Ester-C

Ester-C wordt wel beschouwd als de derde generatie vitamine C na ascorbinezuur en de mineraalascorbaten. Zodra vitamine C in het lichaam is opgenomen, wordt het omgezet in metabolieten, waarvan de belangrijkste threonzuur is. Deze metabolieten bevorderen de opname en benutting van vitamine C in het lichaam. Bovendien blijkt threonzuur in staat om reeds in het lichaam opgeslagen vitamine C te mobiliseren en beschikbaar te maken. Ester-C bestaat uit een complex van calciumascorbaat met calciumgebonden, natuurlijke metabolieten van vitamine C. Ester-C wordt ten opzichte van ascorbinezuur sneller opgenomen, leidt tot een hogere vitamine C-spiegel in het bloed, wordt langer vastgehouden in het lichaam en veroorzaakt geen spijsverteringsklachten of aantasting van het tandglazuur. De bioflavonoïden in Ester C zijn synergisten van vitamine C; ze verbeteren de opname van vitamine C.

Vitamine C heeft tal van gezondheidsbevorderende effecten. Vitamine C ondersteunt het immuunsysteem. Vitamine C draagt verder bij aan een normale energiestofwisseling en helpt om vermoeidheid te verminderen. Ook heeft vitamine C een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel en draagt het bij aan een normaal psychologisch functioneren. Vitamine C levert een bijdrage aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade. Doordat vitamine C bijdraagt aan de vorming van collageen ondersteunt het een goede conditie van de bloedvaten, botten, kraakbeen, huid, tandvlees en tanden. Bovendien draagt vitamine C bij tot de regeneratie van de gereduceerde vorm van vitamine E en is het van belang voor de opname van ijzer uit plantaardige bron.

De mens kan zelf geen vitamine C synthetiseren en is voor de vitamine C-voorziening volledig afhankelijk van de voeding. Vitamine C is wateroplosbaar en komt in het hele lichaam verspreid voor.