Acupunctuur helpt bij vele aandoeningen en is een klassieke Chinese geneeswijze die prima naast de reguliere geneeskunde gebruikt kan worden. In China was acupunctuur vroeger samen met kruiden de geneeskunde om mensen gezond te houden. Al meer dan 30 jaar behandeld Wim Haafkes mensen met verschillende klachten in zijn praktijk.

Acupunctuur helpt ook naast andere (westerse) behandelmethoden plaatsvinden.

Steeds meer bewijs en erkenning

Elk jaar zien we een toename van positieve bevindingen en komt er steeds meer bewijs over de effectiviteit van acupunctuur. De aanbevelingen kwamen uit de hoek van overheidsinstellingen voor de gezondheidszorg, in nationale richtlijnen en van medisch specialisten groepen. Het is fijn om te weten dat je met een gerust hart naar een acupuncturist kunt gaan en je daar open over kunt zijn tegen je huisarts. Juist omdat er zoveel reguliere partijen zijn, die acupunctuur aanbevelen.

Een voorbeeld van initiatieven die de komende jaren gaan groeien

Enige tijd geleden zocht het Oncologisch Centrum van het Rijnstate Ziekenhuis de samenwerking met onze beroepsvereniging de NVA op, vanwege de wetenschappelijk bewezen werking van acupunctuur. Regelmatig verwijzen ze mensen door voor acupunctuur. Bijvoorbeeld bij opvliegers en vermoeidheid na kanker en bij misselijkheid en ondersteuning tijdens chemokuren. Het spreekuur gaat nadrukkelijk niet om de genezing van kanker, maar om het verminderen van klachten en het verbeteren of behouden van de kwaliteit van leven.