheid kan beïnvloeden (ziek maken dus)! Afijn ik heb een afspraak gemaakt voor een gezondheidsscan. Daar kreeg ik te horen wat de verbanden waren met betrekking tot mijn klachten. Voor mij was een nieuwe ervaring maar best wel herkenbaar en logisch. Mijn lichaam was niet in balans, maar dat was geen nieuws maar ik kreeg duidelijk advies wat ik moest doen om gezonder te worden. In overleg ben ik eerst begonnen met een dieet en 4 darmspoelingen en voel me echt veel beter.

Truus 1950;  ik heb 6 keer een darmspoelingen gehad. Ik zag daar erg tegenop, maar het stelt echt niets voor. Ik kon kiezen door wie ik geholpen wilde worden en pijnlijk is het al helemaal niet. Het was meer het onbekende dat ik niet wist wat ik moest verwachten. Wat best wel leuk was, ik viel direct kilo s af ook door een hele andere leefwijze en eetgewoontes.

Jan 1948;  ik had al zoveel fysiotherapie en medicijnen gehad -maar te weinig resultaat- dat ik blij ben dat ik bij Centrum Vitaal ben gekomen. Ze zijn daar deskundig, ze hebben tijd maar het belangrijkste het heeft resultaat gehad bij mij. Samengevat: Ik ben in 3 maanden tijd 12 kg lichter, mijn gewrichten zijn 80% verbeterd en ik voel mij super!

Harry; ik heb ontzettend lang met allerlei vervelende maag- en darmklachten rondgelopen. Het overheerste gewoon mijn dagelijkse leven. Ook een grote vermoeidheid, waar ik bijna elke dagelijks last van had. Huisarts en ziekenhuisbezoek brachten geen echte oplossing.  Via via kwam ik bij Centrum Vitaal terecht waar ik geadviseerd werd om eens een hoge darmspoeling te proberen. Ik geloof dat ik 8 behandelingen heb gehad en het heeft echt positief gewerkt. De begeleiding van de medewerksters is heel persoonlijk, ook niet verkeerd in deze drukke tijden.  Daarnaast had ik regelmatig last van hoofdpijn en gebitspijn, altijd tegelijk. De tandarts kon niet echt een oorzaak vinden. Voor dit probleem heb ik twee acupunctuur behandelingen gehad bij Wim Haafkes. Deze hebben echt een een duidelijke verbetering opgeleverd.

Judith 1983; al geruime tijd heb ik darmproblemen. Zo hoorde ik op een verjaardag van een vriendin, zij had goede ervaring bij Centrum Vitaal. Mijn klachten waren: buikkrampen, een opgezette buik, een extreem moe gevoel in mijn lijf en met name vermoeide benen. Naast darmspoelingen heb ik de nodige adviezen gekregen om mijn voeding aan te passen. Als ik over mijn ervaring praat vragen mensen me altijd of ik de behandeling vervelend vond. Er is niks engs of gênant aan, het doet geen pijn en je voelt het ook nauwelijks.

Kim 1988;  voordat ik aan mijn eerste darmspoeling begon dacht ik “waar begin ik aan?” en “ik heb geen zin in dat gedoe aan mijn lijf”. Inmiddels heb ik 4 keer een darmspoeling gehad en ik voel me er een stuk beter door. Ik had migraine en sinds de behandelingen zijn mijn klachten veel minder heftig. Ik voel me ook fitter en ben ook niet meer zo moe.   Ik kan het iedereen die interesse heeft aanraden, je hoeft echt nergens bang voor te zijn!

Monique;  al jaren (5-10 jaar) heb ik last van allerlei vervelende klachten. Hiervoor ben ik ook bij de huisarts en het ziekenhuis geweest. Bij Centum Vitaal kreeg ik het gevoel dat er naar me geluisterd werd en voelde ik me begrepen.  Aan de hand van de GezondheidsScan herkende ik veel van mijn klachten en kreeg ik praktisch uitleg wat ik anders kon doen. Samen hebben we een behandelplan opgesteld.  De combinatie van acupunctuur en bioresonantie heeft me goed gedaan. Darmspoeling zag ik eerst echt niet zitten. Maar ja, toch de informatie maar eens goed doorgelezen over de colonhydrotherapie. Een afspraak was al snel gemaakt. Ik was best een beetje nerveus, laten we eerlijk zijn, je gaat letterlijk met je billen bloot. Nathalie Brinkman begreep dat heel goed en in plaats van te zeggen dat het nergens voor nodig was om nerveus te zijn begon zij met een uitleg over wat er ging gebeuren. Ook de rustige achtergrondmuziek was erg prettig.  Ik ben rustiger, voel me beter en zie er ook beter uit. Ik krijg zelfs complimentjes dat ik er zo goed uitzie en dat is natuurlijk echt heel leuk!

Meer weten over darmspoeling en aanverwante behandelingen? Neem dan contact op middels ons contactformulier of bel: 074-2914143