In de greep van Corona, je hoort bijna niets anders meer. Wat je veel minder hoort is wat je er zelf aan kunt doen. En dat is een heleboel!

De ene mens is voorzichtig en/of angstig, want het is een vervelend virus en niet voor niets is het uitgeroepen tot een Pandemie! De ander vindt het allemaal maar overdreven. Ook hoor je steeds  meer tegengeluiden. Het raakt niet alleen onze gezondheid, maar ook sociaal, economisch en financieel moeten we grote offers brengen. En klopt de informatie wel? De informatie waarmee we dagelijks overspoelt worden door de WHO / RIVM / virologen en deskundigen die onze regering adviseren.  Wordt er niet met 2 maten gemeten en welke mensen hebben vooral belang bij deze Pandemie?

Hoe sta jij hier tegenover? Ben je bang, helemaal niet of heb je geen mening over Corona? Geloof jij dan wel/niet in de zin van ons leven? Heeft niet alles een doel? Speelt niet altijd een belang mee bij mensen/zaken? Of leef jij je leven en is het na de dood afgelopen? Kun je dan niets doen om ziekte of armoede te voorkomen, is het je lot?

Als natuurgeneeskundige geloof ik dat je ziekte en gezondheid positief kunt beïnvloeden. Inzicht in het ontstaan van ziekte of tegenslagen, maakt dat mensen bewust andere keuzes kunnen maken om iets te veranderen.

Hieronder vind je meer informatie over Corona, een kritische blik, maar ook tips en adviezen om je weerstand zo optimaal mogelijk te maken.

 1. We krijgen heel erg veel informatie over COVID19, niet voor niets want het treft ons allemaal op een verschillende manier.
 2. Uitleg van prof. Peter van de Voort nader toegelicht.
 3. Video van longarts David Prins, deze wetenschapper stelt kritische vragen maar krijgt vervolgens ‘al zijn collega’s over hem heen’, Video Dr. Erwin Kompanje -klinisch ethicus aan het Erasmus M.C. Rotterdam-  en artikel in dagblad Tubantia.
 4. Groepsimmuniteit en weerstand opbouwen begint al bij baby’s.
 5. Trekken we de goede conclusies? Interview met Maurice de Hond.
 6. Wat kun je er zelf aan doen.

1. TV programma’s, sociale media, kranten, gesprekken…..het gaat bijna alleen nog maar over het COVID19 virus. Onze minister-president die ons speciaal toespreekt en maatregelen aankondigt om ons te beschermen. Vreselijk was het om de beelden te zien van zieke mensen, de beelden uit Italië van patiënten die op de buik lagen en overleden! En dan alle mensen die werken in de zorg en elke dag weer te maken hebben met mensen die doodziek zijn en het wel of niet redden. En ook bang zijn om het zelf te krijgen?

Daarom dit artikel, want….  ‘gedachten zijn geen feiten’! Dat is een van de gezegdes bij onze Mindfulness-training. Mocht je angstig zijn of je zorgen maken, laat angst dan niet je raadgever worden. Probeer neutraal te blijven -hoe moeilijk ook- en laat je goed informeren en probeer te begrijpen dat alles in het leven niet voor niets is. Focus je op:   Wat kan ik WEL zelf doen.

2. Professor Peter van der Voort is een Nederlandse arts, hoogleraar en politicus. Hij heeft de intensivecareafdelingen van drie ziekenhuizen geleid en hem is het volgende opgevallen bij corona patiënten: Veel coronapatiënten die op de Intensive Care belanden, hebben overgewicht. Peter van der Voort, hoofd Intensive Care van het UMCG, doet onderzoek naar de relatie tussen overgewicht en corona. Hij ontdekte dat een verhoogd leptinegehalte in het bloed ervoor lijkt te zorgen dat mensen ernstiger ziek worden van corona. Hij vertelde hier vrijdag 1 mei over in het tv-programma Jinek.

Leptine wordt gemaakt in je buikvet en staat ook wel bekend als het verzadigingshormoon. Het laat je hersenen weten dat je kunt stoppen met eten als je vol zit: het bekende gevoel dat je voldaan bent. Bij mensen met overgewicht is dit mechanisme ontregeld. Ze maken normaal gesproken meer leptine aan, maar zijn minder gevoelig voor de signalen die het stofje afgeeft.

Van der Voort komt nu met de theorie dat juist dit hormoon een sleutelrol speelt in de ontwikkeling van ernstige corona klachten bij mensen met overgewicht: “Mensen met overgewicht hebben een hoger leptinegehalte in hun bloed. Dat zorgt voor chronische ontstekingsverschijnselen. Als ze vervolgens besmet raken met het corona virus, dan komt daar een ontstekingsreactie in de longen bovenop. “Dat werkt zo: het virus hecht zich aan ACE2-receptoren . Dat zijn eiwitten die zich aan de buitenkant bevinden van onder meer longcellen. Daardoor wordt de balans ACE2-AT2 verstoord, een ander eiwit. Die disbalans veroorzaakt ontsteking in de longen. We zien dit bij iedereen die het virus krijgt, zegt vd Voort.”  Daarbovenop zorgt het coronavirus voor een toename in de leptineproductie, wat weer extra ontstekingsverschijnselen geeft in de longen. “Een neveneffect van een verhoogde hoeveelheid leptine zijn stollingsproblemen. ‘Ook zien we vaker trombose in de (slag)aderen”, zegt Van der Voort.

Lees meer over het verband tussen het coronavirus en overgewicht

3. ***Longarts David Prins heeft een video online gezet waarin hij zich kritisch opstelt tegenover onder andere het RIVM. Dat kwam hem op een storm van kritiek te staan, waarop hij zich genoodzaakt voelde om op maandag een ‘nuancering ‘in zijn verhaal aan te brengen. We brengen je deze video’s onder de aandacht omdat we vinden dat ook andere geluiden gehoord mogen worden; sterker nog, andere geluiden zijn vitaal voor een gezond debat. Helemaal omdat Prins logische tips geeft en kritische vragen stelt. De nuancering van zijn video vind je terug op zijn Linkedin pagina.

Persoonlijke noot; bij het zien van zijn video vond ik het treffend hoe deze arts zijn bezorgdheid uitspreekt en volgens mij – zegt wat veel Nederlanders denken-. Veelzeggend is het hoe deze arts in het programma editieNL als complotdenker wordt neergezet, Klik hier 

***Twentsche specialisten zijn klaar met 1,5 metersamenleving. Artikel dagblad Tubantia; Twee medisch specialisten uit Twente vinden dat het lang genoeg heeft geduurd. Overheid en media maken mensen onnodig bang.
Volgens hoogleraar en hartchirurg Jan Grandjean en anesthesioloog Alaattin Ozdemir is het hoog tijd de angst die in de samenleving is geslopen, weg te nemen. Angst is niet nodig en langdurige stress verzwakt de weerstand.
De regering zou juist de nadruk op dat laatste moeten leggen. De eigen weerstand op peil brengen, is volgens hen een simpele, maar uiterst effectieve maatregel. Erop uitgaan, bewegen en gezond eten zijn volgens hen een goed medicijn, ook in de strijd tegen corona.
Lees verder

***Dr. Erwin Kompanje (klinisch ethicus aan het Erasmus M.C. Rotterdam) schreef 15 april een openhartige column over;
“Een verwacht overlijden op hoge leeftijd of een coronadode?”

*** Volgens hoogleraar en hartchirurg Jan Grandjean en anesthesioloog Alaattin Ozdemir is het hoog tijd de angst die in de samenleving is geslopen, weg te nemen. Angst is niet nodig en langdurige stress verzwakt de weerstand.  Lees verder

4. In het begin van de corona crisis legt Mark Rutte uit, dat we ‘groepsimmuniteit’ moeten opbouwen(Later krijgen we een nuancering, klik hier. Uitleg groepsimmuniteit RIVM.)  In mijn praktijk voor natuurgeneeskunde krijg ik ook te maken met griepvirus, ziekte van Pfeifer of een tekenbeet. Een tekenbeet heet ziekte van Lyme en wordt veroorzaakt door een bacterie/spirogeet en  TBE=teken-encefalitis door een virus.

Het punt dat ik wil maken is; immuniteit opbouwen, hoe doe je dat dan? Dat is niet zo makkelijk, niet in de reguliere geneeskunde en ook niet in de natuurgeneeskunde. Ons afweersysteem, ook wel immuunsysteem genoemd, beschermt het lichaam tegen allerlei indringers van buitenaf. Het zorgt ervoor dat lichaamsvreemde stoffen, zoals bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en allergenen worden tegengehouden, of dat ze worden vernietigd als ze toch het lichaam zijn binnengedrongen. Lees hier verder hoe je lijf immuniteit opbouwt.   &    Uitleg Wikepedia over immuniteit.

Mijn oma zei altijd, laat je kind over de vloer kruipen, want dan krijgt het een betere weerstand. Er zijn ook studies dat als mensen in de natuur leven en slapen, hun immuniteit versterkt wordt. Met andere woorden, ‘rust roest’ en prikkels van warm en koud en/of afwisseling zijn goed voor de mens! De vraag is hoe we dat voor elkaar krijgen. Visie van de natuurgeneeskunde is: behandel niet alleen de kwaal/klacht maar ook de onderliggende zwakke schakel. Zie de mens als totaal dwz ‘lichaam heeft invloed op geest’ en vice versa! Er zijn vele natuurlijke kruiden / homeopathische middelen en supplementen die bijdragen tot een beter immuniteit.
Behoor jij tot de kwetsbare groep (longziekte, overgewicht, ouder dan 65 jr),  bescherm je dan wel beter dan de rest van Nederland.

5. Wat zeggen de cijfers?
Aantal doden per jaar, in 2019/ 151 793. Ik ben benieuwd hoeveel mensen 31 december 2020 zijn overleden!! Klik hier
Oversterfte griep 2018/ 9444 doden in 15 weken
Corona slachtoffers 2020/ 5590 slachtoffers 15 mei 2020 in 9 weken

Cijfers over bijwerkingen van vaccins wereldwijd zijn moeilijk te vinden (en van sterfte agv vaccinatie helemaal niet). Er wordt beweerd dat in India een half miljoen kinderen verlamd zijn geworden naar aanleiding van het Polio vaccin.  Klik hier voor website bijwerkingen en type vaccin.  In Nederland vind je de cijfers over bijwerkingen hier.  Op de homepagina van de NVKP staat erg veel informatie over vaccinaties, klik hier

Opinie peiler en data-onderzoeker Maurice de Hond komt tot de conclusie dat het Nederlandse beleid op wankele en onvolledige data is gebaseerd. Bovendien blijken, volgens de Hond, de aannames van het RIVM over de verspreiding van het virus onjuist. Niet de directe overdracht binnen anderhalve meter is relevant, maar de verspreiding via aerosols, dit zijn kleine druppels die door de lucht zweven. Dat is volgens de Hond ook de reden dat de meeste besmettingen binnen plaatsvinden, in ruimtes met meerdere mensen en een matige ventilatie. “Kijk eens naar Afrika, naar het vluchtelingenkamp op Lesbos, naar India. Nauwelijks of geen besmettingen, hoewel de mensen daar vaak dicht opeengepakt zitten. Door de (arme) omstandigheden daar is er veel natuurlijke ventilatie.  De anderhalve meter samenleving is dus onzinnig, evenals een deel van de maatregelen. De Hond hoopt dat WHO en RIVM deze informatie betrekt bij het beleid, dat kan wereldwijd veel doden en economische schade voorkomen.

***Duitse huisarts Katrin Korb ‘is boos’ en doet een oproep.  (Deze video oproep lijkt precies op die van Dr Prins hiervoor)
Ze is naar eigen zeggen -meer dan boos-  omdat men angst gebruikt om controle uit te oefenen.
“Daar teert het gezondheidssysteem op,” zei de arts tijdens haar speech. Ze voegde toe dat geld en macht hierbij een rol spelen. Korb uitte ook kritiek op de farmaceutische industrie en de artsenlobby. Ze zegt:  “Er zijn richtlijnen die ik als huisarts moet volgen, maar wie schrijft deze richtlijnen? Ik zal u een voorbeeld geven. Er is een Europese richtlijn voor hartkwalen. Er zijn 25 verschillende auteurs die deze richtlijnen opstellen, waarvan 19 betaald worden door de farmaceutische industrie. In de richtlijnen staat dat ik medicijnen moet voorschrijven die veel bijwerkingen hebben, maar die de mensen niet beter maken. Hier wordt heel veel geld aan verdiend.”

“Als ik de richtlijnen niet volg en er gebeurt iets met de patiënten, dan word ik daar verantwoordelijk voor gehouden. Er wordt dus angst gecreëerd. Zieke mensen wordt ook angst aangejaagd: als u deze pillen niet neemt, dan krijgt u een hartinfarct. Het gevolg is dat mensen deze medicatie uit angst jarenlang blijven slikken. Daar wordt heel veel geld aan verdiend.”

“Onze overheden zeggen nu dat er een nieuw virus is dat zo gevaarlijk is dat er miljoenen doden zullen vallen, tenzij wij u beschermen. Wij weten wat goed voor u is want wij beschikken over de experts. U kunt niet voor uzelf beslissen. Daarvoor bent u te dom. We moeten u isoleren, uw rechten afnemen en u de mond snoeren, maar dit doen we natuurlijk voor uw bescherming.”

Je hoort vaak dat het normale leven pas terugkeert met een vaccin. Korb wees erop dat het meestal vele jaren duurt om een vaccin te maken omdat er veiligheidsonderzoeken gedaan moeten worden. Ze heeft er dan ook geen goed gevoel over: “Ik laat mij niet vaccineren tegen corona. Ik laat mijn kinderen niet vaccineren. En ik zal ook mijn patiënten aanraden zich niet te laten vaccineren.”

Wie draait op voor de kosten van de lockdowns en de vaccins? U, de belastingbetaler. “Wordt ons gevraagd of wij dit wel willen? Nee. Wij zouden het geld graag investeren in onderwijs, nieuwe technologieën, een goed salaris voor medewerkers in vitale beroepen. Voor zaken die mensen gezond maken en houden. Maar daar kunnen ze geen geld aan verdienen.” Er is volgens de arts maar één weg uit deze crisis: het overwinnen van de angst.

Bekijk de speech van huisarts Katrin Korb hieronder:

6. Wat kun je er zelf aan doen?

Zorg voor een goede leefstijl; gezonde voeding, voldoende beweging en ontspanning. Daarnaast is een goede weerstand essentieel voor een optimale gezondheid. Dit is de beste preventie om niet ziek te worden. Hieronder vind je een aantal tips en adviezen hoe je dit kunt doen.

 • Voeding: Probeer zoveel mogelijk verse en gezonde producten te eten. Ontbijt altijd met iets bv. fruit met kwark en lijnzaadolie of beschuit/ rijstwafel of al zou het alleen een appel zijn, middageten wordt over algemeen het beste verteerd (in veel landen eten ze dan warm), bijv soep met rijstwafel of bak een eitje, avondeten groenten wokken, eet minder vlees/ vis, bijvoorbeeld 3 keer per week,
  matig met koffie / cola (ook decafe), matig met suiker, zeker toegevoegde suikers in snoep / gebak / frisdrank, one appel a day keeps the docter away, min 1 appel per dag of ander fruit, denk aan voldoende omega’s per dag, lijnzaadolie / koolzaadolie of vette vis omdat vetzuren ontstekingen remmen, noten en zaden zijn ook prima als tussendoor of iets extra’s.
 • Beweging: Probeer elke dag minimaal een half uur te bewegen. Fietsen, wandelen, oefeningen.
 • Ontspanning: Ademhalingsoefeningen, meditatie oefeningen, hobby’s waar je rustig van wordt.
 • Hoe raak jij je stress kwijt? Bijvoorbeeld door voldoende beweging, fietsen of wandelen. Een fijne hobby.
 • Sociale contacten zijn essentieel. Aandacht voor elkaar, communicatie, knuffelen.
 • Goede nachtrust is belangrijk: zorg voor een pikdonkere en koele kamer. Vermijd zoveel mogelijk het kijken naar schermen, zoals televisie, tablet en smartphone, in de avond en zeker net voor het slapengaan. Of neem een douche voor het slapen gaan, meditatie of seks voor het slapen?
 • Zorg voor voldoende frisse lucht, ventilatie is belangrijk. Slaap met je raam open. Sporten / fietsen in de natuur.
 • Mindset: Doen waar je blij van wordt, want dat geeft je energie en een positieve kijk op het leven. Kijk wat er nog wel mogelijk is.
 • Supplementen die goed zijn voor hart en bloedvaten werken preventief bij corona, zoals Vit C, Resveratrol, OPC maar ook Vit K kwam positief uit onderzoek
 • Zink werkt goed bij mensen met een reuk- en smaakstoornis
 • Kruiden als Cordyceps en Astragalus hebben een positieve werking op immuniteit ook bij longklachten
 • Kruiden als Knoflook en Alium werkt anticeptisch en ook preventief
 • Curcumine vermindert de concentratie van leptine uit adipocyten aanzienlijk en heeft net als resveratrol antioxidatieve eigenschappen. Bovendien heeft curcumine ook bewezen anti-inflammatoire en immunostimulerende eigenschappen.
 • Berberine vermindert de concentratie van de belangrijkste adipokines, signaalstoffen zoals leptine die door de adipocyten worden afgescheiden. Het heeft daardoor naast zijn antioxidatieve ook een anti-inflammatoire werking. Het effect van berberine treedt al na 4 uur op.
 • Doe de gezondheidsscan voor persoonlijk advies.

Bedankt voor het lezen

Wim Haafkes,
natuurgeneeskundige / acupuncturist

Deze website gebruikt cookies om u een betere website aan te bieden. Door het gebruiken van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies.