Mariadistel

Mariadistel is een kruid dat een zeer sterke reputatie heeft, met name wat betreft het ondersteunen van de leverfunctie. De naam ‘mariadistel’ stamt vanuit de legende dat de witte vlekken op de bladeren afkomstig zijn van melk van de Heilige Maagd Maria.

Mariadistel

Van deze plant worden doorgaans de zaden (vruchten) gebruikt in kruidenpreparaten. De zwarte vruchtwand bevat flavonolignanen (waaronder silymarine), flavonoïden en fenolderivaten. De actieve bestanddelen van planten bevinden zich veelal intracellulair. Plantencellen zijn echter omgeven door stevige, en voor de mens niet verteerbare celwanden (van cellulose). Hierdoor is het noodzakelijk om door middel van extractie de actieve bestanddelen uit de plant te halen zodat deze beter beschikbaar komen voor het menselijk lichaam. Een kruidenpreparaat dat het hele kruid bevat (en geen extract) zal daarom minder effectief zijn.

De actieve bestanddelen uit mariadistel zijn zowel lipofiel (flavonolignanen) als hydrofiel (fenolderivaten, flavonoïden). Bij deze plant is het derhalve van belang dat er gekozen wordt voor een extractiemethode die beide typen componenten uit de vrucht extraheert.

Unieke extractiemethode
De PhytoPrevent extractiemethode is bij uitstek geschikt om een kwalitatief hoogwaardig extract te verkrijgen. Kenmerkend voor deze gepatenteerde methode is het gebruiken van een oplosmiddel bestaande uit water en alcohol in een steeds wisselende verhouding. Hiermee wordt bereikt dat zowel de wateroplosbare als de vetoplosbare bestanddelen geëxtraheerd worden waardoor in het eindproduct de eigenschappen van de oorspronkelijke plant zoveel mogelijk behouden blijven. Dit is wenselijk omdat veel nog onbekend is over welke stoffen verantwoordelijk zijn voor het effect van het kruid en omdat een deel van dit effect mogelijk berust op synergie tussen de verschillende plantencomponenten. Een ander voordeel van PhytoPrevent is dat er uitsluitend gebruik wordt gemaakt van biologisch gekweekte gewassen. Verder is het eindproduct vrij van alcohol en worden de kruidenextracten gevriesdroogd waardoor deze niet blootgesteld worden aan hoge temperaturen gedurende het productieproces.