Stoppen met roken

Bij Centrum Vitaal hebben we veel ervaring en resultaat met het stoppen met roken. Resultaat hebben we door te vragen wat je zelf al gedaan hebt en waarom dat NIET is gelukt. Op basis van deze info geven we je een aantal alternatieven die werken:

  • elektro-acupunctuur, waarbij gebruikgemaakt wordt van acupunctuurpunten op het oor. Het succespercentage na een jaar is 41 procent.
  • acupunctuur – in je lijf om de balans-  te herstellen.  Zoals uit een onderzoek blijkt vermindert het verlangen naar een sigaret en de negatieve symptomen van ontwenning. In een antirook-trial in Noorwegen was 31 procent van de deelnemers die acupunctuur kregen, aan het eind van het onderzoek totaal gestopt met roken, ten opzichte van geen van de mensen die nep-acupunctuur kregen.
  • Kruiden en homeopathie als extra ondersteuning om stress of eetbuien tegen te gaan.
  • Een combinatie van bovengenoemde
  • Vergoeding in de aanvullende verzekering

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er jaarlijks vier miljoen doden toe te schrijven aan tabaksverslaving en gezien de steeds stringentere wetgeving over roken in het openbaar, is dit wellicht de beste tijd om te stoppen.

Er zijn geneesmiddelen op recept verkrijgbaar die u kunnen helpen met roken te stoppen, maar meestal hebben ze niet geringe bijwerkingen. Zo werkt bupropion (Zyban), een antidepressivum, bij zo’n 20 procent van de rokers. Maar er treden vrij vaak bijwerkingen op als slapeloosheid, droge mond en toevallen. Bij een overdosis kunnen er hartproblemen ontstaan.

Een andere medicamenteuze mogelijkheid is nicotinevervanging in de vorm van een pleister, neusspray, inhaler, tablet of kauwgum. Nicotinevervangende middelen gaan de ontwenningsverschijnselen tegen doordat ze het mogelijk maken nicotine op te nemen op een minder schadelijke manier dan roken. De slagingskans op de lange termijn is ongeveer 20 procent vergeleken met 10 procent onder diegenen die proberen te stoppen zonder nicotinevervangende middelen. De middelen zijn vrij verkrijgbaar, al is het raadzaam een arts te raadplegen voor u ermee begint. Hebt u een aandoening als hartziekte, overactieve schildklier, diabetes, ernstige nier- of leverziekte, of maagzweren, dan kan die kwaal er namelijk erger door worden. Bij zwangeren kan het dezelfde negatieve effecten op de foetus hebben als roken. Verder kan er een lichte huidirritatie ontstaan door nicotinevervangende middelen, ook in de slijmvliezen van de mond en neus.