Afvallen door mindful eten

Mindful-eten & afvallen is een training voor mensen – wij doen deze training individueel- die last hebben van hun gewicht en/of hen die een problematische relatie hebben met eten of meer bewuste keuzes willen maken in relatie tot eten, voeding en beweging.

De problematische relatie met eten is vaak terug te voeren op het ‘mindless’ eten (eten zonder er met je aandacht bij te zijn). We leven op de automatische piloot en staan dus niet echt bewust stil bij wat je doet, denkt en voelt in je leven. We ontwikkelen een ongezonde levensstijl, waarbij het goede voornemen vaak wordt ingehaald door de dagelijkse sleur. Ook ten aanzien van eten kan dat een probleem worden.

Je gaat eten dan gebruiken om stress te verminderen of onaangename emoties weg te eten. Eten wordt hierdoor steeds meer het onderwerp van zorg. Je ontwikkelt een problematische relatie met eten: je gaat meer eten of minder, je eet heel onregelmatig, je gaat lijnen en proberen het eetpatroon terug onder controle krijgen. Dit gaat dan steeds meer gepaard met stressvolle gedachten over en onaangename gevoelens rondom eten, gewicht en uiterlijk. Je kunt dan terecht komen in een spiraal van diëten, zondigen en weer aankomen; en je daar weer schuldig over voelen en jezelf bekritiseren. Dit ondermijnt je zelfbeeld en zelfwaardering. Het is dan ook dit chronische gevoel van ontevredenheid over jezelf dat je steeds weer doet terugvallen in je ongezonde patronen van controle proberen te krijgen over je eetgewoonten, je gewicht en je uiterlijk.

Hier dient zich een grote paradox aan: Hoe meer je jezelf en je eetgewoonten wilt veranderen, je gewicht onder controle wilt houden en je uiterlijk wilt laten voldoen aan een of ander schoonheidsideaal; hoe meer op langere termijn je pogingen vruchteloos blijken te zijn, zelfs averechts lijken te werken en je dus de controle verliest.

De training kan je helpen anders om te gaan met deze onvermijdelijke paradox.

Het fundament van deze Mindfuleten & afvallen training is het cultiveren van acceptatie van jezelf zoals je bent aan de binnenkant als aan de buiten kant. Door te accepteren en (her)waarderen wie we zijn en hoe we eruit zien, kunnen we weer bewust genieten van het leven zoals het is. Deze training leert ons ook het accepteren van de onbeheersbare invloeden op onze eetgewoonten zoals stress, emoties en gedachten; om er zo een andere relatie mee leren aan te gaan. Acceptatie bevorderd inzicht en bewustwording van onze patronen van denken, voelen en hun relatie met eten, waardoor er ruimte ontstaat om tot een meer realistische en duurzame verandering te komen ten aanzien van onze eetgewoonten.

Mindfulness kan helpen om meer bewust met eten om te gaan, helpt om anders met stress en onaangename emoties om te gaan waardoor de behoefte om vanuit stress te eten vermindert, kan helpen om jezelf beter te accepteren, ook als je niet het door jouw gewenste ideale gewicht hebt. Vanuit deze accepterende houding is het gemakkelijker om je eet- en leefpatroon te veranderen op een meer duurzame manier.

Mindful-eten & afvallen:
6 sessies (bij voldoende belangstelling)
Kosten; € in overleg afhankelijk van wensen

Theorie, aandachtsoefeningen, meditatie, yoga en cognitieve oefeningen

Als je geïnteresseerd bent in de basiscursus Mindful eten en afvallen, maak dan een afspraak voor een vrijblijvend en gratis intakegesprek. Tijdens dit gesprek maken we kennis met elkaar, krijg je uitleg over de training, kun je vragen stellen over de training en laten we je zien waar de training gegeven wordt.

Ja, ik ben geïnteresseerd en plan een telefonische afspraak (10 minuten)
(hier zijn geen verplichtingen aan verbonden)

Voor data zie: AGENDA