Kinderwens en acupunctuur

Voor een groot aantal vrouwen én mannen is het krijgen van een kind helaas niet vanzelfsprekend. Volgens de WHO zoekt ongeveer 15% van de stellen in hun ‘vruchtbare’ leeftijd hulp bij het zwanger raken. Bij 33% van de gevallen ligt het probleem bij de vrouw, 35% bij de man en 32% aan een combinatie. Met behulp van acupunctuur en Chinese geneeskunde begeleiden we stellen die met een kinderwens in onze praktijk komen. Bij de vrouw reguleren we de cyclus, verbeteren de eisprong en de ei groei. Belangrijk is ook het verbeteren van de doorbloeding van de baarmoederwand. Daarnaast merk ik dat veel vrouwen zich veel beter voelen in de periode dat ze de acupunctuur ondergaan; meer energie en minder stress.

Veel mensen lopen tegen dezelfde problemen aan. Zoals de omgeving die hen niet begrijpt en met ongevraagde goedbedoelde adviezen komt. Of de buurvrouw of collega die zo zwanger wordt. Dit levert veel emoties op, die vaak voor blokkades in het lichaam zorgen. Met gesprekken en acupunctuur probeer ik die (Lever-) energie weer beter laten stromen.

Maar ook de gezondheidsscan heeft zaken aan het licht gebracht, een aanrader.

Oorzaken van onvruchtbaarheid

De oorzaken van de onvruchtbaarheid lopen uiteen van endometriose, PCOS, PMS, anovulatie, POF (vervroegde overgang), DES, problemen aan de eierstokken of eileiders; antisperm antibody tot verminderde zaadkwaliteit of kwantiteit. Maar bij veel stellen is de oorzaak ‘onbegrepen’.

Mijn doel is om de cyclus, waar mogelijk, te verbeteren; de ei-rijping te stimuleren, de doorbloeding van het endometrium (baarmoederwand) te verbeteren, stress te verminderen en de patiënt goed te begeleiden door het hele vruchtbaarheids- en IVF-traject. Deze verbetering kan na 3 tot 4 behandelingen al merkbaar zijn. Als dit allemaal beter gaat, wordt de kans op zwangerschap vergroot. Als vrouwen inderdaad zwanger raken, zijn dat voor ons de krenten in de pap. Echter of de zwangerschap door de acupunctuur komt… dat weet je nooit zeker.

Chinese geneeskunde

In de Chinese geneeskunde speelt een vrije doorgang van energie in het hele systeem een belangrijke rol. Zowel fysiek, in het bekkengebied, als emotioneel. Een zeer belangrijk onderdeel van ons werk is de emotionele begeleiding van de patiënten tijdens gesprekken. Vaak adviseer ik ook naar een collega te gaan in Centrum Vitaal. Met behulp van acupunctuur stimuleren we de doorbloeding van het baarmoederslijmvlies en versterken we de energie van de betrokken gynaecologische organen met behulp van de Chinese geneeskunde.

Tijdens de periode van de acupunctuurbehandelingen adviseren wij om kruiden te gebruiken omdat deze de nierenergie en de doorbloeding versterken.

Acupunctuurbehandeling bij onvruchtbaarheid

De eerste periode is het fijn om de vrouwen één keer per week te zien. Is dit niet mogelijk dan één keer in de twee weken. De behandeling pas ik individueel aan op onze diagnose en aan de fase van de cyclus. Bij IVF, ICSI en soms ook IUI, stemmen we de behandeling ook af op het gebruik van de medicatie. Mannen hoeven  maar één keer in de twee à drie weken een acupunctuurbehandeling te ondergaan.

Verbeteren van vruchtbaarheid met acupunctuur:

  • Reguleert de cyclus (lengte, PMS, bloedverlies, eisprong).
  • Reguleert de hormoonhuishouding door stress te verminderen.
  • Bevordert functies van eierstokken, follikels en de kwaliteit.
  • Stimuleert bloedcirculatie in eierstokken en baarmoeder.
  • Vermindert kans op miskraam.
  • Vermindert pijn en stress bij puncties.
  • Versterkt immuunsysteem.
  • Vermindert baarmoedercontracties na terugplaatsing.
  • Verbetert verdikking en doorbloeding van baarmoederslijmvlies.
  • Vermindert bijwerkingen van medicatie.
  • Bevordert spermakwaliteit (duurt minimaal 3 maanden).
  • Bevordert kwaliteit eicel (duurt minimaal 3 maanden)

Acupunctuur en terugplaatsing bij IVF/ICSI of inseminatie

De praktijk heeft aangetoond dat een acupunctuurbehandeling vóór de terugplaatsing de kansen op een zwangerschap vergroot. Ik probeer altijd op de ochtend van de terugplaatsing een afspraak met de betreffende patiënte te maken. Eventueel ook op zaterdag. Maar als iemand te ver weg woont is dat soms onmogelijk en zou dit meer stress opleveren, dan goed doen. In dat geval spreken we liever de middag voorafgaand aan de terugplaatsing af.