Bloedgroepdieet

Het bloedgroepdieet deelt voedingsmiddelen op een andere manier in dan andere diëten. Voedingsmiddelen zijn niet gezond of ongezond voor iedereen, maar heilzaam, neutraal of te vermijden voor een specifieke bloedgroep.

  • Heilzame voedingsmiddelen voeden cellen en bevorderen die processen die de gezondheid ten goede komen. Geadviseerd wordt deze producten bij elke maaltijd te eten. Heilzame voedingsmiddelen kunnen worden beschouwd als ‘medicijn’. Ze zullen het immuunsysteem versterken en daarmee de gezondheid bevorderen.
  • Neutrale voedingsmiddelen zijn goed noch slecht. Ze kunnen als aanvulling op heilzame voedingsmiddelen genomen worden.
  • Te vermijden voedingsmiddelen creëren een schadelijke lectine-reactie in het bloed en worden daarom afgeraden. De voedingsproducten veroorzaken klachten in het lichaam met verzwakking van het immuunsysteem en ziekte tot gevolg.

Uit mijn praktijk blijkt dat het bloedgroepdieet helpt bij:

  • Het ontdekken van voedingsmiddelen die vage spijsverteringsklachten, vermoeidheid, huidklachten etc. geven
  • Het verlichten van chronische gezondheidsklachten
  • Het voorkomen van voortijdige lichamelijke en mentale aftakeling
  • Het vinden van een oefenprogramma (sport, ontspanning etc.) dat energie geeft en niet uitput
  • Het kwijtraken van overtollig gewicht
  • Het verminderen van hormonale stressreacties
  • Het reguleren van biochemische oorzaken van angst en depressie
  • Het verminderen van een ‘mistig’ gevoel in het hoofd.

Het is frappant om te zien hoe deze klachten verminderen of verdwijnen als men met het bloedgroepdieet gaat beginnen. Een cliënt meldde enthousiast dat hij na 2 weken bloedgroepdieet “met zijn tweede jeugd was begonnen”, zo energiek voelde hij zich.
Als er geen merkbare verbeteringen optreden, is het belangrijk om de secretorstatus te laten bepalen. Voor non-secretors wordt het dieet dan verder aangescherpt. Bij een andere cliënte vielen alle puzzelstukjes op hun plaats nadat duidelijk werd dat ze een non-secretor was. Ze had al jaren het gevoel dat er niets niet klopte, maar kon er niet duidelijk de vinger opleggen.
Ook zie ik vaak dat cliënten die bij mij komen met een voedselallergie, vaak allergisch zij voor die voedingsmiddelen die ze volgens het bloedgroepdieet ook zouden moeten vermijden”. Kort advies voor bloedgroep O Mensen met bloedgroep O kunnen het best eiwitten (vlees, vis) gebruiken en weinig koolhydraten. Tarwe en sommige andere granen kunnen problemen opleveren. Goede producten voor bloedgroep O zijn bijvoorbeeld rund- en lamsvlees, zalm, haring, makreel, tong, geitenfeta, walnoten, uien, broccoli, boerenkool, pruimen en vijgen. Kort advies voor bloedgroep A Mensen met bloedgroep A kunnen het best zo veel mogelijk vegetarisch eten, veel koolhydraten gebruiken en weinig zuivel. Heilzame producten zijn bijvoorbeeld sojaproducten, zalm, makreel, sardine, olijfolie, linzen, broccoli, spinazie, prei, ananas, bosbessen, kersen, pinda’s, pompoenpitten, groene thee en koffie. Kort advies voor bloedgroep B Het beste is een gevarieerde voeding: vlees, vis, groenten en granen. B is de enige bloedgroep die goed zuivelproducten verdraagt. Goede producten zijn bijvoorbeeld sardines, yoghurt, geitenkaas, lamsvlees, olijfolie, limabonen, zoete aardappel, koolsoorten, spruitjes, bananen, druiven en ananassap. Kort advies voor bloedgroep AB Mensen met bloedgroep AB doen het goed op bijvoorbeeld lamsvlees, forel, kwark, pinda’s, linzen, rijstproducten, groene groenten en ananas.